Przejdź do treści

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Waniliowy budyń z pietruszki
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie
Detoks? Naturalnie! Zobacz, jak zrobiła to Kasia Bem
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?

Budyniowi z torebki z toną cukru mówimy stanowcze nie! Domowej  roboty będzie zdrowszy, pełen witamin, a jego przygotowanie da ci mnóstwo przyjemności. My zrobimy ten deserowy klasyk z… pietruszki. Będzie waniliowo, będzie słodko, ale zdrowo! Spróbuj!

Korzeń pietruszki wpływa korzystnie na nerki, pomaga filtrować krew, wspomaga pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Łagodzi stany zapalne skóry, pomaga w oczyszczaniu organizmu i regulacji trawienia. Wzmacnia włosy i dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, m.in. witaminy C, magnezu, żelaza oraz potasu.

Pietruszka ma łagodny i delikatny smak, coś pomiędzy selerem a marchewką. A pieczenie uwypukla jeszcze jej naturalną słodycz. Świetnie smakuje podana do obiadu, taka prosto z pieca, z odrobiną dobrego oleju i ziół. Jej słodkawy smak można nieco wzmocnić, np. syropem daktylowym i kremowymi orzechami nerkowca ‒ będzie idealna na deser.

Kasza jaglana z granatem

Zrobimy gęsty, słodki budyń-mus, z wyraźną nutą waniliową. Świetnie smakuje sam w sobie lub z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Można go zajadać na deser lub zabrać do pracy jako śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia.

Waniliowy budyń z pietruszki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 4 porcje):

– 750 g–1 kg korzenia pietruszki
– 30 g orzechów nerkowca
– 4 łyżki syropu słodzącego (np. klonowego lub daktylowego)
– 1,5‒2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego lub ryżowego, najlepiej waniliowego
– ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/3 łyżeczki suszonej wanilii
– świeże owoce do podania, opcjonalnie

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez noc, następnie odcedzamy, przepłukujemy i odstawiamy na czas pieczenia pietruszki, którą szorujemy, suszymy i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy w 180-200 st. C ok. 1 godziny, w zależności od wielkości. Po wyjęciu chwilę studzimy i obieramy (pomijamy obieranie, jeśli jest ekologiczna). Kroimy, wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Serwujemy do razu lub chłodzimy na później. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć