2 min.
Najnowsze
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
21.02.2021
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods
Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!
Spis treści
Zupa z orzechów włoskich
Zupa z orzechów włoskich z rozgrzewającą nutą imbirową to doskonałe danie na długie zimowe popołudnia. Ma dość gęstą konsystencję, głęboki orzechowo-kokosowy smak, przez który delikatnie przebija się nuta imbiru. W dodatku bardzo szybko i łatwo się ją przygotowuje.
Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych: zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które dobroczynnie wpływają na układ krążenia, ponieważ obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz działają przeciwzakrzepowo. Obniżają także ciśnienie krwi, przez co obniżają ryzyko zawału serca. Są także bogate w fosfor, który pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E oraz B6. Jedzmy więc na zdrowie!
Zdjęcie: Picante Jalapeno
Zupa z orzechów włoskich – składniki:
– 1 litr bulionu warzywnego
– 300 g orzechów włoskich (bez łupinek)
– 200 ml mleka kokosowego
– kawałek imbiru o długości około 2 cm
– sól, pieprz
– opcjonalnie: bagietka do podania
Zupa z orzechów włoskich – przygotowanie
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy około 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, wsypujemy do wysokiego garnka i miksujemy blenderem ręcznym lub malakserem. W zależności od tego, jak drobno je posiekamy, taką konsystencję zupy otrzymamy: bardziej, lub mniej gładką.
Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty na tarce kawałek imbiru, gotujemy. W miseczce mieszamy mleko kokosowe, dodajemy do niego dwie łyżki zupy, mieszamy. Zahartowane mleko dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub ulubionym pieczywem.
Karolina Polkowska – miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów, prostocie i codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.
Poleć artykuł
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020