Przejdź do treści

Tłuszcze trans na celowniku

Tłuszcze trans na celowniku
Tłuszcze trans znajdziemy w potrawach głęboko smażonych. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
W jaki sposób skutecznie pozbyć się pryszczy na brodzie?
W jaki sposób skutecznie pozbyć się pryszczy na brodzie?
Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz
Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz
trening
Trening funkcjonalny – na czym polega i jakie efekty przynosi?
Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie
Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie
Niskie ciśnienie rozkurczowe - przyczyny, objawy, możliwe sposoby zapobiegania
Niskie ciśnienie rozkurczowe – przyczyny, objawy, możliwe sposoby zapobiegania

W chwilach słabości zdarza mi się sięgnąć po ciastko, pizzę albo smażone frytki. Choć wiem, że zawierają one najgroźniejsze dla zdrowia tłuszcze trans. O ile zrobię to naprawdę od święta, to jest to grzech do wybaczenia. Ale wiele osób robi to nawet codziennie! Dlatego najlepiej tego po prostu zakazać – tak jak w USA.

Co tak naprawdę wiecie o tłuszczach trans? W Polsce świadomość zagrożenia jest bardzo mała. Nie ma nawet nakazu umieszczania informacji o nich na etykiecie. W wielu krajach wojna z tymi tłuszczami skutkowała zakazem ich stosowania w nadmiernych ilościach. Na przykład w Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie groźne tłuszcze trans mogą stanowić maksymalnie 2 proc. wszystkich tłuszczów w niektórych produktach.

Teraz Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) jest bliska całkowitego zakazu stosowania sztucznych tłuszczów trans. Jak uważają specjaliści z FDA, zakaz może zapobiec 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów z powodu chorób serca tylko w Stanach. Te tłuszcze naprawdę są bardzo szkodliwe: podwyższają poziom złego cholesterolu LDL, zwiększając ryzyko chorób serca, udaru, a także cukrzycy.

Zdarza wam się na pewno coś smażyć – w ten sposób sami generujemy szkodliwe tłuszcze, np. smażąc coś długo albo, co gorsze, smażąc wielokrotnie na jednym tłuszczu – tak często przygotowuje się jedzenie w restauracjach i barach. Zakaz FDA dotyczy głównie sztucznych tłuszczów dodawanych do wielu produktów. Producenci używają ich, bo są tanie w wytworzeniu, trwałe, łatwe w użyciu. Dzięki nim potrawy mają pożądany smak i konsystencję. Prócz smażonych potraw, jak frytki czy pączki, tłuszcze trans najczęściej występują w słodyczach, chipsach, margarynach, produktach instant i fast foodach.

Ale nie są one obce ludzkiemu organizmowi. Występują naturalnie w mleku, mięsie przeżuwaczy i nawet przejściowo w tkankach człowieka. Ich ilość nie jest jednak zagrażająca zdrowiu.

Co innego sztuczne tłuszcze stosowane w przemyśle spożywczym i gastronomii. Jest ich zdecydowanie za dużo. American Heart Assiociation zaleca, aby nie spożywać więcej niż 2 gramy dziennie. Tak naprawdę wyczerpujemy limit, jedząc produkty, które naturalnie zawierają te składniki. Na sztuczne dodatki nie ma już miejsca.

Jeśli chcecie podejść do tematu zdrowiej: czytajcie etykiety (zawartość tłuszczów trans sugerować mogą określenia: tłuszcz uwodorniony, częściowo uwodorniony lub utwardzony) i wybierajcie tłuszcze wielonienasycone. Zamiast margaryny, sięgajcie po masło – zawiera mniej groźnych tłuszczów. Woda pozwoli szybciej usunąć niezdrowe substancje z organizmu – pijcie od 5 do 8 szklanek dziennie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Fosfolipidy – czym są i jaką odgrywają rolę?

Fosfolipidy – czym są i jaką odgrywają rolę?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Trójglicerydy - ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Trójglicerydy – ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Tłuszcze: zła transformacja

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

W jakiej temperaturze najlepiej przygotowywać posiłki, by przysłużyć się swojemu sercu?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans zakazane!

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Dobre i złe tłuszcze - jak wybierać?

Dobre i złe tłuszcze – jak wybierać?

Kwas oleinowy (OA)

Kwas oleinowy (OA) – jednonasycony kwas Omega-9 – czy jest zdrowy?

Kwas gamma-linolenowy (GLA)

Kwas gamma-linolenowy (GLA) – opis, działanie, właściwości

Kwas alfa-linolenowy (ALA)

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – opis i właściwości

Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)

Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)

Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?