Przejdź do treści

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington

Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Mają wszystko, więc jedzcie, póki są. W wegańskich tartach z kokosowym kremem smakują nieziemsko!

Borówki amerykańskie to jedne z najzdrowszych owoców. Obfitują w wapń, fosfor i potas, a także w kwas foliowy. Znajdziemy w nich również całkiem pokaźny zestaw witamin (m.in. witaminy A, B, C, oraz PP). Bardzo korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze, obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz chronią nasze komórki przed zgubnym wpływem stresu. Są bardzo mocnym antyoksydantem (najmocniejszym wśród owoców), dzięki czemu nie tylko zapewniają młody wygląd na dłużej, ale także bardzo silnie chronią przed chorobami nowotworowymi.

Borówki amerykańskie są również idealnymi owocami, dla osób, które dbają o linię. Są niskokaloryczne (57 kcal w 100 g) oraz mają niski indeks glikemiczny, który waha się w granicach 40-50. Najlepiej zjadać je na surowo, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje cenne właściwości.

Idealnym sposobem na te pyszne owoce będą lekkie tarty z kremem kokosowym. Ale obecność borówek nie jest ich jedyną zaletą. Są wegańskie, nie zawierają glutenu ani laktozy. Są pyszne, a jednocześnie zdrowe i można się nimi cieszyć bez wyrzutów sumienia.

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki na spód:

– 100 g migdałów
– 60 g wiórek kokosowych
– 180 g daktyli bez pestek
– 2 łyżki wody

krem kokosowy:

– 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona w lodówce przynajmniej przez 24 godziny
– 2 łyżki syropu klonowego
– 60 g wiórków kokosowych 

dodatkowo:

– ok. 200 g świeżych borówek amerykańskich

Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i ucieramy, aż utworzą gęstą, kleistą masę, która daje się formować w rękach. Przygotowujemy 4 formy do tarteletek o śr. 10 cm. (najlepsze będą takie z wyjmowanym dnem). Rozdzielamy masę na spód pomiędzy formy i mocno dociskamy wilgotnymi dłońmi. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.

Aby przygotować krem, delikatnie otwieramy puszkę schłodzonego mleczka i wybieramy gęstą śmietankę (nie wylewamy wody, która się oddzieliła, będzie idealnym dodatkiem np. do orzeźwiającego smoothie). Śmietankę kokosową ubijamy, aż zrobi się sztywna. Dodajemy syrop klonowy i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Wypełniamy tarteletki kremem, a na wierzchu układamy świeże borówki amerykańskie. Podajemy schłodzone.

Gosia Łaniak -absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Risotto z dyni i szałwii

Pieczona młoda kapusta

Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański sernik na zimno z owocami

Kiszone szparagi

Chipsy z pomidorków koktajlowych

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie foie gras

Tarta kokosowo-ananasowa

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Pasta „rybna” z fasoli