Przejdź do treści

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem. Pyszne, pożywne i orzeźwiające danie na lato

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
test ciążowy
„Okresu brak a wynik testu negatywny”. Ginekolog wyjaśnia, kiedy najlepiej wykonać test ciążowy
Kobyieta nalewa wodę do kubka z czajnika
Czy kamień, który osiada się w czajniku, jest groźny dla naszego zdrowia? Wyjaśnia Mama Chemik
Zakażenie pochwy – czy są na to skuteczne i bezpieczne domowe sposoby?
Porodówki / istock
W Ustrzykach Dolnych chcą zlikwidować porodówkę. Kobiety będą musiały jeździć kilkadziesiąt kilometrów do innych placówek, by urodzić
Kobieta w kostiumie kąpielowymm trzyma papaję
Mięśnie dna miednicy. Po czym poznać, że ich trening jest niepoprawny? Tłumaczy fizjoterapeutka

Klasyczne pomidory, malinowe, żółte o kształcie śliwki, olbrzymie i mięsiste bawole serca, pomidory czarne, zielone czy w końcu wielokolorowe tygrysie. Wszystkie, poza tym, że są pyszne, mają jedną wspólną cechę – są turbozdrowe.

Niezależnie od wszystkiego, lato zawsze pachnie mi pomidorami. Dlaczego? Bo pomidor to takie warzywo, któremu naprawdę niewiele potrzeba, żeby w swoją ulubioną porę roku smakował po prostu obłędnie. Wystarczy mi tylko szczypta soli, kilka kropel oliwy i mam kolację z głowy, bo talerz pomidorów jest w tej roli niezastąpiony, szczególnie w upalne dni. Teraz, gdy na straganach sezon pomidorowy w pełni, znaleźć możemy bardzo wiele odmian i … kolorów, dzięki czemu jest jeszcze ciekawiej.

 

Gulasz vege to jest to!

Pomidory zawierają likopen, składnik, który odpowiedzialny jest za ich silne działanie przeciwutleniające. Co za tym idzie? Jedząc pomidory, zmniejszamy ryzyko zachorowania na miażdżycę, związanych z nią zawałów oraz na choroby nowotworowe. Co więcej, dbamy też o urodę, bo likopen neutralizuje wolne rodniki, a co za tym idzie opóźnia procesy starzenia. Pektyny zawarte w pomidorach pozwalają nam zadbać o nasze serce i układ krwionośny, obniżając poziom cholesterolu, a potas obniża ciśnienie krwi. Jeśli trzeba was przekonywać dalej, to jako ciekawostkę dorzucę, że pomidory mają sporą dawkę witaminy C, którą mało kto z pomidorami kojarzy. A jednak.

Tym razem chciałam wam zaproponować coś znacznie bardziej ciekawszego niż zwykły talerz pomidorów, choć ten zawsze w cenie. Oto przepis na pomidorową tartę, która z powodzeniem zaspokoi apetyt niezależnie od pory dnia czy okoliczności, bo serwowana na zimno jest świetną opcją na posiłek w plenerze. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie z serem ricotta, parmezanem i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, który pomidory uwielbiają. Całość lekko złamana smakiem soku i skórki z cytryny, podana z ziołami i oliwą. Podsumowując, pyszne, pożywne, orzeźwiające i oczywiście pomidorowe lato na talerzu w pełni.

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem

przepis-na-tarte- pomidorowa

Zdjęcie: Karolina Piwowar

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem – składniki (na kruchy spód):

– 150 g mąki pszennej
– 150 g zimnego masła
– 3 łyżki mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów)
– 2-4 łyżki zimnej wody
– szczypta soli

masa serowa:

– 250 g ricotty
– 100 g serka kremowego (tzw. creme cheese)
– ½ kubka tartego parmezanu
– skórka otarta z cytryny (1 szt.)
– łyżeczka soku z cytryny
– świeżo mielony pieprz oraz sól morska

na wierzchu:

– różnokolorowe pomidory
– świeże zioła: bazylia, oregano
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
– sól morska do smaku

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem – przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu na tartę. W tym celu w misce łączymy mąkę, mielone migdały oraz sól. Dodajemy pokrojone w kawałki masło oraz 2 łyżki zimnej wody. Składniki staramy się dokładnie połączyć, ugniatając dłońmi. Jeśli ciasto nie chce się „trzymać”, dodajemy 1- 2 łyżki wody i ugniatamy, aż będziemy mogli uformować z niego kulę. Gdy jest już gotowe, wkładamy je do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową do naszej tarty. Ricottę łączymy w misce z kremowym serkiem oraz tartym parmezanem. Mieszamy i dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotową masę wkładamy do lodówki

Gdy ciasto na tartę się schłodzi, możemy zastosować dwie techniki. Jedna to rozwałkowanie go na cienki placek za pomocą wałka (trzeba podsypywać mąką), a następnie wyłożenie nim wcześniej przygotowanej blaszki do tarty (papier do pieczenia lub masło + mąka). Druga metoda, przydatna jeśli wałek zaginął w akcji – możemy „wylepić” foremkę, dzieląc ciasto na mniejsze kawałki i spłaszczając je między dłońmi. Każdy sposób jest dobry. Gdy blaszka jest starannie wyłożona ciastem, robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wypełniamy foremkę np. fasolą lub ryżem, dzięki czemu obciążymy ciasto i nie wyrośnie. W ten sposób pieczemy spód tarty przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy papier wraz z fasolą i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż brzegi lekko się zarumienią. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Gdy spód ostygnie, wykładamy na niego schłodzoną masę serową, pokrojone w plastry różnokolorowe pomidory oraz zioła. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również orzeszki piniowe.

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Ryba po grecku

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka