Przejdź do treści

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy
Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony

Chodzą słuchy, że w tym sezonie najmodniejsze będą stoły wielkanocne zapełnione roślinami! Najważniejsza stanie się obecność roślin także na talerzach. W tegorocznym wielkanocnym menu nie może zabraknąć wegańskiego pasztetu. Będzie zdrowo, ekologicznie i bardzo smacznie!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi coroczne wyzwanie zaplanowania wspaniałego menu. Na początek, szczególnie jeśli temat jest dla nas nowy, warto spróbować wegańskiego pasztetu, rozsmarowanego na kromce chleba niczym najprawdziwsze foie gras. Pochodzące z orzechów i sosu sojowego umami, w które obfituje, sprawia, że jego smak zadowoli każdego mięsożercę. Będzie to przy okazji rozwiązanie ekologiczne – oprócz tego, że podziękuje nam za nie Ziemia, wdzięczne będą też nasze organizmy. Wegański pasztet dostarczy im bowiem nieporównywalnie więcej wartości odżywczych niż mięsny.

wielkanoc rodzina

Fasola jaś, która jest jego bazą, w 100 g zawiera ponad 20 g białka! To zdecydowanie więcej niż kiełbaski i wędliny tradycyjnie goszczące na wielkanocnym stole. Co więcej, białko to dostarczy nam witamin z grupy B, wspierających pamięć, sprawność intelektualną oraz system odpornościowy organizmu (co jest szczególnie istotne w zdradliwym okresie przedwiosennym). Fasola jest też bogata w składniki mineralne, przede wszystkim potas, wapń i fosfor, a także w rozpuszczalny błonnik.

Z kolei orzechy włoskie, drugi główny składnik pasztetu, dostarczą nam zdrowych wielonienasyconych tłuszczów. Te wpływają zbawiennie na układ krążenia – regulują poziom cholesterolu we krwi, obniżają zbyt wysokie ciśnienie i działają przeciwzapalnie.

Wesołych, roślinnych Świąt!

Wegańskie “foie gras” – wielkanocny pasztet z fasoli i orzechów

weganskie-foie-gras

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (8-12 porcji):

– 200 g suchej białej fasoli, np. piękny jaś
– 150 g orzechów włoskich
– 200 g pieczarek
– 2 nieduże białe cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– spora szczypta świeżego tymianku
– sok z 1/2 cytryny
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
– sól morska

Mazurek być musi!

Przygotowanie:

Wieczorem poprzedniego dnia zalej fasolę dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia. Rano przepłukaj, umieść w garnku, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (około 1 godziny), w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody, żeby wszystkie fasolki były przykryte. Po wyłączeniu ognia, posól i wymieszaj.

W międzyczasie wysyp orzechy włoskie na suchą patelnię i upraż je na niedużym ogniu, często mieszając. Przesyp do miski i odstaw do przestudzenia. Następnie umyj pieczarki i pokrój je na plasterki. Posiekaj w kostkę cebulę oraz czosnek. Na tej samej, już rozgrzanej patelni rozpuść oliwę i olej kokosowy. Dodaj przygotowane warzywa ze szczyptą soli, rozmarynem i tymiankiem. Duś do miękkości, około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Zdejmij z ognia i przełóż do naczynia blendera lub malaksera. Dodaj sos sojowy, cukier, chili i sok z cytryny, a także odsączoną (najlepiej wciąż gorącą) fasolę oraz uprażone orzechy. Miksuj wszystko razem na najwyższych obrotach, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji – pasztet może być gładki niczym foie gras, lub zachować teksturę, dzięki połączeniu maślanej fasoli i chrupiących orzechów. W obu wersjach będzie przepyszny!

Podawaj na kanapkach z ulubionymi dodatkami, np. kiszonym ogórkiem, żurawiną, rzeżuchą, czy ćwikłą.


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!