Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wegański jogurt kokosowy z figami

Wegański jogurt kokosowy z figami
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Za oknem babie lato jakiego dawno nie było! Jak je celebrować i nie dać mu uciec jak najdłużej? Przygotowując dania, które łączą w sobie to co najlepsze z lata, ale dodając trochę jesieni. Do tego idealnie nadają się soczyste, słodkie figi, na które teraz mamy sezon.

To, że figi są świetnie na trawienie, pewnie wiecie, ale mają jeszcze kilka innych, równie istotnych właściwości, m.in. obniżają poziom cholesterolu i regulują pracę układu krwionośnego. Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika oraz potasu. Owoce fig zawierają również silne przeciwutleniacze, mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne. Podsumowując – samo dobro!

Sposobów na figi jest wiele. Można je jeść świeże, jak i suszone. Smakują równie dobrze same lub jako dodatek do sałatek czy deserów. Nie wspominając o tym, jak świetne są dżemy i konfitury z fig – pomyślcie o tej opcji, bo we wrześniu stragany uginają się od tych słodkich owoców.

Ale dziś nie o tym, dziś o śniadaniu w towarzystwie fig i o jogurcie kokosowym, który jest bardzo letnim akcentem i jednocześnie bazą przepisu. Do towarzystwa miód gryczany, którego lekka goryczka podkreśla jesienny charakter dania, bogate w składniki odżywcze migdały, domowa granola i mamy idealne połączenie lata i jesieni w jednej porannej misce.

Wegański jogurt kokosowy z figami

weganski-jogurt-z-figami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na domowy jogurt kokosowy:

- ½ l mleka kokosowego
- ½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
- 1-2 łyżki cukru

*gotowy jogurt kokosowy możecie również kupić, ale przygotowanie tego domowego jest bardzo proste i dzięki temu możecie być pewni, że nie ma w nim żadnych nieproszonych dodatków

Dodatki:

- 2-3 figi
- garść granoli
- kilka/ kilkanaście rozdrobnionych migdałów
- 1-2 łyżki miodu gryczanego

Przygotowanie:

Zaczynamy od podgrzania mleka do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza (konieczny będzie termometr), a następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejno dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną bazę na jogurt przelewamy do słoika, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-13 godzin). Po tym czasie jogurt jest już gotowy i możemy przechowywać go w lodówce do 7 dni.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy granolę, migdały oraz pokrojone na ćwiartki, dojrzałe owoce fig. Danie polewamy delikatnie miodem gryczanym.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Figi w syropie

Świeże figi to prawdziwy wrześniowy rarytas. Jeśli przyrządzicie je teraz w syropie, zimą będziecie mieć...
Świeże figi to prawdziwy wrześniowy rarytas. Jeśli przyrządzicie je teraz w syropie, zimą będziecie mieć pod ręką przepyszną przekąskę i nieoceniony dodatek do mnóstwa dań. Smakują nieziemsko!

Spaghetti z cukinii z figami

Cukinia to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana,...
Cukinia to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana, faszerowana? Opcji jest mnóstwo. My przerobimy ją na makaronowe nitki i spałaszujemy w towarzystwie świeżych fig. Pycha!

Chlebek figowy

Chlebek figowy to prosty sposób na pyszne późne śniadanie, lunch, deser albo przekąskę po treningu. Możesz...
Chlebek figowy to prosty sposób na pyszne późne śniadanie, lunch, deser albo przekąskę po treningu. Możesz go zabrać ze sobą wszędzie. Świetnie sprawdzi się na pikniku, w podróży albo na wycieczce rowerowej.