Przejdź do treści

Zjedz komosę na śniadanie!

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie kupisz ich w drogerii. Niebawem znikną ze sklepowych półek
Ciekawi cię seks analny? Mamy dla ciebie 9 wskazówek, które pozwolą ci się do niego sensownie przygotować
Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Kobieta w toalecie
Być może do tej pory źle robiłaś kupę. Sprawdź, gdzie popełniasz błąd

Spadek temperatury zazwyczaj oznacza też niestety… spadek formy. I odporności. Efekt? Przekrwione gardło, nos z katarem, wypadanie włosów. Najwyższa pora wspomóc organizm – zaczynamy od zmiany śniadania.

Wzmacnianie odporności trzeba zacząć od rana. Wykorzystując fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, pakujmy w nie tyle superskładników, ile się da, by dawały solidnego kopa przez cały sezon i chroniły przed jesienno-zimowym spadkiem formy. Czym więc napełniać brzuchy śniadaniowo?

Jeśli mamy możliwość, zainwestujmy w komosę ryżową. Jako jedyne spośród wszystkich ziaren zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Jest też skarbnicą antyoksydantów, witamin i pierwiastków. Zawiera dwa razy więcej bakteriobójczego żelaza oraz zdrowych jedno- i wielonienasyconych tłuszczów od wszystkich innych zbóż. A przy okazji cenny cynk zwiększający liczbę przeciwciał. Komosę ugotujmy na mleku kokosowym – tłuszcze z kokosa znane są ze swego antybakteryjnego, antywirusowego i przeciwgrzybiczego działania. Przy okazji zawarty w nich cenny kwas laurynowy poprawia bilans cholesterolu i korzystnie wpływa na serce.

Do komosy dodajmy też płatki owsiane, zarodki pszenne, otręby, siemię lniane – największy arsenał błonnika i przeciwutleniaczy. Nie zapominajmy o orzechach, pestkach i przyprawach! Wiecie, że popularne nasiona chia mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś? I że wystarczy zaledwie jeden orzech brazylijski, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na selen? Oraz że migdały zwiększają w jelitach liczbę pożytecznych bakterii? Orzechy są też najlepszym źródłem witaminy E ochraniającej błony komórek odpornościowych. Sporą dawkę innych witamin, np. A i C, zapewnią nam na przykład suszone owoce – morele czy porzeczki. A dla osłody – miód! On także zawiera cenne witaminy, minerały, kwasy organiczne, aminokwasy i enzymy.

Całość smakuje świetnie, dodaje energii, rozgrzewa, poprawia odporność i syci na długo.

Śniadaniowa komosa na mleku kokosowym z orzechami, porzeczkami i miodem

Składniki (2 porcje):

– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej (jasnej lub czerwonej)
– 2-3 łyżki płatków owsianych
– 1 łyżka zarodków pszennych, otrębów owsianych
– 1 łyżeczka nasion chia, siemienia lnianego
– szczypta soli

do podania:

– jogurt naturalny
– suszone porzeczki (lub żurawina czy morele)
– domowy dżem z czerwonej lub czarnej porzeczki
– miód/syrop klonowy
– wiórki/płatki kokosowe

Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i 1/2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy przepłukaną komosę i szczyptę soli. Gotujemy około 20 minut, po czym dodajemy płatki, siemię, chia, otręby i zarodki. Podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy nieco więcej mleczka kokosowego). Przelewamy do miseczek. Podajemy z jogurtem, suszonymi owocami, miodem, dżemem lub płatkami kokosa. Gotowe!

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Macierzyństwo nie ogranicza się do czterech ścian. Jestem mamą i karmię wszędzie. Zobacz najlepsze zdjęcia karmiących mam

Ellen Page – jestem tutaj, ponieważ jestem lesbijką

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie chce. Tymczasem kolacja jest równie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak śniadanie czy obiad! Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.
Gdańsk po śmierci Pawła Adamowicza

„Tam jest ogrom cierpienia i duża potrzeba zrozumienia”. Psycholog o rodzinie zabójcy Pawła Adamowicza

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Smoothie bowl ze śliwkami

Śniadanie, które szkodzi

Błędy śniadaniowe

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedział o zdrowym odżywianiu

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedział o zdrowym odżywianiu

Rabarbarowa owsianka

Rabarbarowa owsianka

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia

Tłuszcze na dzień dobry

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia