Przejdź do treści

Czy białko można przedawkować?

Za dużo protein, czyli konkretnie ile?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży odpowiada internautom: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Czy z ilością białka w diecie można przesadzić? 0,8 g na kilogram masy ciała – to aktualnie zalecane dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko. Ważący 70 kg człowiek dziennie potrzebuje około 60 g białka.

Dla przykładu tyle mają: filet z kurczaka (40 g), pół szklanki mleka (4 g); jedna porcja ziaren (2 g), pół kubka twarogu (14 g). Zjadając taki zestaw dostarczamy organizmowi około 10 proc. zapotrzebowania energetycznego. Jednak analizy amerykańskie wykazały, że jemy więcej białka niż przyjęte zapotrzebowanie (średnio 16 proc. potrzeb kalorycznych) stąd zaczęto się martwić, że zjadamy go zbyt dużo. Nowy raport dowodzi, że jest zupełnie inaczej.

Powinniśmy jeść więcej białka – sugerują autorzy opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition specjalnego dodatku „Protein Summit”, z którego przytoczę jeden, ale zdaje się najważniejszy wniosek. Kierująca pracą Nancy R. Rodriguez z Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut uważa, że nawet dwukrotnie większe spożycie protein niż zalecane jest nadal korzystne dla zdrowia. Generalnie okazuje się, że nasze społeczeństwo je białka zbyt mało, a dzienne zapotrzebowanie równe 10 % zapotrzebowania kalorycznego to niewystarczająca ilość. Autorzy zalecają, by zwiększyć przyjmowanie protein nawet do 35 proc. dziennego zapotrzebowania na energię i ich zdaniem będzie to nadal bezpieczna ilość – oczywiście dla określonych osób (np. aktywnych fizycznie). Średnia ilość produktów białkowych wypełniających nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne powinna stanowić zatem ok. 15-25 procent.

Dwie rzeczy wypada przy okazji powiedzieć jasno: białka to najważniejszy budulec wszystkich żywych organizmów, podstawowy składnik odżywczy człowieka, ale nie można z nimi przesadzać. Długotrwałe stosowanie diety z dużą zawartością białka prowadzi do zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Jeśli dodatkowo brakuje nam w diecie wapnia i witaminy D, wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Poza tym spożycie białka w nadmiarze może prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej i dny moczanowej. Stąd warto zwrócić uwagę na apel ekspertów, ale i ostrożnie dobierać to, co jemy, nie opierając swojej diety prawie wyłącznie na produktach białkowych.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie