Przejdź do treści

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Czym byłoby lato bez pysznych i lekkich słodkości? Niech w tym sezonie bazą do ich przygotowywania będzie bogata w wartości odżywcze kasza jaglana. Jako składnik sernika z dodatkiem malin, migdałów, mango i daktyli sprawdzi się doskonale.

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. Mało który produkt dorównuje jej pod względem wartości odżywczych. Jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza, a to w naszej codziennej, mocno zakwaszającej organizm diecie jest istotną wartością. Sprawdza się doskonale jako składnik menu osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu czy problemy trawienne.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Dodatkowo nie uczula, jest lekkostrawna i podkręca metabolizm. Wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych błony śluzowej, ma właściwości antywirusowe. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar śluzu, dlatego zaleca się jej spożywanie podczas kataru, przeziębienia czy mokrego kaszlu.

Zawiera mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w krzemionkę, co wpływa korzystnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo dostarcza witaminy B1, B2, B6, żelaza, miedzi oraz witaminy E, która reguluje poziom złego cholesterolu, usprawnia pamięć oraz koncentrację. Gdybyśmy kilka razy w tygodniu sięgali po tę nieocenioną kaszę, kolejki do lekarza z całą pewnością byłyby krótsze.

Kasza jaglana poprzez swój neutralny smak fantastycznie komponuje się z daniami na słodko. Sprawdza się na śniadanie jako odskocznia od tradycyjnej owsianki, jako dodatek do owocowego smoothie czy składnik czekoladowych trufli. Doskonale komponuje się z migdałami, tworząc pyszny wegański sernik na zimno, który można wzbogacać ulubionymi owocami. Nic, tylko rozkoszować się jego smakiem w letnie upalne popołudnia!

Wegański jaglany sernik z malinami, mango, migdałami i listkami świeżej mięty

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Wegański jaglany sernik z malinami – składniki

– 70 g migdałów
– 4 łyżki kaszy jaglanej
– 5 łyżeczek agaru
– pół mango
– 3 łyżki syropu z agawy
– pół szklanki ekspandowanego amarantusa
– 60 g daktyli
– garść malin
– łyżka płatków migdałowych
– listki mięty do dekoracji

Wegański jaglany sernik z malinami – przygotowanie

Migdały zalewamy na noc wodą do napęcznienia. Daktyle blendujemy na gładki krem. Dodajemy ekspandowany amarantus i mieszamy dokładnie, aby ziarenka pokryły się daktylową masą. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej powstałą masę i wyrównujemy spód. Możemy podnieść nieco wyżej brzegi. Tortownicę wkładamy do lodówki na min. 1 godz.

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

W międzyczasie kaszę jaglaną przesypujemy do rondelka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy ok. 150 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Następnie zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na mniej więcej 5 min.

Migdały odcedzamy i zalewamy szklanką czystej zimnej wody. Blendujemy je, aż powstanie płyn o konsystencji śmietany. Dodajemy syrop z agawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy na gładki mus. Pod koniec dodajemy agar, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu do zagotowania.

Do połowy porcji dodajemy pokrojone mango i miksujemy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy i dekorujemy kilkoma malinami (możemy użyć innych sezonowych owoców). Wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie uzupełniamy sernik pozostałą porcją masy. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy malinami, płatkami migdałów oraz listkami świeżej mięty.

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie