Przejdź do treści

Truskawkowe żelki

Truskawkowe żelki
Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
kobieta na ćwiczeniach
Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?
Ćwiczenia na nogi z obciążeniem
10 propozycji ćwiczeń na nogi z obcjążeniem
Obawiasz się zapalenia zatok? Oto co możesz zrobić, aby tego uniknąć
Oparzenia – czego nie robić, gdy się przydarzą
Oparzenia – dowiedz się, czego nie powinnaś robić, gdy ci się przydarzą

Mody jedzeniowe przychodzą do Polski z opóźnieniem. Niedawno wszyscy przeżywaliśmy fascynację zdrowymi burgerami, potem odkryliśmy zielone koktajle. Mam nadzieję, że kolejnym supermodnym smakołykiem staną się owocowe roll ups – domowe żelki bez grama chemii!

Roll ups to domowa wersja słodkich zawijanych żeleków. Roll ups mają dwie znaczące cechy; dobrą i złą. Pierwsza to taka, że w przeciwieństwie do nafaszerowanych chemią żelków ze sklepu, są zdrowe i dużo lepsze niż kupne. Druga cecha jest niestety taka, iż ten smakołyk jest dość wymagający i żeby go skosztować, trzeba się troszkę naczekać.

Zdrowe żelki można przygotować z każdego owocu. W przepisie nie wykorzystuje się żelatyny czy agaru, można również pominąć cukier. Jak to możliwe? Już wszystko tłumaczę. Żelki powoli gęstnieją w niskiej temperaturze dzięki naturalnym pektynom zawartym w owocach, dlatego nie trzeba do nich nic dodawać. Śmiało można oznajmić, że to samo zdrowie! I to jest naprawdę dobra wiadomość dla smakoszy gumiśków.

Teraz aż prosi się by, wykorzystać do tego celu słodkie polskie truskawki. Ceny truskawek powoli spadają, dlatego warto bez skrupułów eksperymentować z nimi w kuchni. Jeśli nie macie pomysłu, jak oryginalnie wykorzystać truskawki, to roll ups są do tego idealne. Takimi żelkami będą zajadać się i młodzi, i starsi amatorzy słodkości.

Truskawkowe żelki

truskawkowe zelki

Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:
– 500 g truskawek
– łyżka soku z cytryny
– 3-4 listki mięty

Truskawki umyj i odetnij zielone końcówki. Przełóż do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny i miętę. Jeśli chcesz, by żelki były jeszcze słodsze, dodaj łyżeczkę cukru, ale niech to będzie cukier brązowy lub ulubiony słodki syrop.

Zmiksuj wszystko na gładką masę bez grudek. Przygotuj blachę i papier do pieczenia. Blachę wyłóż papierem, a następnie przelej masę. Wyrównaj przy pomocy szpachelki. Niech warstwa nie będzie za cienka. Pamiętaj, że podczas suszenia płyn się zredukuje. Nagrzej piekarnik do 75 stopni. Teraz najdłuższa czynność. Masa powinna dochodzić w piekarniku około 4-5 godzin. Jest gotowa, jeśli przy dotknięciu nie przykleja się do palca, ale nadal jest dość lepka. Przygotowany płat potnij na mniejsze paski i zawiń. Gotowe!

Uwaga: jeśli truskawki były bardzo soczyste i wodniste, warto zmiksowaną masę podgrzać w rondelku. Niech lekko bulgocze około 10 minut. 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Chipsy z liści kalafiora – lekkie i chrupiące

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Groszek cukrowy – chrupiący i soczysty kuzyn tego z puszki. Wypróbuj go w sałatce!

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia