Przejdź do treści

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów.

Oprócz wysokiej zawartości witaminy C oraz innych: A, E, B1, B6, E, beta-karotenu, potasu, wapnia czy  fosforu czerwone porzeczki mają  mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Zawierają pektyny – redukujące poziom „złego” cholesterolu, polifenole – łagodzące przebieg menstruacji, antyoksydanty – usuwające z organizmu wolne rodniki. Czerwone porzeczki mają również właściwości wzmacniające organizm, stąd też picie soku  z nich zaleca się maratończykom. Sięgajcie po nie koniecznie, póki jest sezon. A najlepiej przeróbcie je na lody – w towarzystwie malin smakują bosko!

Wegańskie lody porzeczkowo – malinowe

przepis na lody malinowo porzeczkowe

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Składniki:

– 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
– 2 szklanki czerwonej porzeczki
– 1 szklanka malin
– około 5 łyżek ksylitolu lub 3 dojrzałe banany
– opcjonalnie: wegańskie wafelki do lodów

Przygotowanie:

Mleko kokosowe porządnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc). Wówczas mleko rozwarstwi się i będziemy mogli oddzielić tłuszcz kokosowy (który będzie nam potrzebny do produkcji lodów) od wody.

Porzeczki i maliny wrzucamy do miseczki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy do niej ksylitol, mieszamy. Tłuszcz  kokosowy oddzielony od wody mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy go z miksem owocowym.

I sposób przygotowania z maszynką do lodów: masę owocową wstawiamy do zamrażarki na około 30 minut, aby się mocno schłodziła, lecz nie zamarzła. Po tym czasie powoli wlewamy masę do maszynki do lodów, miksujemy około 20 minut, aż powstaną lody o kremowej konsystencji.

II sposób przygotowania (bez maszynki do lodów): masę owocową wstawiamy do zamrażarki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, dokładnie mieszamy widelcem tak, aby napowietrzyć masę. Powtarzamy tę czynność co ok. 30 minut,  5-6 razy. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gotowe lody.


Karolina Polkowska miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kac Vegan. Jak pokonać kaca po wegańsku? Przychodzimy z pomocą!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”