Przejdź do treści

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cukinia jest tak delikatna w smaku i tak uniwersalna, że nie da się jej nie lubić. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, a naszą propozycją jest tarta z cukinią i kozim serem. Zdrowa, prosta w przygotowaniu i idealna dla osób dbających o linię, bo niskokaloryczna. Spróbuj sama! 

Wszystkie sezonowe warzywa są wyjątkowe, bo trzeba na nie czekać, by później móc nacieszyć oczy i kubki smakowe, gdy już wyrosną. Jednym z takich sezonowych skarbów jest delikatna w smaku cukinia. To prawdziwy oryginał wśród warzyw, bo nie przybiera jednego kształtu i jednego koloru – może być zielona, żółta, podłużna albo okrągła. 100 gram cukinii to tylko 16 kalorii, ma za to w sobie żelazo, potas, magnez i kilka liter witaminowego alfabetu – wit. A, C i K.

Cukinia jest źródłem nie tylko wartości odżywczych, ale i kuchennych inspiracji. Można przyrządzić ją na słodko, na słono i ostro, może być surowa, gotowana, pieczona. Latem zdarza mi się robić z niej dżem, a u Mamy jeść najlepsze na świecie leczo, uwielbiam ją w sałatkach (z młodej nie trzeba nawet obierać skórki), lubię czekoladowe ciasto, w którym jest tajemnym dodatkiem. Faszerowana cukinia to już niemal klasyk, a jaka pyszna jest z makaronem! Albo z kozim serem i cebulą w wytrawnym quiche! Dodaję też kwiaty cukinii, bo pięknie wyglądają, a poza tym są bardzo delikatne w smaku. Co powiecie na taką kolorową tartę?

Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić się go chyba nie da. Może tarta z cukinią i kozim serem stanie się waszym popisowym daniem?

Tarta z cukinią i kozim serem

Kwiaty cukinii. Zdjęcie: Asia Karpowicz | www.ugotujmy.blogspot.com

Składniki:

– 2 szkl. pełnoziarnistej mąki
– 200 g masła
– 1/4 szkl. mleka
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka listków świeżej pietruszki
– 2 niewielkie cukinie
– pół czerwonej cebuli
– 70 g koziego sera
– 30 g fety
– 3 łyżki gęstego jogurtu
– 3 jajka
– opcjonalnie: kwiaty cukinii
– ulubione przyprawy i zioła: szczypta soli, suszonych pomidorów, pieprz, szczypta ostrej papryki, pietruszka, tymianek

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania ciasta. Mąkę mieszam z proszkiem i szczyptą soli, dodaję posiekaną pietruszkę, zimne, pokrojone na kawałki masło i mleko. Zagniatam szybko na gładkie ciasto i chłodzę w lodówce pół godziny. W międzyczasie jedną cukinię kroję w półcentymetrowe plasterki, a cebulę siekam i podsmażam je, aż lekko zmiękną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę, nakłuwam widelcem i podpiekam w 180 stopniach około 10 minut. Pozostałą cukinię tarkuję, mieszam z jajkami, przyprawami, kozim serem i gęstym jogurtem. Masę mieszam z połową podsmażonej cukinii i wylewam na podpieczony spód, na wierzchu posypuję fetą, układam plasterki i kwiaty cukinii. Piekę w 180 st. 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Przepyszna na ciepło!


Asia Karpowicz – wielbicielka dojrzałych w słońcu malin, kwaśnych jabłek, słodkich słów i zapachu pieczonego ciasta. Gotuje, bo lubi, choć najbardziej lubi jeść i choć wciąż zdarza jej się upiec zakalec. Od pięciu lat prowadzi bloga Ugotujmy, od roku tworzy kulinarną inicjatywę – Trójmiejską solniczkę. Minimalistka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: