Przejdź do treści

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Jestem chuda. Nie znoszę tego słowa, tak jak przez większość życia nie akceptowałam, że taka jestem”. Joanna Osyda szczerze o swojej wadze
Warsztaty milczenia. Kasia Bem tłumaczy, jak działa potęga ciszy
Shinrin yoku. Japońska kąpiel, która koi człowieka
Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?
Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?
Sandra Kubicka o swojej chorobie: Dzisiaj mijają 2 miesiące odkąd dowiedziałam się, że mam PCOS. Efekty? Da się? DA SIĘ!

Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!

Deser robi się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Całości dopełni aromatyczny mus śliwkowy, który można modyfikować w zależności od dostępnych owoców (poza sezonem skorzystaj z mrożonek). Nerkowce to doskonałe źródło potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację oraz dostarczają energii na długo.

Wegański sernik z nerkowców z musem śliwkowym

weganski-sernik-z-nerwkowcow

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Wegański sernik z nerkowców – składniki na spód:

– 5 suszonych daktyli
– 1/4 szklanki górskich płatków owsianych
– 1/8 szklanki płatków migdałowych
– 1/8 szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka kakao

Wegański sernik z nerkowców – składniki na masę:

– 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
– 1 łyżka syropu klonowego
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krakersy – chrupnij sobie!

Wegański sernik z nerkowców – składniki na mus śliwkowy:

– 350 g śliwek
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 szczypta cynamonu

Wegański sernik z nerkowców – przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Płatki owsiane miksujemy blenderem z płatkami migdałowymi. Dodajemy wiórki kokosowe, kakao i suszone daktyle. Ponownie całość miksujemy. Przekładamy na dno słoika, delikatnie dociskając.

Namoczone przez noc nerkowce odcedzamy, dodajemy syrop klonowy, mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Przekładamy na daktylowo-owsiany spód i chłodzimy w lodówce.

Z umytych śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy syrop klonowy, szczyptę cynamonu i dusimy kilka minut pod przykryciem, aż delikatnie puszczą sok. Miksujemy na gładki mus. Przekładamy na masę z nerkowców i dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!