Przejdź do treści

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby z próchnicą?
Jak dbać o zęby z próchnicą? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Kobieta trzyma niemowlaka
Dlaczego dziecko chce być przy piersi mamy? Nie zawsze chodzi o głód
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
kobiety w łóżku
„Szantażowanie seksem wciąż cieszy się popularnością” – twierdzi psycholożka
Dziecko w szkole
Koronawirus w Polsce a nauka zdalna. MEN: dzieci nie wrócą do szkół do końca roku szkolnego

O zupie szczawiowej można śmiało powiedzieć, że nie dość, że pyszna, to również jest bogactwem witamin. Choć niektórzy szczaw traktują jako chwast, jego właściwości odżywcze są niedocenione. Co powiesz na krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki? Skorzystaj z naszego przepisu. 

Liście szczawiu zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów, a także neutralizującego wolne rodniki beta-karotenu, więc zupa szczawiowa to odmładzający prezent dla naszej skóry. W szczawiu znajdziemy także magnez, wapń, krzem i żelazo.  Zielone listki są niskokaloryczne – 100 g szczawiu dostarcza około 20 kalorii, dlatego osoby odchudzające się powinny włączyć to warzywo do swojego jadłospisu.

Szczaw

zdjęcie: iStockphoto.com

Warto jednak jeść go z umiarem, a to ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy. Substancja ta wiąże się z wapniem, tworząc związek nieprzyswajalny dla organizmu. Złogi szczawianu wapnia mogą przyczynić się do powstania kamieni nerkowych. W umiarkowanych ilościach szczaw to jednak samo zdrowie.

Szczaw sprawdzi się nie tylko w zupie szczawiowej. Jest świetnym dodatkiem do sałat, sosów czy kanapek. Świetnie pasuje do ryb. Szczęściarzami są ci, u których dziko rośnie. Dziki gatunek bowiem jest o wiele smaczniejszy, bo bardziej kwaśny, o drobniejszych listkach. Teraz jest jego czas – świeży jest o wiele lepszy niż słoikowy przecier.

Jeśli macie ochotę na lekką zupę szczawiową, pozwólcie sobie na małą wariację na temat tego klasyka. Co powiecie na krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki? Jajka przepiórcze są bogatsze w składniki odżywcze od kurzych, nie zawierają cholesterolu i są świetnym źródłem fosforu. Poza tym mają naprawdę duże żółtka i są przepyszne!

Zupa szczawiowa – krem z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki

zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa – krem z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki. Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym – składniki:

– 2 l bulionu (warzywnego)
– młoda marchewka
– młoda pietruszka
– pęczek szczawiu
– 200 ml śmietany 12%
– jajka przepiórcze (po 2 na porcję)
– szynka wiejska (plasterek na porcję) 

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym – przygotowanie

Bulion podgrzewamy w garnku. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa (pietruszkę i marchewkę). Całość gotujemy wolno na małym ogniu. Szczaw dokładnie płuczemy, kroimy i dodajemy do bulionu. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Kiedy szczaw zmięknie, zupę miksujemy na gładko, rozprowadzamy śmietanę, mieszamy.

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Plastry szynki grillujemy na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Zupę szczawiową przelewamy do miseczki, dodajemy ugotowane na twardo jajka przepiórcze oraz zwinięte, chrupiące kawałki szynki. Smacznego!

marchew

Joanna Matyjek – kuchnia to miejsce, które w pełni ją relaksuje. Uwielbia gotować dla swojego cudnie piegowatego synka, męża i przyjaciół, a jej oczkiem w głowie stał się jej blog Odczarujgary.pl. Bardzo lubi dzielić się przepisami, które zachwycają smakiem, ujmują wyglądem i jednocześnie można je przygotować bez trudności. Wyzwaniem dla niej jest przekazanie informacji na temat przepisu tak, by każdy bez problemu mógł go wykorzystać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?