Przejdź do treści

Warstwowy pudding chia

Warstwowy pudding chia
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Nasiona chia – szałwii hiszpańskiej – to jedne z bardzo popularnych super foods. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszny pudding z mango, pomarańczy i marakui pachnący migdałami. Pycha!

Chia zawierają m.in. kwasy omega-3 i omega-6, magnez, wapń, żelazo, selen, błonnik. Nasiona chia mają działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływają na stan włosów, paznokci i skóry, dzięki obecności wapnia wzmacniają układ kostny, poprawiają pracę mózgu i koncentrację . Mają także niezwykłe właściwości wspierające nawadnianie organizmu – dzięki wysokiej absorpcji wody, a następnie jej stopniowemu uwalnianiu, pozwalają nawadniać organizm np. podczas długotrwałego wysiłku – stąd też mocno zaprzyjaźnili się z nimi m.in. biegacze. Dodatkowo chia mają wspaniały smak i można z nich przygotować superzdrowy i pyszny pudding.

Warstwowy pudding chia

przepis na pudding chia z owocami

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

– 2 litry wody
– 0,25 dag migdałów
– 3/4 szklanki nasion chia
– 2 dojrzałe pomarańcze
– 2 dojrzałe mango
– 2 marakuje

Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (nie obieramy ich ze skórki) zalewamy dwoma litrami wody i odstawiamy na noc. Na drugi dzień całość miksujemy blenderem do momentu rozdrobnienia migdałów. Następnie masę przecedzamy przez sitko o bardzo drobnych oczkach lub na gazie złożonej kilka razy na pół. Wyciskamy z migdałowej „papki” cały płyn. Powinno powstać nam około 1,5 litra mleka.

Do dzbanka wsypujemy nasiona chia, a następnie zalewamy je 1 litrem mleka migdałowego. Odstawiamy na około 4-5 godzin (lub na noc) do lodówki, aby nasiona napęczniały.

Mango obieramy. Miąższ z jednego mango kroimy w kostkę, a miąższ drugiego rozdrabniamy widelcem na „papkę”. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbawiamy je białych błonek. Miąższ kroimy w drobną kostkę i mieszamy z porcją mango rozdrobnioną widelcem.

Gdy nasiona chia napęcznieją (powinny mieć gęstą, galaretkowato-żelową konsystencję), wykładamy połowę porcji do dwóch szklanek/pucharków. Następnie wykładamy warstwę z rozdrobnionego mango i pomarańczy. Wykładamy kolejną warstwę z chia. Na niej układamy mango pokrojone w kostkę oraz miąższ z marakui.

Karolina Polkowska miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?