Przejdź do treści

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Ten pochodzący z Włoch deser jest prosty i smaczny, ale można go nieco odmienić. My mamy dla was przepis na panna cottę wegańską – bez żelatyny i śmietany. Do tego bezcukrową!

Panna cotta to świetny i bardzo prosty pomysł na wakacyjny deser. Jako dodatek jeżyny sprawdzą się idealnie. Nie tylko ze względu na ich orzeźwiający smak, ale także pełnię korzystnych dla zdrowia właściwości, które w sobie zawierają. Ich regularne jedzenie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, mogą mieć właściwości antynowotworowe, wspomagają pracę układu krążenia, pomagają zapobiegać chorobom oczu, łagodzą objawy PMS i menopauzy, a także regulują poziom cukru we krwi. Korzystajmy z nich!

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Wegańska panna cotta z jeżynami

panna-cotta-weganska

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Wegańska panna cotta z jeżynami – składniki (na 4 sztuki):

– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżeczki agaru
– 1 szklanka jeżyn + kilka sztuk do dekoracji
– 4 łyżeczki ksylitolu
– 100 ml wody

Wegańska panna cotta z jeżynami – przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżeczki ksylitolu i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę agaru i intensywnie mieszając, gotujemy całość przez jedną minutę. Zdejmujemy z ognia, studzimy, po czym przelewamy masę do kokilek. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Jeżyny wraz z pozostałym ksylitolem miksujemy blenderem na dość gładką masę.

W garnuszku zagotowujemy wodę wraz z jeżynami, gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niej jedną łyżeczkę agaru, i cały czas mieszając, gotujemy jedną minutę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, studzimy, a schłodzoną masę przelewamy na schłodzoną i zespoloną warstwę jogurtową. Całość wstawiamy do lodówki i ponownie chłodzimy, aby całość stężała.

Gdy panna cotta zastygnie, wyjmujemy ją z kokilek (najłatwiej na kilka sekund zanurzyć kokilkę w misce z bardzo gorącą wodą). Panna cottę przekręcamy do góry dnem na talerzyk, a wierzch dekorujemy całymi jeżynami.

 

Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin