Przejdź do treści

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Waniliowy budyń z pietruszki
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Budyniowi z torebki z toną cukru mówimy stanowcze nie! Domowej  roboty będzie zdrowszy, pełen witamin, a jego przygotowanie da ci mnóstwo przyjemności. My zrobimy ten deserowy klasyk z… pietruszki. Będzie waniliowo, będzie słodko, ale zdrowo! Spróbuj!

Korzeń pietruszki wpływa korzystnie na nerki, pomaga filtrować krew, wspomaga pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Łagodzi stany zapalne skóry, pomaga w oczyszczaniu organizmu i regulacji trawienia. Wzmacnia włosy i dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, m.in. witaminy C, magnezu, żelaza oraz potasu.

Pietruszka ma łagodny i delikatny smak, coś pomiędzy selerem a marchewką. A pieczenie uwypukla jeszcze jej naturalną słodycz. Świetnie smakuje podana do obiadu, taka prosto z pieca, z odrobiną dobrego oleju i ziół. Jej słodkawy smak można nieco wzmocnić, np. syropem daktylowym i kremowymi orzechami nerkowca ‒ będzie idealna na deser.

Kasza jaglana z granatem

Zrobimy gęsty, słodki budyń-mus, z wyraźną nutą waniliową. Świetnie smakuje sam w sobie lub z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Można go zajadać na deser lub zabrać do pracy jako śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia.

Waniliowy budyń z pietruszki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 4 porcje):

– 750 g–1 kg korzenia pietruszki
– 30 g orzechów nerkowca
– 4 łyżki syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego)
– 1,5‒2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego lub ryżowego, najlepiej waniliowego
– ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/3 łyżeczki suszonej wanilii
– świeże owoce do podania, opcjonalnie

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez noc, następnie odcedzamy, przepłukujemy i odstawiamy na czas pieczenia pietruszki, którą szorujemy, suszymy i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy w 180-200 st. C ok. 1 godziny, w zależności od wielkości. Po wyjęciu chwilę studzimy i obieramy (pomijamy obieranie, jeśli jest ekologiczna). Kroimy, wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Serwujemy do razu lub chłodzimy na później. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”