Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Zupa marchewkowa z pikantną nutą
Zupa marchewkowa na zdrową i jędrną skórę. Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie mięsa, w sałatce albo w zupie. W zimowe dni aromatyczna wersja kremu marchewkowego z chili i imbirem będzie idealna!  

Sezon na marchewkę trwa właściwie przez cały rok. Wiosną i latem możemy cieszyć się delikatną i młodą marchewką wprost z ogrodu. Późna jesień to czas zbioru dorodnych, dojrzałych marchwi, które przechowywane w chłodzie i ciemności dotrzymają nam towarzystwa w trakcie zimowych miesięcy.

A dlaczego warto już dziś zaprzyjaźnić się z panną marchewką? Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A, nazywanej też witaminą młodości. Jedzenie marchewki zapewni nam zdrową i jędrną skórę, mocne paznokcie i lśniące włosy. Korzystnie wpłynie też na wzrok oraz kondycję naszego serca, znacząco obniżając poziom złego cholesterolu. Ale to nie wszystkie jej zalety. Poza beta-karotenem zawiera również sporo wapnia, potasu, żelaza, a także witaminy B1, B2, PP oraz KK. Jest wprost idealna dla osób dbających o linię. Przyspiesza przemianę materii, a 100 g marchewki to jedynie niecałe 30 kalorii.

Marchewkę bardzo chętnie chrupię przez okrągły rok, jednak w okresie jesienno-zimowym moją ulubioną jej odsłoną jest aromatyczna zupa marchewkowa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale dziś skupmy się na wersji mocno pikantnej, z mnóstwem rozgrzewających składników. Ostre chili i aromatyczny imbir pomogą uporać się z przejmującym chłodem, a znany ze swych leczniczych właściwości czosnek wspomoże odporność.  

Zupa marchewkowa

zupa marchewkowa

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki (na 3-4 porcje):

- 1 kg marchewki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- duża szczypta chili
- sól i pieprz do smaku

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Ważne, aby były mniej więcej jednakowej wielkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili oraz imbir. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion oraz wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 30 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Gorącą zupę miksujemy blenderem na gładki krem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z pełnoziarnistego chleba i odrobiną oliwy z oliwek.


Gosia Łaniak - absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ciasto marchewkowe na nowo

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną...
Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.

Jarmuż – teraz ma swój czas!

Ze względu na smak i właściwości – po prostu strzał w dziesiątkę. Jarmuż wyrósł na prawdziwą gwiazdę...
Ze względu na smak i właściwości – po prostu strzał w dziesiątkę. Jarmuż wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale.

Fit dodatek do diety - kurkuma

Dopraw sobie nastrój i zadbaj o swoje zdrowie. Nie masz w kuchni kurkumy? Natychmiast to napraw. To jedna...
Dopraw sobie nastrój i zadbaj o swoje zdrowie. Nie masz w kuchni kurkumy? Natychmiast to napraw. To jedna z najzdrowszych przypraw świata, a w dodatku działa antydepresyjnie i antyrakowo.