Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zimowa buddha bowl z jarmużem

Zimowa buddha bowl z jarmużem
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Pierwsze dni grudnia malują nam się biało i szaro, dlatego w kuchni najlepiej działać na przekór - kolorowo. Idealnie, by zimowe dania były nie tylko ładne, ale i pożywne oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. Dziś wszystkie te trzy potrzeby zrealizowałam w jednym prostym przepisie na zimową buddha bowl, gdzie króluje jarmuż i różowa kasza jaglana.

Do naszej miski zdrowia wrzuciłam także pieczone marchewki, grillowanego bakłażana i bogate w żelazo pestki dyni. Nie zapomniałam też o elemencie rozgrzewającym – całość będzie podana z sosem na bazie tahini i kurkumy, która podkręca nie tylko kolory, ale i temperaturę. Sałatę podajemy z lekko pikantnymi, pełnymi zielonej natki falafelami.

Zimowa buddha bowl z jarmużem

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na sałatkę:

- duży pęczek jarmużu
- 100 g kaszy jaglanej
- szklanka soku z buraka
- 1-2 marchewki
- bakłażan
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sól morska

Sos:

- 1/3 szklanki tahini
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka kurkumy
- 1-2 łyżki wody

Falafele:

- 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- pęczek drobno posiekanej, świeżej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki, odcinając łodygę i inne twarde części. Łączymy go z solą i oliwą i następnie wszystko mieszamy dłońmi, lekko ugniatając. Całość odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy kaszę jaglaną, którą gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamiast wody dodając do niej sok z buraka. Przygotowujemy też bakłażana i marchewki. Bakłażana nacinamy i lekko solimy, a po 10 minutach odciskamy z niego gorzki sok. Następnie grillujemy jego wewnętrzną stronę ok. 3-4 minuty na patelni, bez dodatku tłuszczu. Marchewki kroimy w talarki i blanszujemy ok. 5 minut na maśle. Składniki łączymy lub podajemy niezmieszane, ale w jednej misce.

Przygotowujemy falafele. Ciecierzycę mielimy blenderem razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy natkę, sodę, sól i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, do godziny. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z wcześniej przygotowanej masy formujemy lekko spłaszczone kulki, dokładnie je ściskając, tak żeby się nie rozpadały. Uformowane falafele wrzucamy na gorący olej i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Rumiane falafele wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Do sałatki dodajemy gotowe falafele i posypujemy pestkami dyni. Łączymy składniki sosu i polewamy całość.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Micha zdrowia

Agata Michalak

Buraczkowy detoks

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować