Przejdź do treści

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki
Zdjęcie: Magda Olszewska | Surojadek
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Każdy z nas ma swoje ulubione zielone składniki, z których komponuje swój koktajl. Szpinak, jarmuż, sałata… A co powiesz na liście rzodkiewki?

Tak, liście! Te same, które niemal zawsze lądują w koszu. Możesz je wykorzystać w swoim ulubionym koktajlu – naprawdę warto. Liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż jej korzeń. Pomagają uzupełnić dietę m.in. w takie składniki jak żelazo, wapń, kwas foliowy, witamina C czy fosfor. Zawierają więcej błonnika niż korzeń, a więc skuteczniej sycą i wspierają przemianę materii. To bogate źródło żelaza i fosforu, a także witamin C i A. Włączając je do diety, dbasz o większą odporność organizmu.

Oczywiście najlepiej wybierać liście rzodkiewki ekologicznej albo z własnego ogródka. W kuchni mogą być wykorzystywane na tysiąc sposobów. Możesz z nich zrobić pesto, dodać do zupy czy farszu, zblanszować z czosnkiem lub wykorzystać jako jeden ze składników zielonego soku czy koktajlu. Moja propozycja na dziś to smaczny zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki.

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Zdjęcie: Magda Olszewska | Surojadek

Składniki (na 2 porcje):

– 1 kubek liści rzodkiewki
– 1/2 awokado
– 1 gruszka
– 1 garść winogron zielonych bezpestkowych
– 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
– 1 łyżka nasion konopi
– 1/2 limonki (sok)
– 1-2 kubka wody filtrowanej lub wody z młodego kokosa

Jeśli nie masz młodego jęczmienia w proszku, możesz dodać zamiennie np. herbatę matcha albo zupełnie zrezygnować z tego składnika. Zamiast gruszki możesz wykorzystać również banana, ananasa lub mango. Ten koktajl smakuje moim zdaniem jeszcze lepiej, gdy jeden ze składników jest mrożony (awokado, winogrona lub gruszka).

Starannie umyj liście rzodkiewki. Włóż je razem z pozostałymi składnikami do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania gładkiego, kremowego koktajlu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste, orzeźwiające smaki możesz dodać np. świeżą miętę lub natkę pietruszki. Gotowe!

 

Magda Olszewska – promotorka zdrowego stylu życia, autorka bloga Surojadek.com, który powstał z miłości do tego co naturalne i zdrowe. Inspiruje zaskakującymi połączeniami smaków. Odkrywa to, co nieoczywiste. Swoimi przepisami zachęca do zdrowej diety bogatej w zielone koktajle i świeżo wyciskane soki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami