Przejdź do treści

Tłuszcze na dzień dobry

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Dobrze skomponowane śniadanie powinno wam dać kopa energetycznego na kilka kolejnych godzin. Już to gdzieś słyszeliście? A czy ktoś polecał wam w związku z tym śniadanie tłuszczowe?

Umówmy się, śniadanie dla wielu z was jest posiłkiem często zaniedbywanym. Albo nie jecie go wcale, albo stawiacie na szybkie przekąski w miejscu pracy. Ale jeśli już jecie je w domu, zazwyczaj stawiacie na owsiankę na mleku lub jogurt z owocami, ewentualnie kanapkę z wędliną, masłem i jakimiś warzywami, do picia wybieracie najczęściej sok, kawę lub herbatę z dodatkiem cukru.

Niestety, tym sposobem od samego rana dostarczacie do swojego organizmu dużą dawkę węglowodanów,  czyli cukru. Węglowodany zamieniają się w glukozę we krwi, trzustka otrzymuje sygnał, by wydzielić insulinę. Interwencja insuliny pozwala komórkom wchłonąć glukozę i obniżyć poziom cukru we krwi. Po takim śniadaniu zazwyczaj zasiadacie za biurkiem na dobrych kilka godzin. Pojawia się senność  i brak energii (niestety na dłuższą metę ma wpływ także na odkładanie się tkanki tłuszczowej). Nie musicie zwalczać tego kolejną filiżanką małej czarnej, ale zmianą przyzwyczajeń śniadaniowych.

Mamy dla was dość oryginalną, ale za to sprawdzoną propozycję. Mowa o śniadaniu tłuszczowym. Tak, wiemy, że wielu z was tłuszczu boi się jak ognia, bo uważany jest za sprawcę epidemii otyłości. Nie dotyczy to jednak dobrych tłuszczów. Zamieńcie śmiało poranne węglowodany na śniadanie złożone z białek i tłuszczy. Propozycje?  Tradycyjna jajecznica z całych jaj na masełku klarowanym z dodatkiem warzyw lub z sałatką warzywną (bez chleba). Jest łatwa w przyrządzaniu i smaczna. Polecamy także inne formy jaj, ale najlepiej z płynnym żółtkiem – np. jajko na miękko – lub omlet z warzywami.

Jajka możecie zamienić na szejka na mleku kokosowym lub migdałowym z dodatkiem oleju kokosowego, odrobiny owoców (maliny, truskawki, jagody – taka mała ilość fruktozy nie spowoduje skoku cukru), odżywki białkowej bez substancji słodzących oraz orzechów nerkowca, migdałów, brazylijskich lub włoskich.

Takie śniadania są wspaniałymi źródłami zdrowych tłuszczy, które pomagają organizmowi utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, zasycają na dłużej i dają energetycznego kopa.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Smoothie bowl ze śliwkami

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Placuszki jaglano-bananowe

Przepis na serowe placuszki z figą

Granolowe śniadanie

Przepis na zdrowy śniadaniowy torcik

Śniadanie, które szkodzi

Zdrowe śniadanie do szkoły:  falafele, kasza jaglana, warzywne zoo, winogrona

Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele i warzywne zoo

Jajecznica – reaktywacja w nowej odsłonie

Błędy śniadaniowe

Pięć kroków do złego poranka

Zimowa owsianka z dynią