Przejdź do treści

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wegańska sałatka z papają
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Popularna sałatka z papają pochodzi z Laosu, ale różne wersje znajdziemy w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jeśli jesteście sałatożercami, a popularna „grecka” już wam się przejadła, pora na eksperyment z papają w roli głównej!

Do najbardziej znanej sałatki z papają, tajskiej som tam, dodaje się suszone krewetki albo solone mięso kraba, w Wietnamie podaje się ją natomiast z plastrami smażonej wołowiny. Łatwo przygotować wegańską wersję sałatki, rezygnując z rybnych lub mięsnych dodatków, a tradycyjnie dodawany do dressingu sos rybny zastępując sojowym. W dzisiejszym przepisie zamieniłam również zieloną papaję na jej złotą odmianę. Sałatka jest świetna jako samodzielne danie, dobrze sprawdzi się również jako część orientalnej uczty. Jeśli chcecie, żeby była bardziej sycąca, możecie dodać ugotowane nitki makaronu ryżowego.

Dlaczego warto sięgać po papaję? Ten owoc jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, błonnika, magnezu, miedzi, potasu oraz witamin A, C, E i K. Ze względu na wysoką zawartość witamin A i C, papaja korzystnie wpływa na wygląd włosów i cery, wspomagając produkcję sebum nawilżającego włosy oraz kolagenu. Zawarty w papai błonnik stymuluje pracę układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom, a enzym papaina pomaga organizmowi w trawieniu pokarmów białkowych. Zawarte w papainie carpainy pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji serca. Papaja jest bogata również w fibryny, które usprawniają proces krzepnięcia krwi, oraz likopen, przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.

Na bogato: obiad za trzy dychy

Bardzo zdrowe są również nasiona papai: chronią przed infekcjami, wspomagają detoksyfikację wątroby, wykazują działanie przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne w układzie pokarmowym. Są również dobrym źródłem papainy. Nie warto ich więc wyrzucać. Część surowych nasion proponuję dodać do sałatki, a resztę przechowywać w lodówce i dodawać do smoothies i koktajli, albo wysuszyć. Nasiona papai mają smak lekko zbliżony do zielonego pieprzu, po wysuszeniu możemy używać ich więc jako przyprawy. (Uwaga: Nasiona papai nie są wskazane dla kobiet w ciąży.)

Sałatka z papają

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (2 porcje):

– 2 małe złote papaje
– średnia marchewka
– 5-6 pomidorków koktajlowych
– 100 g fasolki szparagowej
– duża garść orzechów ziemnych, uprażonych na suchej patelni
– kilka gałązek kolendry
– kilka gałązek mięty
– 2-3 łodyżki zielonej cebulki
– łyżeczka posiekanego czerwonego chilli

Sos:

– 2 czerwone papryczki chilli
– łyżka cukru muscovado
– sok z 2 limonek
– 2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:

W moździerzu rozgnieć pokrojone w plastry papryczki z cukrem. Dodaj sok z limonki i sos sojowy, wymieszaj. Lekko obgotuj fasolkę we wrzącej wodzie – około 3-4 minuty (powinna pozostać chrupiąca) i ostudź, zalewając zimną wodą.

Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Marchewkę i część papai pokrój w cienkie paseczki (najłatwiej za pomocą obieraczki julienne). Jeśli papaja jest dojrzała i miękka, części miąższu nie będzie się dało pokroić – tę część porozgniataj. Nasiona opłucz i osusz.

Zieloną cebulkę pokrój w cienkie paski, lekko posiekaj połowę mięty i kolendry. Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na tym etapie możesz zostawić sałatkę w lodówce, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi, nasionami papai oraz listkami mięty i kolendry.


Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!