Przejdź do treści

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Owocowe smoothie wciąż pozostają hitem. Smoothie bowl tym bardziej.Wielobarwne miski zdrowia sprawiają, że od razu stajemy się głodni. I dobrze! Bo to najlepsze bomby witaminowe.

Przy kompozycji smoothie bowl ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Tym razem nasza propozycja jest miksem pojawiających się pierwszych truskawek oraz owoców egzotycznych, na które niezmiennie mamy ochotę. Sięgnęliśmy również po zalegające w zamrażalniku zeszłoroczne maliny, mleko migdałowe, wiórki kokosa, nasiona chia i płatki owsiane. Do tego banany, kiwi i borówki amerykańskie – niech będzie kolorowo!

Przy tej okazji wspomnijmy o kilku ciekawostkach na temat truskawek. Po pierwsze, są dziełem człowieka i powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Po drugie Polska jest siódmym pod względem wielkości producentem truskawek na świecie. Nie zapominajmy również o ich walorach odżywczych: są bardzo dobre na serce, polecane reumatykom i przy schorzeniach wątroby. Stanowią też doskonałe źródło witaminy C.

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

truskawkowe-smoothie-bowl

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na dwie porcje):

– 2 banany
– 1 szklanka truskawek
– 1 garść malin
– 120 ml mleka migdałowego
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1 łyżka liści pietruszki
– 2 łyżki płatków owsianych

Do podania:

– kiwi, plastry banana, nasiona chia, borówki amerykańskie, maliny, płatki kokosa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki smoothie miksujemy i przekładamy do miseczek. Ozdabiamy pozostałymi składnikami.

 

Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Jajka faszerowane aioli i chorizo

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier