Przejdź do treści

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą
Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Rozpoczynamy sezon na ciepłe śniadania. Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem – chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne. Nie da się lepiej przygotować na jesień!

Spożywanie kurkumy obniża też poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, zapobiega zawałowi serca i pozytywnie wpływa na stawy. Kurkumina odbudowuje komórki nie tylko w mózgu – zapobiegając chorobie Alzheimera, ale i przyspiesza gojenie ran. Jej pozytywnych właściwości jest jeszcze więcej, warto więc podczas zbliżającej się jesieni raczyć się na przykład kawą z dodatkiem kurkumy czy wypić szklaneczkę takiego korzennego napoju na wieczór, by zapobiec przeziębieniom i infekcjom.

Kurkumę z proszku zna chyba każdy. Ważne, by kupując ją, wybrać produkt jak najlepszej jakości  – wtedy wiemy, że nie będzie ona zanieczyszczona. Jeśli chodzi o korzeń, ten jest raczej trudno dostępny, jednak, jeśli uda Wam się go dostać w sklepach z orientalną żywnością, pamiętajcie, że barwi dłonie i kuchenne sprzęty.

Obecnie hitem, tak jak i kurkuma, jest złote mleko. Składniki złotego mleka to nabiał i przyprawy z pomarańczowym korzeniem na czele. Przyprawy można połączyć z mlekiem roślinnym i zwierzęcym, a jeśli nie macie świeżej kurkumy, spokojnie możecie wykorzystać wersję sproszkowaną.

Ważnym składnikiem jest tu tłuszcz, który sprawia, że wchłanianie cennych składników z kurkumy jest łatwiejsze. Kurkumę warto łączyć też z oliwą, olejem kokosowym lub olejem z awokado. Innym składnikiem, który ułatwi czerpanie drogocennych składników z tego korzenia, jest pieprz. Wystarczy szczypta, by znacząco zwiększyć przyswajalność drogocennych składników. Do naszego złotego mleka – jako bazy do owsianki, puddingu lub koktajlu – warto dodawać inne produkty, które hamują aktywność enzymu, dezaktywującego kurkuminę. Łączmy więc złote mleko z winogronami, jarmużem, szpinakiem, borówkami, żurawiną i jabłkami.

Owsianka na złotym mleku

Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl

Składniki na złote mleko:

– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2/3 łyżeczki mielonej kurkumy
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– szczypta pieprzu
– 1 szklanka mleka

Dodatki:

– 3 łyżki płatków owsianych
– 1 łyżeczka miodu
– ulubione owoce

Wszystkie składniki złotego mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Kiedy mleko zawrze, zmniejszamy ogień i dosypujemy płatki owsiane. Gotujemy około 10 minut, aż owsianka zgęstnieje i osiągnie ulubioną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Przelewamy do miseczki dodajemy garść ulubionych owoców.

 

Marta Kornak – autorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Piecze ciasta na zamówienia, a prawdziwy spokój daje jej pieczenie domowego chleba.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym