Przejdź do treści

Własna piekarnia

Własna piekarnia
Zabieramy się za wypiek chleba! Piekarnię mamy w domu. DomowaPiekarnia.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje
Wstydliwy problem w każdym domu. Do lipca możesz się przygotować
Jurek Owsiak wraca za stery WOŚP. „Będę grał dalej z Orkiestrą. Będę dalej prezesem Fundacji!”
Kobieta pod drewnianą chatą zima
Przemilczane uroki zimy, czyli jak nasz organizm znosi niskie temperatury
Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek

Mądry projekt społeczny to taki, który trwale aktywizuje odbiorców i zmienia ich przyzwyczajenia. Jeśli jeszcze w efekcie powstaje ładny i funkcjonalny produkt uboczny, to już w ogóle jest projekt-ideał!

Domowa Piekarnia jest właśnie taka. Kasia Kędzior, absolwentka architektury wnętrz na wrocławskiej ASP, a prywatnie gospodyni postępowej agroturystyki U Lokusza w Kotlinie Kłodzkiej (gdzie aktualnie powstaje dom naturalny), ma doświadczenie łączące wrażliwość społeczną ze zmysłem artystycznym i estetycznym. Jeśli dodać do tego jej zainteresowanie ekologią i świadomym stylem życia – jej krzesła z odzyskanych surowców uzyskały główną nagrodę na festiwalu PrzeTwory w 2012 roku – zrozumiemy, jak w tej głowie mógł urodzić się projekt popularyzacji domowego pieczenia.

piekarnia

Logo projektu Domowa Piekarnia zdradza projektanckie zaplecze Kasi, źródło: DomowaPiekarnia.com

Ale od początku – gdy przeprowadziła się na wieś, do wsi Potoczek, Kasię uderzyło to, że nigdzie już nie piecze się domowego chleba. To, co mieszczuchom kojarzy się ze wsią na zasadzie sentymentalnych wspomnień z dzieciństwa, przestało mieć poparcie w rzeczywistości. Mieszkańcy wsi i miasteczek wolą bowiem brać wzór z miasta i najpotrzebniejsze towary spożywcze z niego importować. Do Potoczka i okolic kilka razy w tygodniu zajeżdża samochód z pieczywem. A co by było, gdyby skrzyknąć kilka pań i spróbować odkopać tradycje domowego wypieku chleba, które najpewniej tlą się gdzieś w ich głowach?, zapytała samą siebie Kasia. Byłby mądry projekt społeczny – dopowiadamy dziś.

piekarnia

Chusta zadrukowana jest w precyzyjne wytyczne, jak upiec chleb idealny, źródło: DomowaPiekarnia.com

Projekt integracji mieszkańców okolicznych gmin wokół wypieku chleba nomen omen wypalił. Pod auspicjami Spółdzielni Pomysłów setka osób wzięła udział w warsztatach, nierzadko wzruszając się nad jedynym w swoim rodzaju zapachem razowo-pszennego bochenka, który przywoływał wspomnienia. Do dzisiaj, a rzecz miała miejsce kilka miesięcy temu, Kasia spotyka w sklepie panie „kursantki”, które kupują właśnie mąkę na chleb i chwalą się nowymi recepturami lub ulepszeniami wypieków.

piekarnia

Nawet mąka w naszej piekarni ma piękne opakowanie, źródło: DomowaPiekarnia.com

A co z tego możemy mieć my, mieszczuchy? Zestaw podstawowy do domowego wypieku chleba, taki sam, jaki na zakończenie projektu dostali kursanci. Składa się nań foremka, kilogram mąki pszennej i kilogram żytniej, słoik żywego żytniego zakwasu (skarb!), woreczek z ziarenkami do ubarwienia konsystencji naszego chleba, ściereczkę, pod którą będzie wyrastał, lniany woreczek do jego przechowywania i szczegółowy, sprawdzony przepis, który powie nam, co i jak robić. Taki zestaw – ślicznie wyprodukowany, pochodzący od lokalnych dostawców (Kasia najbardziej ceni sobie polską mąkę z Kotliny, ale mieloną w pobliskim czeskim młynie) i dostarczany w różne zakątki Polski w ciągu doby – można zamówić do domu za 100 złotych plus koszty przesyłki. Ta wiedza, którą docenili Kasini sąsiedzi, żywy zakwas i akcesoria będą do wykorzystania po wielokroć! Coś czuję, że rozkochacie się w pieczeniu chleba!

piekarnia

Takiej przesyłki się spodziewajcie, zamawiając zestaw z Domowej Piekarni! Źródło: DomowaPiekarnia.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Placki ziemniaczane - polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy tym łagodniejsza dla żołądka, mniej kaloryczna i lekkostrawna.

Jodie Foster: zrobiłam swoje coming out w epoce kamienia łupanego

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne pustych kalorii, zawierają cukier i tłuszcz, a bardzo często też konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego pyszne fit ciasto z mąki kokosowej przygotujemy sami!

Macierzyństwo nie ogranicza się do czterech ścian. Jestem mamą i karmię wszędzie. Zobacz najlepsze zdjęcia karmiących mam

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Bambusowe kubki termiczne szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takiego w domu

Pozytywne ilustracje podsumowujące 2018 rok

Fajerwerki dla zwierzaków

Fajerwerki dla zwierzaków

Choinka drewniana

18 pomysłów na alternatywną choinkę DIY. Drzewka przyjazne środowisku

Ekologiczny długopis z kapsułek po kawie

Eko made in Poland – cz. 2

Eko made in Poland – kosmetyki naturalne polskich producentów

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie

Eko na święta

Eko na święta

Dizajn dla zmysłów

Jakie zwierzątka są szczęśliwe?

Greenwashing - nie daj się nabrać na eko

Greenwashing – nie daj się nabrać na eko