Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Schyłek lata, jeszcze ciepło. Pora idealna na grzybobranie. Złote, obłędnie pachnące kurki prosto z koszyka… Co powiecie na jesienną zupę kurkową? Z batatem, soczewicą i aromatycznymi dodatkami smakuje doskonale!

Kurki pojawiają się w lasach już w lipcu i są jednym z tych gatunków grzybów, które ze względu na swój kolor i występowanie w grupie zbiera się dość przyjemnie.

Pieprznik jadalny, bo tak właśnie nazywają się kurki, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, cynku, miedzi oraz manganu.
Co ważne, kurki są również źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sam. Jest to szczególnie ważne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdzie źródła białka są bardziej ograniczone.

Warto jednak podkreślić, że bardziej niż wartości odżywcze, w kurkach doceniamy ich wyrazisty, lekko korzenny, ale jednocześnie delikatny smak. Dlatego właśnie w moim przepisie na wrześniową zupę kurki są numerem jeden, ale nie występują solo. Grzybom towarzyszy bogaty w beta-karoten batat oraz zielona soczewica, które podkręcają wartości odżywcze zupy, ale nie dominują nad maślanym, lekko pieprznym smakiem podduszonych kurek.

Mój pomysł na wrzesień jest prosty – wybierzcie się do lasu, oddychajcie głęboko, cieszcie się ciszą, a przy odrobinie szczęścia, wśród zieleni mchu, znajdziecie żółcące się kurki. A po powrocie ugotujcie zupę, jedną z najlepszych, jakie jadłam.

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki (na 4 porcje):

- ok. 500 g kurek
- ok. 200 g (kubek) zielonej soczewicy
- 1 średniej wielkości batat
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki masła, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- świeża natka pietruszki do podania
- opcjonalnie: twardy ser, np. Grana Padano

Sposób przygotowania:

Soczewicę namaczamy przez min. 2-3 godziny (najlepiej zalać ją wodą poprzedniego wieczora i zostawić na noc). Kurki oczyszczamy, dokładnie płuczemy, a większe grzyby kroimy na pół lub w ćwiartki. Drobno kroimy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Batata obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W sporym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosnek, batata oraz tymianek – wszystko rumienimy na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy kurki i mieszając co jakiś czas, blanszujemy całość jeszcze ok. 5 minut. Soczewicę odcedzamy z wody, płuczemy i dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pietruszką oraz, opcjonalnie, ze startym serem - np. Grana Padano.

 

Karolina Piwowar kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

3 patenty na batata

Słodki ziemniak karierę robi zawrotną! Jeszcze niedawno nikt o nim nie słyszał, dziś zawojował polskie...
Słodki ziemniak karierę robi zawrotną! Jeszcze niedawno nikt o nim nie słyszał, dziś zawojował polskie stoły. I my mamy na niego swoje sposoby. Przerobimy go na kremową zupę, przyrządzimy z jarmużem i krewetkami, z orzechami zrobimy na słodko. Gotowi?

Ramen – kultowa zupa krok po kroku

Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin. Każdy kucharz przyrządza ją nieco inaczej. Ponieważ to prawdziwa...
Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin. Każdy kucharz przyrządza ją nieco inaczej. Ponieważ to prawdziwa gwiazda, coraz częściej można usłyszeć pytanie: „gdzie zjem dobry ramen?”. Najlepiej zrób go sobie w domu ‒ tak jak lubisz najbardziej!

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie...
Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie mięsa, w sałatce albo w zupie. W zimowe dni aromatyczna wersja kremu marchewkowego z chili i imbirem będzie idealna!

Gnocchi z batatów

Klasyczne włoskie kluseczki już dawno podbiły nasze serca. A żeby nieco odświeżyć tradycyjne gnocchi,...
Klasyczne włoskie kluseczki już dawno podbiły nasze serca. A żeby nieco odświeżyć tradycyjne gnocchi, tym razem przyrządzimy je z batatów. Ten smak powala na kolana, więc podwijaj rękawy i do dzieła!