Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Złota owsianka migdałowa z cytrusami

Złota owsianka migdałowa z cytrusami
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Przednówek to taki czas, kiedy można już poczuć pierwsze tchnienie wiosny. Co zrobić, żeby nie poczuć jej przedwcześnie i nie skończyć z infekcją? Nie zapominać o rozgrzewających, pełnowartościowych śniadaniach. Ameryki nie odkryję - najlepsza jest owsianka. Jak przygotować ją, by chroniła nasz organizm przed negatywnymi skutkami przesilenia wiosennego? Na złoto!

Kurkuma, bo to ona jest odpowiedzialna za wyjątkowe właściwości złotej owsianki, rozgrzewa organizm, ale działa również przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo świetnie pobudza przemianę materii. Jeśli do kurkumy dodamy odrobinę pieprzu, imbiru, kardamonu i cynamonu, to mamy idealny przepis na to, jak nie wychłodzić organizmu podczas najbliższych, przejściowych tygodni.

Żeby było jeszcze zdrowiej, owsiankę możemy przygotować na mleku migdałowym, które dodatkowo wzbogaci ją o inny silny przeciwutleniacz – witaminę E. Mleko możecie przygotować sami, to bardzo proste. Jeśli zaś przesileniu towarzyszy lenistwo (bardzo często) – kupcie gotowe mleko migdałowe, pamiętajcie tylko, by wybierać to niesłodzone.

Do owsianki warto dorzucić ulubione bakalie i owoce. Tu również warto sięgnąć po te bogate w witaminę C. W towarzystwie korzennych przypraw idealnie sprawdzą się cytrusy – grejpfruty i pomarańcze.

Złota owsianka migdałowa z cytrusami

przepis-na-zlota-owsianke

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

mleko migdałowe:

- 100 g migdałów
- 1 l przegotowanej wody

owsianka:

- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- miód lub syrop z agawy do smaku

dodatki:

- 2-3 plastry pomarańczy i grejpfruta
- garść migdałów

Przygotowanie:

Migdały wrzucamy do mniejszej miski i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy je, przekładamy do blendera kielichowego i zalewamy czterema szklankami przegotowanej wody. Całość blendujemy kilka minut, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub gazę o drobnych oczkach. Miazgę migdałową dokładnie odciskamy, a mleko przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Gdy mamy już gotowe (lub kupione) mleko, możemy przygotować złotą owsiankę. W tym celu w rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i pozostałe przyprawy, mieszamy, a następnie dodajemy płatki oraz mleko i gotujemy całość na małym ogniu przez 10-15 min., co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarła do dna.

Owsiankę doprawiamy miodem i podajemy z ulubionymi dodatkami. W mnie oczywiście migdały, ale również ekspandowana kasza jaglana i owoc morwy białej. Obowiązkowo cytrusy!


 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kurkuma – gwiazda przypraw

W kurkumie zawsze lubiłam jej złocisty kolor, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenika...
W kurkumie zawsze lubiłam jej złocisty kolor, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenika na inne składniki, nadając im szlachetne zabarwienie. A jeśli uszlachetnić nią klasyczne połączenie polskich warzyw, wychodzi popisowe danie!

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce,...
Owsianka to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce, miód albo orzechy. A co powiesz na wytrawną owsiankę? Zamiast typowych płatków owsianych użyliśmy kaszy bulgur. Dodaliśmy miękkie, dojrzałe awokado, chrupiącą rzodkiewkę oraz delikatnego łososia. Całość wzbogacają kolendra i...

Popraw swoją odporność

Aktywność fizyczna jest jednym z najlepszych sposobów na przeciwdziałanie sezonowemu przeziębieniu. Jednak...
Aktywność fizyczna jest jednym z najlepszych sposobów na przeciwdziałanie sezonowemu przeziębieniu. Jednak odporność naszego organizmu o tej porze roku zwykle spada. Jeśli zależy ci na kontynuacji treningów, lepiej działać od razu.

Fit dodatek do diety - kurkuma

Dopraw sobie nastrój i zadbaj o swoje zdrowie. Nie masz w kuchni kurkumy? Natychmiast to napraw. To jedna...
Dopraw sobie nastrój i zadbaj o swoje zdrowie. Nie masz w kuchni kurkumy? Natychmiast to napraw. To jedna z najzdrowszych przypraw świata, a w dodatku działa antydepresyjnie i antyrakowo.