Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Usprawnij swój mózg

Usprawnij swój mózg
Zdjęcie: shutterstock
Pracujemy coraz ciężej, stawiamy sobie nowe, wygórowane cele, pędzimy. I w całym tym wyścigu często zapominamy o sobie. Nie ma kiedy się zrelaksować czy zredukować stres, co w efekcie osłabia nie tylko pracę mózgu, ale również pogarsza ogólne funkcjonowanie ciała. Jak to zmienić?

Aby to wszystko mieć pod kontrolą, warto wprowadzić w życie trzy ważne kwestie: 
- odpowiednie odżywianie,
- proste ćwiczenia fizyczne, które zapobiegają kurczeniu się mózgu,
- dobrej jakości sen.

Dzisiaj skupimy się na pierwszym temacie. Odpowiednie odżywianie to klucz do witalności. Ogromną rolę będę pełnić tu witaminy i minerały, które chronią mózg. Na które z nich zwrócić szczególną uwagę?

Witamina E

Neutralizuje wolne rodniki i chroni komórki mózgowe. Przykład jej działania opisują holenderscy badacze, którzy przeanalizowali diety 5395 osób w średnim wieku. Kontrolowali  oni przez okres dziesięciu lat ilość przyjmowania witaminy E z pożywienia. Okazało się, że te osoby, które przyjmowały jej najwięcej, obniżyły ryzyko zachorowań na Alzheimera i inne formy demencji o około dwadzieścia pięć procent.

Witaminę E znajdziemy w: brokułach, szpinaku, słodkich ziemniakach, mango, awokado, orzechach włoskich, migdałach, nasionach słonecznika czy sezamie.

Witaminy z grupy B i kwas foliowy

W 2009 roku zespół badaczy z Singapuru stwierdził, że ludzie, którzy mają więcej witaminy B12 we krwi, wykazują się lepszą koncentracją i pamięcią. Część naukowców twierdzi, że homocysteina w połączeniu z metalami ciężkimi (miedz, cynk) i dużą ilością  złego cholesterolu niszczy komórki mózgowe. Homocysteina to produkt uboczny, który powstaje w momencie budowy białka przez nasze komórki. To właśnie witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy, działając zespołowo, pomagają pozbyć się jej z organizmu, co między innymi chroni naszą pamięć.

Najlepsze źródła kwasu foliowego to: brokuły, szpinak, szparagi i inne zielone liściaste warzywa.

Najlepsze źródła witaminy B6 i B12 to: pełne ziarna, fasola, słodkie ziemniaki, orzechy.

Najlepszą - naturalną - opcją uzupełniania dziennej dawki witamin są koktajle warzywno-owocowe. Potrzebujecie tylko jednego sprzętu - jest nim blender.

Propozycja 1. Koktajl orzechowy

Oprócz witamin zawiera także tłuszcze, dzięki czemu daje uczucie szybkiego nasycenia.

- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- garść migdałów (wcześniej namoczonych w zimnej wodzie)
- 1/2 mango
- szklanka mleka ryżowego
- odrobina miodu

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Odcedzamy migdały i wszystko razem miksujemy.

Propozycja 2. Koktajl witaminowy

- ½ awokado
- banan
- siemię lniane
- garść szpinaku
- garść jarmużu
- 300 ml wody niegazowanej

Wszystko po kolei wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.

Przygotowanie takiego koktajlu zajmuje zwykle kilka minut. Jest pożywny i stanowi prawdziwą witaminową bombę dla naszego ciała i mózgu. Niestety, nie zawsze warzywa i owoce wystarczą. Dlatego u osób, którym witamin brakuje, niezbędna może się okazać odpowiednia suplementacja.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Powiązane artykuły

6 produktów najgorszych dla mózgu

Pewnie słyszałeś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład...
Pewnie słyszałeś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład jagody, tłuste ryby i orzechy... A czy wiesz, które produkty sieją spustoszenie w twoim mózgu? Oto nasza lista top 6.

Co cukier robi z twoim mózgiem?

Mózg to najbardziej energochłonny organ naszego ciała. W dodatku kocha glukozę i przy wzmożonej aktywności...
Mózg to najbardziej energochłonny organ naszego ciała. W dodatku kocha glukozę i przy wzmożonej aktywności potrafi zużyć połowę jej zapasów. Jednak „szara masa” źle znosi przesadę. Pod wpływem przesłodzonej diety zaczyna szwankować i stopniowo ulega degeneracji.

Twój mózg też chce dobrze zjeść

Często szukacie wskazówek na temat tego, co jeść, gdy zaczynacie trenować, by osiągać lepsze wyniki....
Często szukacie wskazówek na temat tego, co jeść, gdy zaczynacie trenować, by osiągać lepsze wyniki. A czy pamiętacie o tym, że wasz mózg też zasługuje na chwilę dietetycznej uwagi? Gdy spędzacie osiem godzin przy biurku, a wasze szare komórki rozgrzewają się codziennie do czerwoności, nie wystarczy jeść, trzeba odżywić mózg. Jak...