Przejdź do treści

Zielone koktajle – superfood na zimę

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Niezależnie od tego, czy jesteś aktywny fizycznie i chcesz dbać o swoją dobrą formę, czy po prostu chcesz żyć zdrowiej, o tej porze roku warto postawić na zielone koktajle. Zimą odporność spada, podobnie jak poziom naszego dobrego samopoczucia. Zielony koktajl to świetne remedium!

Dobra wiadomość już na wstępnie – koktajle ze zmiksowanych warzyw i owoców mogą z powodzeniem zastąpić praktycznie każdy posiłek. Dodatkowy plus? Jest wygodnie, a ty możesz dostarczyć organizmowi szybciej substancji odżywczych. Zielone koktajle oczyszczają organizm z toksyn, usuwają złogi z układu pokarmowego, dodają energii i wigoru, a na dodatek smakują wyśmienicie.

1. Nie używaj pakowanych i konserwowanych warzyw i owoców, zawierają cukier i inne niezdrowe dodatki. O ile to możliwe, staraj się kupować surowe produkty.
2. Duża liczba składników w koktajlach raz na jakiś czas nie zaszkodzi, nie miksuj jednak codziennie wybuchowych mieszanek, gdyż układ pokarmowy gorzej sobie z nimi radzi. Różne gatunki owoców, warzyw, ziaren czy orzechów mają inny czas trawienia, więc łączenie ich może odrobinę obciążyć układ pokarmowy. Szczerze? Wystarczą mieszanki dwóch, trzech składników. Najwięcej ciekawych smaków daje zestawienie zielonolistkowego warzywa i dwóch owoców.
3. Z płynów jako dodatek najlepiej sprawdzą się: woda, mleko, świeżo wyciskane soki, woda kokosowa.

Na jakie dodatki postawić?

Oprócz znanych warzyw i owoców, oczywiście na superfoods! Jeszcze do niedawna takie produkty jak: trawa pszeniczna, chlorella, spirulina, nasiona chia, jagody acai, lucuma, korzeń maca, ziarna kakaowca, olej kokosowy, woda kokosowa czy amarantus były trudno dostępne, mało znane. Dziś na szczęście się to zmieniło i warto po nie sięgnąć, przyrządzając swoje koktajle. Polskie superfoods to na przykład: głóg, żurawina, buraki, morwa, kapusta kiszona, miód, czosnek, kasza jaglana i gryczana czy brokuły.

Trenujesz? Koktajle są idealną opcją na posiłek po treningu lub przed nim. Wówczas nie musisz nawet bać się słodkiej fruktozy. Szybko się przyswaja i uzupełnia zapasy energii. Przykład? Koktajl kokosowy!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kasia Bigos o przepuklinie pępkowej. „Po ciąży pępek nie wrócił do dawnego kształtu”

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 2

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 1

Mocny brzuch od A do Z – propozycja ćwiczeń