Przejdź do treści

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja kobiety
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Albo się go kocha, albo nienawidzi. Jesteście w tej drugiej grupie? Spróbujcie w tym roku przyrządzić kompot z suszu według naszego przepisu. Jest spora szansa, że przekonacie się do tego wyrafinowanego smaku!

Przez długi czas nie byłam amatorką kompotu z suszonych owoców. Wraz z wiekiem zmienił mi się nieco gust kulinarny, przyszła też pora na docenienie jego smaku i odkrycie – po latach – co tak naprawdę budziło moją niechęć. Otóż winowajcami okazały się wędzone owoce!  Dlatego mam swój niezawodny sposób –  mój kompot nie ma ich w swoim składzie, ma za to suszone owoce, i to duuużo: śliwki, morele, gruszki, jabłka. Czasem dodaję również figi i żurawinę. Ta wigilijna potrawa nie istnieje także bez aromatycznych korzennych przypraw, prawdziwej wanilii  i najlepszego miodu z zaufanej pasieki. Czasem do szklaneczek wypełnionych płynem wrzucam też plasterki pomarańczy – dzięki niej nabiera on pięknego, energetyzującego zapachu.

Nie jest tajemnicą, że ten napój działa prawdziwe cuda. To właśnie dzięki suszonym owocom i korzennym przyprawom wspomaga nasze obciążone wigilijną kolacją żołądki.  Poczciwy susz zawiera w swoim składzie sporą ilość błonnika pokarmowego, potasu,  żelaza,  witaminy A oraz tych z grupy B. Obecne są w nim również przeciwutleniacze. Miód, jak wiemy, jest ceniony przede wszystkim za swoje antybakteryjne działanie, posiada również spore ilości ważnych mikroelementów i witamin. Najważniejsze jest jednak, aby nie dodawać go do zbyt gorącej wody, wówczas wszystkie cenne składniki zostaną zabite przez zbyt wysoką temperaturę. Najlepiej więc dosłodzić miodem ugotowany, lekko ciepły kompot. Cynamon – zwłaszcza ten cejloński, goździki, wanilia  i anyż również mają niesamowitą moc. Hamują rozwój bakterii, obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają pracę serca, układu trawiennego i łagodzą objawy niestrawności. To chyba wystarczająca ilość argumentów? Gotujemy!

Wigilijny kompot z suszonych owoców

 

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki (dla 6 osób):

– 2,5 l wody
– 1 szklanka umytych suszonych śliwek
– 1 szklanka umytych suszonych moreli
– 1 szklanka umytych suszonych jabłek
– 1 szklanka umytych suszonych gruszek
– ½ szklanki umytych suszonych fig i żurawiny
–  ½ przekrojonej wzdłuż laski wanilii
– kawałek kory cynamonu cejlońskiego
– 2 gwiazdki anyżu
– sok wyciśnięty z ½ cytryny
– plasterki pomarańczy (do dekoracji)
– miód (do smaku)

Wszystkie składniki (oprócz miodu, cytryny i plastrów pomarańczy) zalewam gorącą wodą i gotuję przez 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyłączam palnik i studzę napój, doprawiam miodem i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem przecedzam kompot (z owoców robię leguminę lub dodaję je do owsianki), przelewam do szklanek i dekoruję plastrami pomarańczy.

 

Olga Kruszewska z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Świąteczny barszcz na szybko

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

6 świątecznych grzechów za stołem

Błyskawiczny makowiec z bakaliami

Pełnoziarnisty wieniec makowy

Domowa skórka pomarańczowa

Tarta makowa – na podbój świąt

Wegański pasztet krok po kroku

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

12 przepisów na sałatki wigilijne

Wegańskie karmelki

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta