Przejdź do treści

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie
Nike
Kończy się świat, w którym nie podejmujemy trudnych tematów. Nowa kampania Nike walczy z depresją i próbami samobójczymi

Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Mają wszystko, więc jedzcie, póki są. W wegańskich tartach z kokosowym kremem smakują nieziemsko!

Borówki amerykańskie to jedne z najzdrowszych owoców. Obfitują w wapń, fosfor i potas, a także w kwas foliowy. Znajdziemy w nich również całkiem pokaźny zestaw witamin (m.in. witaminy A, B, C, oraz PP). Bardzo korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze, obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz chronią nasze komórki przed zgubnym wpływem stresu. Są bardzo mocnym antyoksydantem (najmocniejszym wśród owoców), dzięki czemu nie tylko zapewniają młody wygląd na dłużej, ale także bardzo silnie chronią przed chorobami nowotworowymi.

Borówki amerykańskie są również idealnymi owocami, dla osób, które dbają o linię. Są niskokaloryczne (57 kcal w 100 g) oraz mają niski indeks glikemiczny, który waha się w granicach 40-50. Najlepiej zjadać je na surowo, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje cenne właściwości.

Idealnym sposobem na te pyszne owoce będą lekkie tarty z kremem kokosowym. Ale obecność borówek nie jest ich jedyną zaletą. Są wegańskie, nie zawierają glutenu ani laktozy. Są pyszne, a jednocześnie zdrowe i można się nimi cieszyć bez wyrzutów sumienia.

lody agrestowe

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki na spód:

– 100 g migdałów
– 60 g wiórek kokosowych
– 180 g daktyli bez pestek
– 2 łyżki wody

krem kokosowy:

– 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona w lodówce przynajmniej przez 24 godziny
– 2 łyżki syropu klonowego
– 60 g wiórków kokosowych 

dodatkowo:

– ok. 200 g świeżych borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i ucieramy, aż utworzą gęstą, kleistą masę, która daje się formować w rękach. Przygotowujemy 4 formy do tarteletek o śr. 10 cm. (najlepsze będą takie z wyjmowanym dnem). Rozdzielamy masę na spód pomiędzy formy i mocno dociskamy wilgotnymi dłońmi. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.

Aby przygotować krem, delikatnie otwieramy puszkę schłodzonego mleczka i wybieramy gęstą śmietankę (nie wylewamy wody, która się oddzieliła, będzie idealnym dodatkiem np. do orzeźwiającego smoothie). Śmietankę kokosową ubijamy, aż zrobi się sztywna. Dodajemy syrop klonowy i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Wypełniamy tarteletki kremem, a na wierzchu układamy świeże borówki amerykańskie. Podajemy schłodzone.


Gosia Łaniak -absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe