Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Jesień czai się tuż za rogiem... Trochę na przekór sięgamy więc po brzoskiwnie pachnące latem i przyrządzamy z nimi pyszne, ekspresowe tacos. Podajemy z krewetkami i cukinią, szczodrze posypujemy kolendrą i skrapiamy egzotyczną limonką. Niech lato wciąż trwa!

Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy temacie brzoskwini. Pamiętam babcine mądrości, a wśród nich tę o wspaniałej cerze, którą zapewni nam systematyczne jedzenie brzoskwiń. Dzięki nim nasza skóra miała mieć piękny koloryt tychże owoców. I jest w tym sporo prawdy - brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i witamin z grupy B, które są znane ze swoich właściwości dla urody -  skóry, włosów i paznokci. Ponadto to doskonałe źródło błonnika i cennych pierwiastów mineralnych: wapnia, żelaza i magnezu. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto nie zawierają tłuszczu i sodu. Nie będziemy więcej słodzić – cieszmy się brzoskwiniami, póki sezon na nie jeszcze trwa. Doskonałe same w sobie, choć również smaczne jako dodatek do dań wytrawnych, doskonale zastąpią egzotyczne mango lub ananasa.

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 2-3 porcje)

- 200 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili (lub połowa, w zależności od oczekiwanego poziomu ostrości)
- 5 brzoskwiń
- 1-2 łyżki oliwy
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej pietruszki
- 4 muszle kukurydziane tacos
- sok z połówki limonki
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy. Czosnek i chili drobno siekamy, brzoskwinie kroimy w plastry, a cukinie we wstążki. Na dużej patelni z podgrzaną oliwą smażymy czosnek i chili. Po chwili dodajemy krewetki, cukinię i pietruszkę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brzoskwinie, cukinie i krewetki podajemy w muszlach tacos. Całość skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą. Brzoskwinie możemy również drobno posiekać wraz z chili i podać jako salsę.

 

Małgorzata Zabokrzycka - socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

15 pomysłów na krewetki

Jeśli jesteście z tych, którym krewetki nigdy nie były obojętne – dobrze trafiliście. Zapraszamy na krewetkową...
Jeśli jesteście z tych, którym krewetki nigdy nie były obojętne – dobrze trafiliście. Zapraszamy na krewetkową ucztę! Przed wami top 15 krewetkowych dań z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych.

Spring rolls z krewetkami i pomelo

Pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki znamy wszyscy. A pomelo? To dopiero cytrus wyjątkowy! Jeśli...
Pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki znamy wszyscy. A pomelo? To dopiero cytrus wyjątkowy! Jeśli jeszcze go nie znacie, skuście się na nasze spring rolls. W towarzystwie krewetek pomelo smakuje nieziemsko!

Bruschetta z brzoskwiniami

Lato pełną parą, więc stawiamy na sezonowe produkty. Gdy już najecie się naszych polskich truskawek,...
Lato pełną parą, więc stawiamy na sezonowe produkty. Gdy już najecie się naszych polskich truskawek, malin, porzeczek czy borówek, dla urozmaicenia sięgnijcie po brzoskwinie. A jeśli nie chcecie być cali klejący od brzoskwiniowego soku, wypróbujcie nasz pomysł na bruschettę!