Przejdź do treści

Tajska zupa rybna

Tajska zupa rybna
Ostra tajska zupa rybna z łososiem. Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

„Nie ma to jak rosół” jakoś nas nie przekonuje. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem – niekwestionowanym królem mórz i talerzy.

Dlaczego łosoś? W ostatnich latach to jedna z chętniej kupowanych ryb morskich. Swoją popularność zawdzięcza temu, że jego mięso jest wyjątkowo tłuste. Ale bez obaw, tłuste w najlepszym tego słowa znaczeniu. Kryje w sobie bogactwo wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, wyjątkowo korzystnych i jednocześnie niezbędnych dla naszego organizmu. Stanowią swoisty pokarm dla mózgu i usprawniają jego funkcjonowanie. Jak każda ryba morska, łosoś jest cennym źródłem jodu, który jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania tarczycy. Ponadto znajdziemy w nim selen, który podniesie odporność, witaminy z grupy B, a także witaminy: A (dla wzroku), E (dla skóry) i D (dla mocnego kośćca). Nie trzeba dodawać, że przy tym bogactwie mięso łososia jest jednocześnie bardzo delikatne i niezwykle smaczne.

Łosoś zwykle stanowi podstawę posiłku, ale równie dobrze sprawdzi się jako składnik rozgrzewającej zupy, która sama w sobie działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek, imbir, chili, sok z cytrusów, ostra pasta curry – brzmi jak mieszanka do zadań specjalnych. Ta zupa to niekwestionowany hit – najlepsza na zimowe popołudnia i zakatarzony nos.

Tajska zupa rybna z łososiem

przepis na tajską zupę rybną

Absolutnie rozgrzewająca tajska zupa rybna. Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Składniki:

– 350 g filetu z łososia (bez skóry)
– 100 g kiełków fasoli mung
– 100 g makaronu sojowego
– 800 ml wywaru warzywnego
– 200 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka żółtej pasty curry
– 1 łyżeczka startej trawy cytrynowej
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 cm kawałek imbiru, starty
– 2 łyżki sosu rybnego
– sok z 1 limonki

Do przybrania: świeża kolendra, dymka, plasterki papryczki chili

Makaron sojowy przygotuj według zaleceń na opakowaniu. W woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pastę curry, czosnek, trawę cytrynową i imbir. Smaż przez 2 minuty i zalej gorącym wywarem. Dopraw sosem rybnym i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia, kiełki fasoli mung i gotuj przez około 3 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i sok z limonki – najlepiej partiami, do uzyskania satysfakcjonującego smaku. Zupę podawaj przybraną listkami kolendry, dymką i plastrami chili.

 

Marta Borowiecprzede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

3 razy wrap

3 razy wrap

Ależ Talerz 29: pieczony łosoś na wieczną młodość

Ależ Talerz 29: pieczony łosoś na wieczną młodość

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?