Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Dni coraz cieplejsze, a wraz z nimi coraz większa ochota na lekkie, pełne kolorów posiłki. Sięgnijmy więc po smoothie bowls, które zasłużenie wciąż pozostają hitem! Wielobarwne miski zdrowia sprawiają, że od razu stajemy się głodni. I dobrze! Bo to najlepsze bomby witaminowe.

Przy kompozycji smoothie bowl ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Tym razem nasza propozycja jest miksem pojawiających się pierwszych truskawek oraz owoców egzotycznych, na które niezmiennie mamy ochotę. Sięgnęliśmy również po zalegające w zamrażalniku zeszłoroczne maliny, mleko migdałowe, wiórki kokosa, nasiona chia i płatki owsiane. Do tego banany, kiwi i borówki amerykańskie – niech będzie kolorowo!

Przy tej okazji wspomnijmy o kilku ciekawostkach na temat truskawek. Po pierwsze, są dziełem człowieka i powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Po drugie Polska jest siódmym pod względem wielkości producentem truskawek na świecie. Nie zapominajmy również o ich walorach odżywczych: są bardzo dobre na serce, polecane reumatykom i przy schorzeniach wątroby. Stanowią też doskonałe źródło witaminy C.

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

truskawkowe-smoothie-bowl

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na dwie porcje):

- 2 banany
- 1 szklanka truskawek
- 1 garść malin
- 120 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka liści pietruszki
- 2 łyżki płatków owsianych

Do podania:

- kiwi, plastry banana, nasiona chia, borówki amerykańskie, maliny, płatki kokosa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki smoothie miksujemy i przekładamy do miseczek. Ozdabiamy pozostałymi składnikami.


 

Małgorzata Zabokrzycka - socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

17 przepisów dla tych, co kochają truskawki

Tegoroczne oczekiwanie na krajowe truskawki zdominowała narodowa dyskusja...
Tegoroczne oczekiwanie na krajowe truskawki zdominowała narodowa dyskusja o ich cenach. Dlatego najwyższy czas przestać gadać i zacząć się nimi objadać. Oto 17 najpiękniejszych i najpyszniejszych przepisów dla tych, którzy chcą już na dobre poczuć smak lata.

Micha zdrowia

Połyskujące różem pestki granatu, tłuściutkie plastry dojrzałego awokado, chrupkie paski makaronu z cukinii....
Połyskujące różem pestki granatu, tłuściutkie plastry dojrzałego awokado, chrupkie paski makaronu z cukinii. Takie dodatki, spiętrzone w apetyczny stosik, coraz częściej zerkają zachęcająco ze zdjęć na Instagramie, coraz chętniej goszczą w kartach polskich restauracji i bistr. Zapanowała michomania. Skąd ta obsesja zdrowego hedonizmu?