Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Wiosenna pasta kanapkowa

Wiosenna pasta kanapkowa
Zdjęcie: erVegan
Niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi nie tylko świetnie smakuje na kanapce, ale również posiada wiele prozdrowotnych wartości. Przygotuj z nim wegański twarożek i przekonaj się sam, że to wiosna w pełni!

Czosnek niedźwiedzi to bliski kuzyn czosnku, jednak w zupełnie innej formie, bo wykorzystuje się głównie liście, a więc można przygotować go na różne sposoby. Szukaj go na bazarkach i targach. Nie dość że czosnek niedźwiedzi jest smaczny, to jeszcze działa bakteriobójczo, jak zwykły czosnek, ale również obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała miażdżycy i pobudza procesy trawienne. Przekonaj się, że to bardzo przydatna zielona nowalijka – idealna jako dodatek do kremowego twarożku z orzechów nerkowca. Rzodkiewka i szczypiorek – obowiązkowe!

Twarożek z nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim

Zdjęcie: erVegan

Składniki na mały słoiczek twarożku:

- 1 szklanka orzechów nerkowca
 -sok z ½ cytryny lub więcej
- odrobina wody
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- ząbek czosnku (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
- pieprz i sól do smaku
- do podania: razowy chleb, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka dymka, kiełki

Nerkowce namocz we wrzątku przez pół godziny, a najlepiej zostaw w wodzie na całą noc. Następnie je odcedź i wypłucz, przełóż do naczynia blendera razem z resztą składników i porządnie zmiksuj na gładką pastę. Dodawaj wodę w razie potrzeby oraz sok z cytryny dla kwaśnego posmaku według upodobań. Rozsmaruj na grubej kromce razowego chleba, dodaj plastry rzodkiewek, posiekaną dymkę i szczypiorek, a na koniec udekoruj kiełkami. 


 

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasolowe brownie

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ajwar – boska pasta

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko...
Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze.

Pasta z fasoli - polski hummus

Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych...
Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych chwilach nadciąga ona – bohaterska fasola. A konkretnie jej biała odmiana ‒ Piękny Jaś.

Pasta… bezjajeczna!

Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma...
Święta bez jajek? Wegańska pasta bezjajeczna zrobi Ci psikusa i nawet nie zorientujesz się, że nie ma w niej jajek! To wszystko dzięki jednemu, specjalnemu składnikowi. Sprawdź i przekonaj się sam, że weganie też mają czym świętować Wielkanoc!

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju...
Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju kolor – nasycony, niemal czarny fiolet. Przerobimy go na Baba ghanoush!