Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Zdrowe pary na talerzu

Zdrowe pary na talerzu
Zdjęcie: shutterstock

Wszystkie związki, jakie znamy, mogą się wzajemnie łączyć, zmieniać pod wpływem innych, działać korzystnie albo nie na nasz organizm. Dotyczy to także jedzenia. W jednym z wpisów wspominałam o tym, jakich produktów lepiej nie łączyć, a tym razem o kilku zdrowych „romansach” na talerzu.

Jabłka i winogrona

Jeśli sałatka owocowa, to koniecznie z tym zestawieniem. Jabłka zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, kwercetynę, która już w pojedynkę zasługuje na uznanie (działa przeciwnowotworowo). W połączeniu z katechinami zawartymi w ciemnych winogronach ma jeszcze większą moc, bo dodatkowo hamuje tworzenie skrzepów w naczyniach krwionośnych. A te, jak wiadomo, mogą prowadzić do udaru i zawału serca.

Ciecierzyca i botwina

Zjadając 100 g ciecierzycy, zapewniamy sobie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Ta z kolei poprawia wchłanianie magnezu – bardzo ważnego dla naszego organizmu pierwiastka, który zmniejsza uczucie niepokoju, poprawia pracę serca i… humor. Dlatego tam, gdzie magnez, tam powinna być i ciecierzyca. Warto ją łączyć na przykład z botwiną czy rybami.

Wołowina i rozmaryn

Rozmaryn eliminuje związki kancerogenne uwalniane podczas pieczenia/smażenia/grillowania mięsa. Przyprawa zawiera kwas rozmarynowy i karnozowy, które zapobiegają tworzeniu się szkodliwych heterocyklicznych aminów aromatycznych na mięsie. Jak wykorzystać rozmaryn? Możemy przyrządzić marynatę do mięsa z oliwy, soku z cytryny i rozmarynu właśnie.

Ryba i brokuły

To połączenie smaczne, ale i megazdrowe! Pomijając bogactwo witamin i innych związków zawartych w rybach i brokułach, ten duet w naszych żołądkach uwalnia jeszcze więcej  pozytywnej mocy. Selen zawarty w rybach ma właściwości przeciwnowotworowe i hamujące namnażanie komórek rakowych. Ale jego siła jest kilkanaście razy większa, gdy łączy się z zawartym w brokułach sulforafanem.

Czerwone wino i migdały

Czerwonego wina nie powinniśmy łączyć z czerwonym mięsem, ponieważ zawarte w nim żelazo jest wówczas gorzej wchłaniane. Zdrowe połączenie to np. wino i migdały. Resweratrol (antyoksydant z wina) współpracuje z witaminą E, w którą obfitują migdały. Razem wspomagają pracę układu krwionośnego.

Pamiętajcie o tych zdrowych parach w kuchni!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Superfoods - żywność nadzwyczajna!

Wyobraźcie sobie, że na waszym talerzu spotkały się żywnościowe odpowiedniki Supermana, Batmana i Spidermana....
Wyobraźcie sobie, że na waszym talerzu spotkały się żywnościowe odpowiedniki Supermana, Batmana i Spidermana. Rozumiecie?! Superfoods to prawdziwi herosi wśród pokarmów – produkty obdarzone niezwykłą mocą uzdrawiającą i odmładzającą.

Czego nie łączyć na talerzu?

Każdego dnia musimy dostarczyć sobie właściwą ilość energii w postaci białka, tłuszczy i węglowodanów,...
Każdego dnia musimy dostarczyć sobie właściwą ilość energii w postaci białka, tłuszczy i węglowodanów, a także witaminy i minerały. Jednak czasem nieprawidłowe zestawienie powoduje, że nawet zdrowe produkty tracą swoje właściwości. Sprawdźcie, jakich połączeń unikać.

Tych produktów lepiej nie łączyć

Jesz pomidora z ogórkiem? Popijasz winem zrazy wołowe? Błąd! Pewne zestawienie – nawet zdrowych – produktów...
Jesz pomidora z ogórkiem? Popijasz winem zrazy wołowe? Błąd! Pewne zestawienie – nawet zdrowych – produktów może sprawić, że posiłek w rezultacie nie jest zdrowy. Sprawdź, jakich konfiguracji lepiej unikać.

Co łączyć na talerzu?

Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań...
Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań wchodzą ze sobą w reakcje, wzajemnie potęgując swoje działanie. Czasami nawet aż o 2 tys. procent!