Przejdź do treści

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, czy to w przerwie na lunch, czy na nadmorskim deptaku, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Chyba każdy lubi lody śmietankowe w czekoladzie, dlatego to właśnie wegańskie „magnum” są moją alternatywą na wakacyjny grzech. Jak się do tego zabrać? Zastąpić zwykłą śmietanę wersją kokosową, która po ubiciu jest równie puszysta i kremowa, zamiast cukru użyć syropu z agawy i postawić na dobrą jakościowo czekoladę z wysoką zawartością kakao. Jeśli w letnie beztroskie dni chcecie od życia czegoś więcej – zróbcie jeszcze słony karmel z daktyli.

 

Jeśli chodzi  przygotowanie lodów w domu, z pomocą przychodzą specjalne foremki, dzięki którym gotowe lody przygotujemy nawet w małej, domowej zamrażarce. Nie wiem, czy mój grzech jest mniejszy, ale na pewno zdrowszy!

Wegańskie lody ze słonym karmelem

alt=”przepis na domowe lody na patyku weganskie” />

Zdjęcie: Karolina Piwowar

Składniki (w zależności od wielkości foremek na ok. 4 sztuki):

– ½ kubka migdałów (namoczonych przez noc)
– ½ puszki śmietanki kokosowej
– 1-2 łyżki syropu z agawy
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Solony karmel:

– 8-10 daktyli
– ½ puszki śmietanki kokosowej
– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 2-3 szczypty soli himalajskiej

Polewa:

– 2 gorzkie czekolady
– ½ puszki mleka kokosowego

Dodatki:

– kolorowe i czekoladowe perełki, kryształki cukru trzcinowego, migdały

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę, a następnie wykładamy do foremek, umieszczając w nich patyczki do lodów. Tak przygotowane lody zamrażamy przez około 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy słony karmel z daktyli, które wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie kolejny raz umieszczamy wszystkie składniki w misie blendera i, dokładnie je rozdrabniając, łączymy w jednolitą masę, którą chowamy do lodówki.

Tuż przed wyjęciem lodów z zamrażalnika rozpuszczamy czekoladę w rondelku na małym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliła. Dzielimy płynną czekoladę na 2 części. Do jednej z nich dodajemy mleko kokosowe. Najlepiej trzymać je wcześniej w lodówce tak, żeby się rozwarstwiło, i do czekolady dodać tylko gęstą część mleka.

Po wyjęciu z zamrażarki i z foremek, lody smarujemy z jednej strony słonym karmelem, a następnie, trzymając za patyczek, obtaczamy je w czekoladzie (mlecznej lub gorzkiej). Jeśli lubicie grubą warstwę czekolady, możecie powtórzyć to kilkukrotnie. Gdy lody są już gotowe, ale czekolada jeszcze nie zastygła, posypujemy całość dodatkami.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: