Przejdź do treści

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Tłuszcze trans zakazane!
Czy tłuszcze trans są zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Tłuszcze trans są groźne dla zdrowia. Nic więc dziwnego, że kolejny kraj wprowadził restrykcyjne ograniczenia dotyczące ich stosowania żywności. Po Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie, „stop” usłyszeli producenci w Stanach Zjednoczonych.

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których występują podwójne wiązania w ułożeniu „trans”. Badania mówią jasno, że tłuszcze trans to najgroźniejsze tłuszcze, jakie możemy znaleźć w jedzeniu:

  • podwyższają poziom złego cholesterolu LDL
  • zwiększają ryzyko chorób serca,
  • przyczyniają się do powstawania udaru,
  • zwiększają szansę zachorowania na cukrzycy

Tłuszcze trans – gdzie występują?

Tłuszcze trans można znaleźć w różnych produktach, m.in.  w niektórych:

  • waflach,
  • ciastkach,
  • produktach seropodobnych,
  • batonikach,
  • margarynach,
  • daniach smażonych,
  • daniach typu fast food,
  • chipsach,
  • paluszkach,
  • chrupkach,
  • pączkach,
  • drożdżówkach,
  • czekoladzie,
  • zupkach typu „instant”,
  • śmietankach do kawy.

Czy tłuszcze trans są zdrowe?

Jak oszacowała Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), zakaz stosowania tłuszczów trans przez producentów żywności może zapobiec rocznie 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów z powodu chorób serca tylko w Stanach!

Stąd kraj ten dołączył do listy państw zakazujących i ograniczających ich stosowanie w przemyśle spożywczym, nakładając całkowite wyeliminowanie ich z produkcji do 2018 roku. A jest z czym walczyć, bo jak obliczyła pozarządowa amerykańska organizacja Enviromental Working Group, aż 37 proc. produktów spożywczych w sklepach zawiera tłuszcze trans. Co więcej, na wielu z nich nie ma tej informacji na etykiecie. W Polsce na przykład nie ma nawet obowiązku informowania konsumentów o ich zawartości!

Do tłuszczów trans zalicza się m.in. olej palmowy, który wykazuje się szkodliwym działaniem na organizm i wiąże się z potencjalnym rakotwórczym działaniem.

Tłuszcze trans – jak z nich zrezygnować?

Naszą czujność powinny wzbudzić określenia: tłuszcz uwodorniony, częściowo uwodorniony lub utwardzony – sugerują obecność tych najgroźniejszych związków. Zdecydowanie lepiej wybierać tłuszcze wielonienasycone. Zamiast „twardej” margaryny – masło lub „miękką” margarynę – zawierają mniej groźnych tłuszczów. A woda pozwoli szybciej usunąć niezdrowe substancje z organizmu, zalecana ilość to 8 szklanek dziennie. Póki w naszym kraju pod względem stosowania trans tłuszczy występuje wolnoamerykanka, najlepiej sami przejmijmy świadomą kontrolę nad tym, co kupujemy i zjadamy.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551118/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: