Przejdź do treści

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?

Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.

Moja wersja zupy jest w 100% wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny. Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!

Zupa rzodkiewkowa

 Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie

Składniki:

– 600 ml wody
– 10 daktyli
– 2 łodygi selera naciowego
– 10 rzodkiewek
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
– ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)
– ½ łyżeczki soli morskiej
– sok z ½ średniej cytryny
– 1 łyżeczka buraczanego pudru
– 250 ml naturalnego jogurtu
– kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania

Przygotowanie pudru buraczanego:

By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h. Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder. Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przygotowanie zupy:

Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu. Miksujemy przez 5 minut. Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik. Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.

 

Olimpia Davies – pasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz