Przejdź do treści

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?
klimatyzacja
Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy
usg
6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory
lapee.dk
Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!

O zupie szczawiowej można śmiało powiedzieć, że nie dość, że pyszna, to również jest bogactwem witamin. Choć niektórzy szczaw traktują jako chwast, jego właściwości odżywcze są niedocenione. Co powiesz na krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki? Skorzystaj z naszego przepisu. 

Liście szczawiu zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów, a także neutralizującego wolne rodniki beta-karotenu, więc zupa szczawiowa to odmładzający prezent dla naszej skóry. W szczawiu znajdziemy także magnez, wapń, krzem i żelazo.  Zielone listki są niskokaloryczne – 100 g szczawiu dostarcza około 20 kalorii, dlatego osoby odchudzające się powinny włączyć to warzywo do swojego jadłospisu.

Szczaw

zdjęcie: iStockphoto.com

Warto jednak jeść go z umiarem, a to ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy. Substancja ta wiąże się z wapniem, tworząc związek nieprzyswajalny dla organizmu. Złogi szczawianu wapnia mogą przyczynić się do powstania kamieni nerkowych. W umiarkowanych ilościach szczaw to jednak samo zdrowie.

Szczaw sprawdzi się nie tylko w zupie szczawiowej. Jest świetnym dodatkiem do sałat, sosów czy kanapek. Świetnie pasuje do ryb. Szczęściarzami są ci, u których dziko rośnie. Dziki gatunek bowiem jest o wiele smaczniejszy, bo bardziej kwaśny, o drobniejszych listkach. Teraz jest jego czas – świeży jest o wiele lepszy niż słoikowy przecier.

Jeśli macie ochotę na lekką zupę szczawiową, pozwólcie sobie na małą wariację na temat tego klasyka. Co powiecie na krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki? Jajka przepiórcze są bogatsze w składniki odżywcze od kurzych, nie zawierają cholesterolu i są świetnym źródłem fosforu. Poza tym mają naprawdę duże żółtka i są przepyszne!

Zupa szczawiowa – krem z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki

zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa – krem z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym – składniki:

– 2 l bulionu (warzywnego)
– młoda marchewka
– młoda pietruszka
– pęczek szczawiu
– 200 ml śmietany 12%
– jajka przepiórcze (po 2 na porcję)
– szynka wiejska (plasterek na porcję) 

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym – przygotowanie

Bulion podgrzewamy w garnku. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa (pietruszkę i marchewkę). Całość gotujemy wolno na małym ogniu. Szczaw dokładnie płuczemy, kroimy i dodajemy do bulionu. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Kiedy szczaw zmięknie, zupę miksujemy na gładko, rozprowadzamy śmietanę, mieszamy.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Plastry szynki grillujemy na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Zupę szczawiową przelewamy do miseczki, dodajemy ugotowane na twardo jajka przepiórcze oraz zwinięte, chrupiące kawałki szynki. Smacznego!

marchew

Joanna Matyjek – kuchnia to miejsce, które w pełni ją relaksuje. Uwielbia gotować dla swojego cudnie piegowatego synka, męża i przyjaciół, a jej oczkiem w głowie stał się jej blog Odczarujgary.pl. Bardzo lubi dzielić się przepisami, które zachwycają smakiem, ujmują wyglądem i jednocześnie można je przygotować bez trudności. Wyzwaniem dla niej jest przekazanie informacji na temat przepisu tak, by każdy bez problemu mógł go wykorzystać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami