Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Wegańskie lody ze słonym karmelem
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, czy to w przerwie na lunch, czy na nadmorskim deptaku, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Chyba każdy lubi lody śmietankowe w czekoladzie, dlatego to właśnie wegańskie „magnum” są moją alternatywą na wakacyjny grzech. Jak się do tego zabrać? Zastąpić zwykłą śmietanę wersją kokosową, która po ubiciu jest równie puszysta i kremowa, zamiast cukru użyć syropu z agawy i postawić na dobrą jakościowo czekoladę z wysoką zawartością kakao. Jeśli w letnie beztroskie dni chcecie od życia czegoś więcej - zróbcie jeszcze słony karmel z daktyli.

Jeśli chodzi  przygotowanie lodów w domu, z pomocą przychodzą specjalne foremki, dzięki którym gotowe lody przygotujemy nawet w małej, domowej zamrażarce. Nie wiem, czy mój grzech jest mniejszy, ale na pewno zdrowszy!

Wegańskie lody ze słonym karmelem

przepis na domowe lody na patyku weganskie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki (w zależności od wielkości foremek na ok. 4 sztuki):

- ½ kubka migdałów (namoczonych przez noc)
- ½ puszki śmietanki kokosowej
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Solony karmel:

- 8-10 daktyli
- ½ puszki śmietanki kokosowej
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2-3 szczypty soli himalajskiej

Polewa:

- 2 gorzkie czekolady
- ½ puszki mleka kokosowego

Dodatki:

- kolorowe i czekoladowe perełki, kryształki cukru trzcinowego, migdały

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę, a następnie wykładamy do foremek, umieszczając w nich patyczki do lodów. Tak przygotowane lody zamrażamy przez około 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy słony karmel z daktyli, które wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie kolejny raz umieszczamy wszystkie składniki w misie blendera i, dokładnie je rozdrabniając, łączymy w jednolitą masę, którą chowamy do lodówki.

Tuż przed wyjęciem lodów z zamrażalnika rozpuszczamy czekoladę w rondelku na małym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliła. Dzielimy płynną czekoladę na 2 części. Do jednej z nich dodajemy mleko kokosowe. Najlepiej trzymać je wcześniej w lodówce tak, żeby się rozwarstwiło, i do czekolady dodać tylko gęstą część mleka.

Po wyjęciu z zamrażarki i z foremek, lody smarujemy z jednej strony słonym karmelem, a następnie, trzymając za patyczek, obtaczamy je w czekoladzie (mlecznej lub gorzkiej). Jeśli lubicie grubą warstwę czekolady, możecie powtórzyć to kilkukrotnie. Gdy lody są już gotowe, ale czekolada jeszcze nie zastygła, posypujemy całość dodatkami.


 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Małgorzata Lisowska zapytał(a) 28 czerwca 2017
Pytanie dotyczy artykułu Wegańskie lody ze słonym karmelem
Puszka śmietanki kokosowej, czyli 400 ml?
spodek odpowiedział(a) 3 lipca 2017
Tak, większość puszek ma taką właśnie pojemność :)

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Wegańskie lody – hit na upał!

Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety....
Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha!

Na zielono - lody szpinakowe

Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz...
Wydaje ci się, że szpinak nadaje się tylko do sałatek albo jako dodatek do dań głównych? Otóż nie! Coraz częściej używa się go do koktajli owocowych czy ciast. My zrobimy z niego lody. Wegańskie i bez grama cukru!

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie...
Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie z kompotami i babcinymi wypiekami, od których krzywiły się nieprzyzwyczajone do kwaskowatości dziecięce buzie. A gdyby zrobić z niego sorbet?

Domowy sorbet - nic trudnego!

Ochota na lody i sorbety towarzyszy nam przez całe lato. Niestety większość sklepowych propozycji zawiera...
Ochota na lody i sorbety towarzyszy nam przez całe lato. Niestety większość sklepowych propozycji zawiera stanowczo za dużo cukru lub innych niepotrzebnych dodatków. Dlatego warto sięgnąć po sezonowe owoce i zmiksować sobie coś pysznego. Przygotowanie lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego sorbetu w domowych warunkach jest naprawdę...