Przejdź do treści

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Zdjęcie: Picante Jalapeno
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

Zupa z orzechów włoskich z rozgrzewającą nutą imbirową to doskonałe danie na długie zimowe popołudnia. Ma dość gęstą konsystencję, głęboki orzechowo-kokosowy smak, przez który delikatnie przebija się nuta imbiru. W dodatku bardzo szybko i łatwo się ją przygotowuje.

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych: zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które dobroczynnie wpływają na układ krążenia, ponieważ obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz działają przeciwzakrzepowo. Obniżają także ciśnienie krwi, przez co obniżają ryzyko zawału serca. Są także bogate w fosfor, który pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E oraz B6. Jedzmy więc na zdrowie!

Zupa z orzechów włoskich

przepis na zupę z orzechów włoskich

Zdjęcie: Picante Jalapeno

Zupa z orzechów włoskich – składniki:

– 1 litr bulionu warzywnego
– 300 g orzechów włoskich (bez łupinek)
– 200 ml mleka kokosowego
– kawałek imbiru o długości około 2 cm
sól, pieprz
– opcjonalnie: bagietka do podania

Zupa z orzechów włoskich – przygotowanie

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy około 4-5 minut. Zdejmujemy z patelni, wsypujemy do wysokiego garnka i miksujemy blenderem ręcznym lub malakserem. W zależności od tego, jak drobno je posiekamy, taką konsystencję zupy otrzymamy: bardziej, lub mniej gładką.

Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty na tarce kawałek imbiru, gotujemy. W miseczce mieszamy mleko kokosowe, dodajemy do niego dwie łyżki zupy, mieszamy. Zahartowane mleko dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub ulubionym pieczywem.

Karolina Polkowska miłośniczka fotografii i górskich wędrówek. Pasjonatka książek kulinarnych, współautorka bloga Picante Jalapeno, który powstał z miłości do jedzenia. Entuzjastka gotowania opartego na sezonowości produktów,  prostocie i  codziennym dogadzaniu sobie smacznymi potrawami. Na co dzień zajmuje się fotografią kulinarną i stylizacją jedzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym