Przejdź do treści

Tajska zupa rybna

Tajska zupa rybna
Ostra tajska zupa rybna z łososiem. Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
10 rzeczy, które możesz zrobić, aby łatwiej osiągnąć orgazm
Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie
„Cała prawda o programie SZMATA 4+” – obrzydliwy mem, który uderza we wszystkie matki

„Nie ma to jak rosół” jakoś nas nie przekonuje. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem – niekwestionowanym królem mórz i talerzy.

Dlaczego łosoś? W ostatnich latach to jedna z chętniej kupowanych ryb morskich. Swoją popularność zawdzięcza temu, że jego mięso jest wyjątkowo tłuste. Ale bez obaw, tłuste w najlepszym tego słowa znaczeniu. Kryje w sobie bogactwo wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, wyjątkowo korzystnych i jednocześnie niezbędnych dla naszego organizmu. Stanowią swoisty pokarm dla mózgu i usprawniają jego funkcjonowanie. Jak każda ryba morska, łosoś jest cennym źródłem jodu, który jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania tarczycy. Ponadto znajdziemy w nim selen, który podniesie odporność, witaminy z grupy B, a także witaminy: A (dla wzroku), E (dla skóry) i D (dla mocnego kośćca). Nie trzeba dodawać, że przy tym bogactwie mięso łososia jest jednocześnie bardzo delikatne i niezwykle smaczne.

Łosoś zwykle stanowi podstawę posiłku, ale równie dobrze sprawdzi się jako składnik rozgrzewającej zupy, która sama w sobie działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek, imbir, chili, sok z cytrusów, ostra pasta curry – brzmi jak mieszanka do zadań specjalnych. Ta zupa to niekwestionowany hit – najlepsza na zimowe popołudnia i zakatarzony nos.

Tajska zupa rybna z łososiem

przepis na tajską zupę rybną

Absolutnie rozgrzewająca tajska zupa rybna. Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki:

– 350 g filetu z łososia (bez skóry)
– 100 g kiełków fasoli mung
– 100 g makaronu sojowego
– 800 ml wywaru warzywnego
– 200 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka żółtej pasty curry
– 1 łyżeczka startej trawy cytrynowej
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 cm kawałek imbiru, starty
– 2 łyżki sosu rybnego
– sok z 1 limonki

Do przybrania: świeża kolendra, dymka, plasterki papryczki chili

Makaron sojowy przygotuj według zaleceń na opakowaniu. W woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pastę curry, czosnek, trawę cytrynową i imbir. Smaż przez 2 minuty i zalej gorącym wywarem. Dopraw sosem rybnym i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia, kiełki fasoli mung i gotuj przez około 3 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i sok z limonki – najlepiej partiami, do uzyskania satysfakcjonującego smaku. Zupę podawaj przybraną listkami kolendry, dymką i plastrami chili.

 

Marta Borowiecprzede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!