Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Przednówkowa ribollita

Przetrwanie okresu przednówkowego to jedno z największych wyzwań w roku dla tych, którzy starają się jeść zgodnie z rytmem natury. W oczekiwaniu na pierwsze wiosenne zbiory możemy wykorzystać warzywa korzeniowe i tworzyć z nich naprawdę królewskie dania....
19 lutego 2018
Przednówkowa ribollita

Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

Z każdej podróży staram się przywieźć jakiś przepis. Z Islandii przywiozłam przepis na wyjątkowe pączki. Powiecie, że tłusty czwartek był w zeszłym tygodniu, ale Astarpungar tłumaczy się na angielski jako Love Balls, co czyni przepis idealnym na Święto...
13 lutego 2018
Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

Sałatka z batatami

Bataty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i są doskonałym źródłem beta-karotenu.
5 lutego 2018
Sałatka z batatami

Pankejki orkiszowo-orzechowe

O tym, że wstawanie w zimne i ciemne zimowe poranki bywa zazwyczaj wyjątkowo
nieprzyjemne, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Chyba że... czeka nas pyszne śniadanie! Oto najzdrowszy z możliwych sposób, by od rana zachciało wam się chcieć.
29 stycznia 2018
Pankejki orkiszowo-orzechowe

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

To idealny pomysł na posiłek dla tych, którzy kochają sałatki, ale nie mają pomysłu na to, jak je przyrządzić w sezonie zimowym, kiedy warzyw jakby mało. Zachwyceni będą i ci, którzy szukają nowego pomysłu na jarmuż i kalafiora. To naprawdę dobrany duet!
22 stycznia 2018
Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Placuszki jaglano-bananowe

Te placuszki to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w transporcie świetnie sprawdzą się do lunchboxa w pracy czy na wyjeździe. A przy okazji - prostsze danie po prostu nie istnieje!
14 stycznia 2018
Placuszki jaglano-bananowe

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem

Fenkuł i pomarańcza lubią się nie od dziś, bo to wyjątkowo dobrana para. Proponujemy zimowy fenkułowy eksperyment – nadal w duecie z pomarańczą, ale w wersji innej niż ta, którą pewnie już znacie.
10 stycznia 2018
Rozgrzewająca sałatka z fenkułem

Detoksowa zupa miso z warzywami

Styczeń to dla wielu z nas czas postanowień. Niezależnie, czy w tym roku chodzi o zdrowie, czy o zbędne kilogramy, czy o to, żeby dzięki zrównoważonej diecie po prostu poczuć się lepiej - mam na to dla was jeden skuteczny przepis. Zupa miso.
4 stycznia 2018
Detoksowa zupa miso z warzywami

Pikantny brokułowy falafel z dipem mango

Przywołujące smak egoztyki mango, rozgrzewające płatki chilli i bogate w wartości odżywcze brokuły w towarzystwie roślinnej skarbnicy białka – ciecierzycy. Pikantny, sycący, a przy tym lekki i zdrowy kwartet idealny na karnawał smaków i Nowy Rok.
27 grudnia 2017
Pikantny brokułowy falafel z dipem mango

Pełnoziarnisty wieniec makowy

Wilgotne nadzienie makowe pełne bakalii, wyrośnięte ciasto drożdżowe, lekkie jak puch, ale z mąką pełnoziarnistą nadającą orzechowy smak. Jeszcze gorący, polany miodem... Świąteczny wieniec doskonały!
19 grudnia 2017
Pełnoziarnisty wieniec makowy

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami

Niektórym brukselka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa. Nic dziwnego, zazwyczaj była długo gotowana w zupie, przez co jej smak i zapach nie zachęcały do jedzenia… Dzisiaj zapominamy o tamtych wspomnieniach i przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na brukselkę!...
12 grudnia 2017
Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami

Zimowa buddha bowl z jarmużem

Pierwsze dni grudnia malują nam się biało i szaro, dlatego w kuchni najlepiej działać na przekór - kolorowo. Idealnie, by zimowe dania były nie tylko ładne, ale i pożywne oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. Dziś wszystkie te trzy potrzeby zrealizowałam...
4 grudnia 2017
Zimowa buddha bowl z jarmużem

Suszone jabłka – genialne zamiast chipsów

Suszone jabłka to przekąska wręcz idealna na zimowe filmowe wieczory. Przypominają sklepowe chipsy, ale w przeciwieństwie do nich są zdrowe i niskokaloryczne. Nadadzą się świetnie także do dziecięcej śniadaniówki. I dodatkowo robi się je banalnie prosto!
29 listopada 2017
Suszone jabłka – genialne zamiast chipsów

Cytrusowa sałatka z granatem

Kiedy nasze drzewa zdążyły zapomnieć, że kiedyś rodziły słodkie owoce, zaczynają nas zalewać pomarańcze, mandarynki i grejpfruty z Włoch i Hiszpanii. To namiastka ciepła w środku zimy – wystarczy wgryźć się w miąższ, żeby odgonić chandrę, a także wizję...
22 listopada 2017
Cytrusowa sałatka z granatem

Sernik dyniowy z orzechami pecan

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan...
13 listopada 2017
Sernik dyniowy z orzechami pecan

Pieczemy gruszki słodko-słone!

Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca wytrawne danie. Taka przekąska świetnie sprawdzi się więc i jako przystawka, i jako drugie śniadanie albo kolacja.
8 listopada 2017
Pieczemy gruszki słodko-słone!

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw – tego potrzebuje zziębnięty...
30 października 2017
Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Gdy poranki stają się zimne i ciemne, w mieszkaniu zaczynają grzać kaloryfery, a my gorączkowo wyciągamy ciepłe swetry i kalosze – to znak, że pora wdrożyć system ekspresowej adaptacji do sezonu jesień-zima. Najlepiej postawić na pyszne rozgrzewające...
25 października 2017
Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pasta z bakłażana i pomidorów

Niby piękny z wyglądu, ale w smaku – o zgrozo! Nijaki, a do tego gąbczasty… Trudno uwierzyć, ale to, co z pozoru wydawać by się mogło wadą – tak naprawdę jest prawdziwą zaletą bakłażana. Przekonajcie się tym, łącząc bakłażana z pomidorami i porządną...
14 października 2017
Pasta z bakłażana i pomidorów

Pieczona dynia Hokkaido

Dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia! To właśnie na nią aktualnie trwa sezon. Występuje w różnych kształtach, wielkościach i rodzajach. Jedne bardziej nadają się do pieczenia, inne do gotowania, jeszcze inne świetnie smakują w ciastach. My sięgnęliśmy...
9 października 2017
Pieczona dynia Hokkaido
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016