Przejdź do treści

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdarzyło ci się płakać po seksie? Nie ty jedna. Skąd to się bierze? Wyjaśnia ekspert
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

Cukinia jest tak delikatna w smaku i tak uniwersalna, że nie da się jej nie lubić. Można wykorzystać ją na wiele sposobów, a naszą propozycją jest tarta z cukinią i kozim serem. Zdrowa, prosta w przygotowaniu i idealna dla osób dbających o linię, bo niskokaloryczna. Spróbuj sama! 

Wszystkie sezonowe warzywa są wyjątkowe, bo trzeba na nie czekać, by później móc nacieszyć oczy i kubki smakowe, gdy już wyrosną. Jednym z takich sezonowych skarbów jest delikatna w smaku cukinia. To prawdziwy oryginał wśród warzyw, bo nie przybiera jednego kształtu i jednego koloru – może być zielona, żółta, podłużna albo okrągła. 100 gram cukinii to tylko 16 kalorii, ma za to w sobie żelazo, potas, magnez i kilka liter witaminowego alfabetu – wit. A, C i K.

Cukinia jest źródłem nie tylko wartości odżywczych, ale i kuchennych inspiracji. Można przyrządzić ją na słodko, na słono i ostro, może być surowa, gotowana, pieczona. Latem zdarza mi się robić z niej dżem, a u Mamy jeść najlepsze na świecie leczo, uwielbiam ją w sałatkach (z młodej nie trzeba nawet obierać skórki), lubię czekoladowe ciasto, w którym jest tajemnym dodatkiem. Faszerowana cukinia to już niemal klasyk, a jaka pyszna jest z makaronem! Albo z kozim serem i cebulą w wytrawnym quiche! Dodaję też kwiaty cukinii, bo pięknie wyglądają, a poza tym są bardzo delikatne w smaku. Co powiecie na taką kolorową tartę?

Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić się go chyba nie da. Może tarta z cukinią i kozim serem stanie się waszym popisowym daniem?

Tarta z cukinią i kozim serem

tarta z cukinia z bloga ugotujmy

Kwiaty cukinii. Zdjęcie: Asia Karpowicz | www.ugotujmy.blogspot.com

Składniki:

– 2 szkl. pełnoziarnistej mąki
– 200 g masła
– 1/4 szkl. mleka
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka listków świeżej pietruszki
– 2 niewielkie cukinie
– pół czerwonej cebuli
– 70 g koziego sera
– 30 g fety
– 3 łyżki gęstego jogurtu
– 3 jajka
– opcjonalnie: kwiaty cukinii
– ulubione przyprawy i zioła: szczypta soli, suszonych pomidorów, pieprz, szczypta ostrej papryki, pietruszka, tymianek

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania ciasta. Mąkę mieszam z proszkiem i szczyptą soli, dodaję posiekaną pietruszkę, zimne, pokrojone na kawałki masło i mleko. Zagniatam szybko na gładkie ciasto i chłodzę w lodówce pół godziny. W międzyczasie jedną cukinię kroję w półcentymetrowe plasterki, a cebulę siekam i podsmażam je, aż lekko zmiękną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę, nakłuwam widelcem i podpiekam w 180 stopniach około 10 minut. Pozostałą cukinię tarkuję, mieszam z jajkami, przyprawami, kozim serem i gęstym jogurtem. Masę mieszam z połową podsmażonej cukinii i wylewam na podpieczony spód, na wierzchu posypuję fetą, układam plasterki i kwiaty cukinii. Piekę w 180 st. 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Przepyszna na ciepło!


Asia Karpowicz – wielbicielka dojrzałych w słońcu malin, kwaśnych jabłek, słodkich słów i zapachu pieczonego ciasta. Gotuje, bo lubi, choć najbardziej lubi jeść i choć wciąż zdarza jej się upiec zakalec. Od pięciu lat prowadzi bloga Ugotujmy, od roku tworzy kulinarną inicjatywę – Trójmiejską solniczkę. Minimalistka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!