Przejdź do treści

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Por jest wyśmienitym dodatkiem do zup czy surówek. Jednak zamiast spychać go na margines, dajmy mu zagrać pierwsze skrzypce, a uwiedzie nas swoim charakterystycznym smakiem. Połączenie z makaronem i łososiem to strzał w dziesiątkę!

Por jest u nas wciąż warzywem niedocenianym. Nie może go zabraknąć we włoszczyźnie, ale samodzielnie raczej nie króluje na naszych stołach. Warto to jednak zmienić, bo ten niepozorny krewniak cebuli ma nam wiele do zaoferowania. Jest bogaty w witaminy, zwłaszcza w witaminę A, która dba o naszą skórę, oraz w witaminę K – istotną dla zdrowia kości. Por może się też poszczycić dużą ilością żelaza oraz wapnia. To idealne warzywo do walki z jesienno-zimowymi infekcjami. Działa bakteriobójczo i zwiększa naszą odporność. Panie powinny z pewnością docenić jego moczopędne działanie, dzięki któremu wspomaga walkę z chorobami układu moczowego. Panów natomiast zainteresować może fakt, że por jest jednym z afrodyzjaków i pozytywnie wpływa na potencję.

Por nie wymaga wielu zabiegów, by wyśmienicie smakować. Wystarczy lekko go podsmażyć na oleju lub maśle z odrobiną soli, aby złagodzić jego ostry smak.  W takiej postaci stanie się idealnym dodatkiem do makaronu. Akompaniować mu będzie szlachetny, delikatny w smaku łosoś. To danie smakuje wyśmienicie, a przyrządza się je ekspresowo!

Tagliatelle z porem i łososiem

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki (na 4 porcje):

– 2 duże pory
– 300 g świeżego łososia
– 1 paczka makaronu tagliatelle (400 g)
– 2 łyżki masła
– olej roślinny do smażenia
– sól
– pieprz
– sok i skórka z ½ cytryny

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej ugotować go al dente.

Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i dobrze rozgrzewamy. Łososia doprawiamy delikatnie solą i smażymy z obu stron. Zdejmujemy z patelni, usuwamy skórę i rozdrabniamy.

Pory dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Smażymy na 2-3 łyżkach oleju, aż lekko zmiękną. Dodajemy łososia , ugotowany makaron, masło oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie i podajemy.

 Gosia Łaniak -absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację