Przejdź do treści

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wegańska sałatka z papają
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog
4 sposoby na pogodzenie się
Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa
Chwile, kiedy dziecko wyrasta z małej fasolki, warte są każdej sekundy. Zobacz galerię niesamowitej radości z oczekiwania
Judy Chicago, matka chrzestna waginy: feminizm jest humanizmem
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Popularna sałatka z papają pochodzi z Laosu, ale różne wersje znajdziemy w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jeśli jesteście sałatożercami, a popularna „grecka” już wam się przejadła, pora na eksperyment z papają w roli głównej!

Do najbardziej znanej sałatki z papają, tajskiej som tam, dodaje się suszone krewetki albo solone mięso kraba, w Wietnamie podaje się ją natomiast z plastrami smażonej wołowiny. Łatwo przygotować wegańską wersję sałatki, rezygnując z rybnych lub mięsnych dodatków, a tradycyjnie dodawany do dressingu sos rybny zastępując sojowym. W dzisiejszym przepisie zamieniłam również zieloną papaję na jej złotą odmianę. Sałatka jest świetna jako samodzielne danie, dobrze sprawdzi się również jako część orientalnej uczty. Jeśli chcecie, żeby była bardziej sycąca, możecie dodać ugotowane nitki makaronu ryżowego.

Dlaczego warto sięgać po papaję? Ten owoc jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, błonnika, magnezu, miedzi, potasu oraz witamin A, C, E i K. Ze względu na wysoką zawartość witamin A i C, papaja korzystnie wpływa na wygląd włosów i cery, wspomagając produkcję sebum nawilżającego włosy oraz kolagenu. Zawarty w papai błonnik stymuluje pracę układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom, a enzym papaina pomaga organizmowi w trawieniu pokarmów białkowych. Zawarte w papainie carpainy pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji serca. Papaja jest bogata również w fibryny, które usprawniają proces krzepnięcia krwi, oraz likopen, przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału i rozwoju nowotworów.

Na bogato: obiad za trzy dychy

Bardzo zdrowe są również nasiona papai: chronią przed infekcjami, wspomagają detoksyfikację wątroby, wykazują działanie przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne w układzie pokarmowym. Są również dobrym źródłem papainy. Nie warto ich więc wyrzucać. Część surowych nasion proponuję dodać do sałatki, a resztę przechowywać w lodówce i dodawać do smoothies i koktajli, albo wysuszyć. Nasiona papai mają smak lekko zbliżony do zielonego pieprzu, po wysuszeniu możemy używać ich więc jako przyprawy. (Uwaga: Nasiona papai nie są wskazane dla kobiet w ciąży.)

Sałatka z papają

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (2 porcje):

– 2 małe złote papaje
– średnia marchewka
– 5-6 pomidorków koktajlowych
– 100 g fasolki szparagowej
– duża garść orzechów ziemnych, uprażonych na suchej patelni
– kilka gałązek kolendry
– kilka gałązek mięty
– 2-3 łodyżki zielonej cebulki
– łyżeczka posiekanego czerwonego chilli

Sos:

– 2 czerwone papryczki chilli
– łyżka cukru muscovado
– sok z 2 limonek
– 2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:

W moździerzu rozgnieć pokrojone w plastry papryczki z cukrem. Dodaj sok z limonki i sos sojowy, wymieszaj. Lekko obgotuj fasolkę we wrzącej wodzie – około 3-4 minuty (powinna pozostać chrupiąca) i ostudź, zalewając zimną wodą.

Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Marchewkę i część papai pokrój w cienkie paseczki (najłatwiej za pomocą obieraczki julienne). Jeśli papaja jest dojrzała i miękka, części miąższu nie będzie się dało pokroić – tę część porozgniataj. Nasiona opłucz i osusz.

Zieloną cebulkę pokrój w cienkie paski, lekko posiekaj połowę mięty i kolendry. Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na tym etapie możesz zostawić sałatkę w lodówce, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi, nasionami papai oraz listkami mięty i kolendry.


Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!