Przejdź do treści

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

zupa rzodkiewkowa
Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?

Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.

Moja wersja zupy jest w 100% wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny.

Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!

Zupa rzodkiewkowa

 Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie

Składniki:

– 600 ml wody
– 10 daktyli
– 2 łodygi selera naciowego
– 10 rzodkiewek
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
– ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
– ½ łyżeczki soli morskiej
– sok z ½ średniej cytryny
– 1 łyżeczka buraczanego pudru
– 250 ml naturalnego jogurtu
– kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania

Przygotowanie pudru buraczanego:

By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h. Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder. Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przygotowanie zupy:

Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu. Miksujemy przez 5 minut. Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik. Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie


Olimpia Davies – pasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe