Przejdź do treści

Truskawkowe żelki

Truskawkowe żelki
Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno wszyscy przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami, potem odkryliśmy zielone koktajle. Mam nadzieję, że kolejnym supermodnym smakołykiem staną się owocowe roll ups – domowe żelki bez grama chemii!

Roll ups to domowa wersja słodkich zawijanych żeleków. Roll ups mają dwie znaczące cechy; dobrą i złą. Pierwsza to taka, że w przeciwieństwie do nafaszerowanych chemią żelków ze sklepu, są zdrowe i dużo lepsze niż kupne. Druga cecha jest niestety taka, iż ten smakołyk jest dość wymagający i żeby go skosztować, trzeba się troszkę naczekać.

Zdrowe żelki można przygotować z każdego owocu. W przepisie nie wykorzystuje się żelatyny czy agaru, można również pominąć cukier. Jak to możliwe? Już wszystko tłumaczę. Żelki powoli gęstnieją w niskiej temperaturze dzięki naturalnym pektynom zawartym w owocach, dlatego nie trzeba do nich nic dodawać. Śmiało można oznajmić, że to samo zdrowie! I to jest naprawdę dobra wiadomość dla smakoszy gumiśków.

Teraz aż prosi się by, wykorzystać do tego celu słodkie polskie truskawki. Ceny truskawek powoli spadają, dlatego warto bez skrupułów eksperymentować z nimi w kuchni. Jeśli nie macie pomysłu, jak oryginalnie wykorzystać truskawki, to roll ups są do tego idealne. Takimi żelkami będą zajadać się i młodzi, i starsi amatorzy słodkości.

Truskawkowe żelki

truskawkowe zelki

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:
– 500 g truskawek
– łyżka soku z cytryny
– 3-4 listki mięty

Truskawki umyj i odetnij zielone końcówki. Przełóż do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny i miętę. Jeśli chcesz, by żelki były jeszcze słodsze, dodaj łyżeczkę cukru, ale niech to będzie cukier brązowy lub ulubiony słodki syrop.

Zmiksuj wszystko na gładką masę bez grudek. Przygotuj blachę i papier do pieczenia. Blachę wyłóż papierem, a następnie przelej masę. Wyrównaj przy pomocy szpachelki. Niech warstwa nie będzie za cienka. Pamiętaj, że podczas suszenia płyn się zredukuje. Nagrzej piekarnik do 75 stopni. Teraz najdłuższa czynność. Masa powinna dochodzić w piekarniku około 4-5 godzin. Jest gotowa, jeśli przy dotknięciu nie przykleja się do palca, ale nadal jest dość lepka. Przygotowany płat potnij na mniejsze paski i zawiń. Gotowe!

Uwaga: jeśli truskawki były bardzo soczyste i wodniste, warto zmiksowaną masę podgrzać w rondelku. Niech lekko bulgocze około 10 minut. 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę