Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe
Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.

Oprócz wysokiej zawartości witaminy C oraz innych: A, E, B1, B6, E, beta-karotenu, potasu, wapnia czy  fosforu czerwone porzeczki mają  mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Zawierają pektyny - redukujące poziom "złego" cholesterolu, polifenole - łagodzące przebieg menstruacji, antyoksydanty - usuwające z organizmu wolne rodniki. Czerwone porzeczki mają również właściwości wzmacniające organizm, stąd też picie soku  z nich zaleca się maratończykom. Sięgajcie po nie koniecznie, póki jest sezon. A najlepiej przeróbcie je na lody – w towarzystwie malin smakują bosko!

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe

przepis na lody malinowo porzeczkowe

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2 szklanki czerwonej porzeczki
- 1 szklanka malin
- około 5 łyżek ksylitolu lub 3 dojrzałe banany
- opcjonalnie: wegańskie wafelki do lodów

Przygotowanie:

Mleko kokosowe porządnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc). Wówczas mleko rozwarstwi się i będziemy mogli oddzielić tłuszcz kokosowy (który będzie nam potrzebny do produkcji lodów) od wody.

Porzeczki i maliny wrzucamy do miseczki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy do niej ksylitol, mieszamy. Tłuszcz  kokosowy oddzielony od wody mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy go z miksem owocowym.

I sposób przygotowania z maszynką do lodów: masę owocową wstawiamy do zamrażarki na około 30 minut, aby się mocno schłodziła, lecz nie zamarzła. Po tym czasie powoli wlewamy masę do maszynki do lodów, miksujemy około 20 minut, aż powstaną lody o kremowej konsystencji.

II sposób przygotowania (bez maszynki do lodów): masę owocową wstawiamy do zamrażarki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, dokładnie mieszamy widelcem tak, aby napowietrzyć masę. Powtarzamy tę czynność co ok. 30 minut,  5-6 razy. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gotowe lody.



Karolina Polkowska - miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Wegańskie lody – hit na upał!

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety....
Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki...
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Na zielono - lody szpinakowe

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz...
Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!

Domowy sorbet - nic trudnego!

Ochota na lody i sorbety towarzyszy nam przez całe lato. Niestety większość sklepowych propozycji zawiera...
Ochota na lody i sorbety towarzyszy nam przez całe lato. Niestety większość sklepowych propozycji zawiera stanowczo za dużo cukru lub innych niepotrzebnych dodatków. Dlatego warto sięgnąć po sezonowe owoce i zmiksować sobie coś pysznego. Przygotowanie lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego sorbetu w domowych warunkach jest naprawdę...