Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce
Zdjęcie: shutterstock
Czy zastąpienie jogurtu pizzą może nam wyjść na zdrowie? Naukowcy dowiedli, że taka zamiana obniża poziom złego cholesterolu i groźnych trójglicerydów we krwi . A to oznacza zdrowszy układ krwionośny. Klucz do sukcesu tkwi w zastąpieniu złych cukrów dobrymi.

Weźmy na tapetę właśnie pizzę i jogurt. Co je łączy? Oba produkty dostarczą nam węglowodany. A co je różni? Rodzaj węglowodanów. I tym tropem poszła grupa naukowców pod kierunkiem Alejandro Gugliucci’ego z Touro University-California. Ciekawy eksperyment pokazał, że naprawdę niewiele wystarczy, by poprawić swoje zdrowie. Naukowcom w prosty sposób udało się zmniejszyć ilość groźnych trójglicerydów we krwi, a także złego cholesterolu LDL i innych szkodliwych związków u kilkudziesięciu osób, zaledwie w ciągu 9 dni. Wystarczyło w diecie badanych – w tym przypadku dzieci i młodzieży – zamienić cukier na… inny cukier.

Zamiast słodkich napojów i jogurtów, badani jedli np. pizzę i bagietki. Chodziło o zastąpienie niezdrowego dodanego cukru innymi, bardziej złożonymi, węglowodanami. Złe kalorie to właśnie te pochodzące z cukru dodawanego do wielu produktów spożywczych, np. napojów, nektarów, wielu jogurtów, które, jak się okazuje, zawierają niekiedy kilka łyżeczek cukru (więcej na ten temat przeczytacie tutaj). Nie chodzi natomiast o produkty, które naturalnie zawierają cukier, jak owoce czy warzywa. Te nam z pewnością nie zaszkodzą. Celem doświadczenia nie było też wyeliminowanie cukrów z diety, a zastąpienie ich innymi produktami, zdrowszymi. Zamiast ciastek dzieci jadły np. pieczone chipsy ziemniaczane. Jedne i drugie to węglowodany, a jednak mają inny wpływ na organizm.

W sumie ilość szkodliwego cukru spożywanego w ciągu dnia zmniejszono z 28 proc. do 10 proc., a fruktozy z 12 proc. do 4 proc. Udało się średnio o jedną trzecią zmniejszyć trójglicerydy, prawie o połowę stężenie tzw. apolipoproteiny c-III, a także znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi – wszystkie wymienione wskaźniki są związane z częstszymi chorobami serca i naczyń.

„Kalorie pochodzące z dodanego cukru nie są równe kaloriom pochodzącym z innych węglowodanów” – podkreśla dr Robert Lustig, endokrynolog dziecięcy z Benioff Children’s Hospital w San Francisco, który brał udział w eksperymencie. „Bez zmiany całkowitej ilości węglowodanów, tłuszczu lub białka, udało się nam osiągnąć ogromną poprawę, jeśli chodzi o czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych” - dodaje.

To badanie potwierdziło również, że kalorie kaloriom nierówne. Zamiast obsesyjnie je liczyć, ważniejsze jest, by świadomie wybierać to, co laduje na naszych talerzach – o tym więcej przeczytacie tutaj.

Całe badanie znajdziecie na łamach Atherosclerosis Journal.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

5 sygnałów, że trzeba zbadać cukier we krwi

W Polsce trzy miliony osób choruje na cukrzycę, a aż milion o tym nie wie....
W Polsce trzy miliony osób choruje na cukrzycę, a aż milion o tym nie wie. Co powinno zaniepokoić i zmobilizować do sprawdzenia poziomu glukozy we krwi?

Jesteś uzależniony od cukru? Sprawdź to!

Cukier uzależnia osiem razy silniej niż… kokaina! Nie ma z nim żartów. Ma destrukcyjny wpływ na organizm,...
Cukier uzależnia osiem razy silniej niż… kokaina! Nie ma z nim żartów. Ma destrukcyjny wpływ na organizm, a do tego jest wszechobecny. Odpowiedz na 5 pytań, by dowiedzieć się, czy jesteś uzależniony od tego słodkiego dodatku.

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Czasem bywa, że na śniadanie jesz słodkie kulki z mlekiem, do pracy zabierasz...
Czasem bywa, że na śniadanie jesz słodkie kulki z mlekiem, do pracy zabierasz słodki jogurt, a po lunchu jesz ciastko? Te produkty bogate są we fruktozę, której nadmiar w diecie jest groźny dla zdrowia. Na szczęście naukowcy znaleźli już sposób na to, by cofnąć szkodliwe działanie fruktozy.

Cukier, który szkodzi wątrobie

Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może...
Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może być dla wątroby równie szkodliwy co napoje wysokoprocentowe.