Przejdź do treści

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?
Stosunek seksualny a błona dziewicza / istock
Błona dziewicza – czy po latach bez seksu może się samoistnie odtworzyć? Ginekolog tłumaczy
Krótka Instrukcja Obsługi Poronienia
Pomóż nam zrobić kolejny krok w stronę stworzenia Krótkiej Instrukcji Obsługi Poronienia
FemFund - złóż wniosek / Simon Maage, Unsplash
Ubiegaj się o feministyczny grant na działanie wspierające kobiety
Eliza Wydrych skrytykowana za wystający brzuch
Po treningu przeczytała: „ale masz tłuszcz na brzuchu”. W odwecie podała kilka faktów na temat tej części ciała

Cukinia jest tak delikatna w smaku i tak uniwersalna, że nie da się jej nie lubić. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, a naszą propozycją jest tarta z cukinią i kozim serem. Zdrowa, prosta w przygotowaniu i idealna dla osób dbających o linię, bo niskokaloryczna. Spróbuj sama! 

Wszystkie sezonowe warzywa są wyjątkowe, bo trzeba na nie czekać, by później móc nacieszyć oczy i kubki smakowe, gdy już wyrosną. Jednym z takich sezonowych skarbów jest delikatna w smaku cukinia. To prawdziwy oryginał wśród warzyw, bo nie przybiera jednego kształtu i jednego koloru – może być zielona, żółta, podłużna albo okrągła. 100 gram cukinii to tylko 16 kalorii, ma za to w sobie żelazo, potas, magnez i kilka liter witaminowego alfabetu – wit. A, C i K.

Cukinia jest źródłem nie tylko wartości odżywczych, ale i kuchennych inspiracji. Można przyrządzić ją na słodko, na słono i ostro, może być surowa, gotowana, pieczona. Latem zdarza mi się robić z niej dżem, a u Mamy jeść najlepsze na świecie leczo, uwielbiam ją w sałatkach (z młodej nie trzeba nawet obierać skórki), lubię czekoladowe ciasto, w którym jest tajemnym dodatkiem. Faszerowana cukinia to już niemal klasyk, a jaka pyszna jest z makaronem! Albo z kozim serem i cebulą w wytrawnym quiche! Dodaję też kwiaty cukinii, bo pięknie wyglądają, a poza tym są bardzo delikatne w smaku. Co powiecie na taką kolorową tartę?

Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić się go chyba nie da. Może tarta z cukinią i kozim serem stanie się waszym popisowym daniem?

Tarta z cukinią i kozim serem

tarta z cukinia z bloga ugotujmy

Kwiaty cukinii. Zdjęcie: Asia Karpowicz | www.ugotujmy.blogspot.com

Składniki:

– 2 szkl. pełnoziarnistej mąki
– 200 g masła
– 1/4 szkl. mleka
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka listków świeżej pietruszki
– 2 niewielkie cukinie
– pół czerwonej cebuli
– 70 g koziego sera
– 30 g fety
– 3 łyżki gęstego jogurtu
– 3 jajka
– opcjonalnie: kwiaty cukinii
– ulubione przyprawy i zioła: szczypta soli, suszonych pomidorów, pieprz, szczypta ostrej papryki, pietruszka, tymianek

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania ciasta. Mąkę mieszam z proszkiem i szczyptą soli, dodaję posiekaną pietruszkę, zimne, pokrojone na kawałki masło i mleko. Zagniatam szybko na gładkie ciasto i chłodzę w lodówce pół godziny. W międzyczasie jedną cukinię kroję w półcentymetrowe plasterki, a cebulę siekam i podsmażam je, aż lekko zmiękną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę, nakłuwam widelcem i podpiekam w 180 stopniach około 10 minut. Pozostałą cukinię tarkuję, mieszam z jajkami, przyprawami, kozim serem i gęstym jogurtem. Masę mieszam z połową podsmażonej cukinii i wylewam na podpieczony spód, na wierzchu posypuję fetą, układam plasterki i kwiaty cukinii. Piekę w 180 st. 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Przepyszna na ciepło!


Asia Karpowicz – wielbicielka dojrzałych w słońcu malin, kwaśnych jabłek, słodkich słów i zapachu pieczonego ciasta. Gotuje, bo lubi, choć najbardziej lubi jeść i choć wciąż zdarza jej się upiec zakalec. Od pięciu lat prowadzi bloga Ugotujmy, od roku tworzy kulinarną inicjatywę – Trójmiejską solniczkę. Minimalistka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?