Przejdź do treści

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Szpinak, sałata, jarmuż, kapusta czy rukola – naukowcy odkryli w nich cukier, którym żywią się zdrowe bakterie w jelitach. A jak wiadomo, jakość mikroflory jelit odpowiada w dużym stopniu za stan naszego organizmu.

Zielone liściaste warzywa dzierżą wśród warzyw palmę pierwszeństwa. Jak się okazuje, jest w nich nie tylko spora dawka witamin, kwasu foliowego czy żelaza. Niedawno naukowcy odkryli, że zawierają monosacharyd o nazwie sulfochinowoza, w skrócie SQ, który napędza do działania dobre bakterie żyjące w jelitach.

Dr E. Goddard-Borger, prof. S. Williams i prof. G. Davies z Melbourne i Yorku w pracy na łamach Nature Chemical Biology opisali, że co roku zielone warzywa liściaste produkują ilość cukru SQ, zbliżoną do rocznego wydobycia rud żelaza na świecie. Skąd takie porównanie? Według badaczy to szansa, by wykorzystać cukier do namnażania dobrych bakterii jelitowych, które można wszczepiać do jelit z nieprawidłową mikroflorą i innymi zaburzeniami.

Miksujemy: koktajl na anemię

– Za każdym razem, gdy jemy zielone liściaste warzywa, konsumujemy znaczne ilości cukru SQ, który jest wykorzystywany jako źródło energii przez dobre bakterie jelitowe. Bakterie w jelitach, jak kluczowe ochronne szczepy E.coli, wykorzystują SQ i stanowią lepszą barierę ochronną, hamują wzrost i kolonizację niekorzystnych dla nas bakterii – tłumaczy dr Goddard-Borger.

Jak już wiadomo z wielu innych badań, przekłada się to nie tylko na lepsze trawienie. Badania ostatnich lat przypisują mikroflorze jelit ogromny wpływ na różne aspekty zdrowia, m.in. na nastrój, ochronę przed nowotworami czy chorobami układu krążenia.

Chcesz mieć szybszy metabolizm?

Ciało kobiety cały czas się zmienia. Czasem chcemy mieć więcej przemiany, a mniej materii. Sprawdź jak WIMIN może Ci w tym pomóc

Sprawdź

Odnalezienie cukru SQ w zielonych warzywach przy okazji wyjaśniło, w jaki sposób dobre bakterie chronią jelita i wspomagają zdrowie. Według badaczy ich odkrycie rozwiązuje również 50-letnią zagadkę, w jaki sposób siarka, pierwiastek niezbędny do życia na Ziemi, została wykorzystana i przetworzona przez żywe organizmy. Otóż aby pobrać cukier z roślin, bakterie wykorzystują wcześniej nieznany enzym YihQ. Dzięki niemu wchłaniają i rozkładają cukry zawierające siarkę (ma ona kluczowe znacznie dla budowania białek, niezbędnych składników wszystkich żywych organizmów).

Jak tłumaczą autorzy, SQ jest jedną cząsteczką cukru, zawierającą siarkę, a jej „trawienie” przez bakterię uwalnia pierwiastek do środowiska, gdzie wchodzi w cykl ponownego wykorzystania go przez inne organizmy. Dotychczas nieznany enzym YihQ ukrywał się w bakterii E. coli, obecnej prawie w każdym laboratorium biologa, pisze prof. Williams. Odkrycie może zostać wykorzystane także do opracowania nowej klasy skutecznych antybiotyków.

Zobacz także

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

ręce zarazki bakterie

7 miejsc publicznych, gdzie jest najwięcej zarazków

10 nietypowych sygnałów problemu z jelitami

Upały? Myj ręce! Okazuje się, że wiele z nas robi to niepoprawnie

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

10 rzeczy w twoim domu, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

dzieci myją zbęby

Dobry zwyczaj – nie pożyczaj. Twoje dziecko jedzie na zieloną szkołę? Sprawdź, czym i dlaczego nie powinno się dzielić

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

telefon kobieta

Smartfon brudniejszy niż toaleta? Niestety…

Krwinki zmierzające w stronę aglutencji

Aglutynacja – na czym polega ten proces i do czego się go wykorzystuje?

Kobieta na konsultacji u lekarza w sprawie ozonoterapii

Ozonoterapia – czym jest ta metoda? Przy jakich schorzeniach jest zalecana terapia ozonowa?

5 rzeczy, które trzeba wiedzieć o IBS

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

młoda kobieta z grymasem bólu na twarzy trzymająca się za gardło

Paciorkowce – poznaj wroga i wylecz go. Jakie daje objawy? Jak rozpoznać jego obecność?

„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska

Kobieta zarażona mykoplazmą podczas konsultacji lekarskiej.

Czym jest mykoplazma? Jakie są drogi zakażenia, objawy infekcji i metody leczenia?

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

kobieta w białej kurtce biegnie szosą

Jesteś aktywna fizycznie? Twoje jelita też na tym korzystają

bakteria rickettsia

Czym jest dur brzuszny? Objawy i leczenie choroby – kiedy warto rozważyć szczepienie?