Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Letnia pizza na zielonym spodzie

Gracie w zielone? Bo ja tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne...
19 czerwca 2018
Letnia pizza na zielonym spodzie

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Zawierają duże ilości witaminy C i B3. Wpływają korzystnie na cerę i odporność. Początek lata to czas na porzeczki. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wie-lu daniach.
12 czerwca 2018
Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Dni coraz cieplejsze, a wraz z nimi coraz większa ochota na lekkie, pełne kolorów posiłki. Sięgnijmy więc po smoothie bowls, które zasłużenie wciąż pozostają hitem! Wielobarwne miski zdrowia sprawiają, że od razu stajemy się głodni. I dobrze! Bo to najlepsze...
6 czerwca 2018
Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Bezglutenowy omlet cesarski

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!
30 maja 2018
Bezglutenowy omlet cesarski

Curry z botwinki

Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych pędów buraka ćwikłowego?
22 maja 2018
Curry z botwinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji....
15 maja 2018
Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Szukacie pomysłu na lekki i wytrawny deser w wiosenno-letnim menu? To będzie strzał w dziesiątkę! Delikatne babeczki rabarbarowe pokryte glazurą z pasty tahini zaskoczą niejednego smakosza.
8 maja 2018
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Botwinka egzotyczna

Wiosna wybuchła feerią kolorów. A razem z nimi pojawiły się utęsknione zapachy i smaki, słodkie gruntowe warzywa, aromatyczne zieleniny i świeże zioła. Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś pod nóż krwistą botwinę!
4 maja 2018
Botwinka egzotyczna

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem

Zbliżający się sezon na zielony groszek to inspiracja do powstania tego dania. Kaszotto z kaszy gryczanej niepalonej w akompaniamencie zielonego groszku i aromatycznej bazylii smakuje naprawdę świetnie. A do tego jest kopalnią witamin i minerałów. Iście...
24 kwietnia 2018
Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Nie oszukujmy się – otręby, choć są bardzo zdrowe, nie dostarczą naszym podniebieniom wyrafinowanych doznań smakowych. Ale jeśli muffinki z otrębami podkręcimy kokosem i bananem, zaś dopełnimy wanilią – wtedy zaczyna się rozmowa o nie tylko zdrowej, ale...
17 kwietnia 2018
Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Dla mnie wiosnę zwiastuje nie tylko budząca się do życia przyroda, ale również… szparagi. I myślę sobie, że matka natura dobrze to sobie wymyśliła, że po ciężkiej zimie to właśnie one wkraczają na stół. Czemu? Bo choć niepozorne, to mają mnóstwo witamin,...
11 kwietnia 2018
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Śniadaniowe ciastka jaglane

Ciastka na śniadanie?! Takie jak najbardziej. Przygotowane są jedynie z 4 składników, wolne od chemicznych polepszaczy i spulchniaczy, a w dodatku do zrobienia w mig!
2 kwietnia 2018
Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie foie gras

Chodzą słuchy, że w tym sezonie najmodniejsze będą stoły wielkanocne zapełnione roślinami! I nie chodzi bynajmniej o kwiaty w wazonie czy pojemniki z rzeżuchą, choć i te nie zawadzą, a najważniejsza stanie się obecność roślin także na talerzach.
28 marca 2018
Wegańskie foie gras

Energetyczna granola z marchewką

Trudno o lepszy pomysł na łatwe w przygotowaniu pożywne śniadanie, zdrową przekąskę czy dodatek do deserów. Przypieczona do ulubionego poziomu chrupkości, pokryta słodką glazurą z syropu klonowego mieszanka płatków owsianych i bakalii z dodatkiem startej...
19 marca 2018
Energetyczna granola z marchewką

Złota owsianka migdałowa z cytrusami

Przednówek to taki czas, kiedy można już poczuć pierwsze tchnienie wiosny. Co zrobić, żeby nie poczuć jej przedwcześnie i nie skończyć z infekcją? Nie zapominać o rozgrzewających, pełnowartościowych śniadaniach. Ameryki nie odkryję - najlepsza jest owsianka....
11 marca 2018
Złota owsianka migdałowa z cytrusami

Pasta "rybna" z fasoli

Jeśli będąc na diecie wegańskiej, zatęsknisz za rybnym smakiem - przygotuj sobie pastę "rybną" z fasoli i glonów nori. Naprwdę smakuje jak oryginał, a przy okazji ma mnósto składników odżywczych.
4 marca 2018
Pasta "rybna" z fasoli

Odżywczy koktajl z awokado

Koktajle warzywno-owocowe to prawdziwa skarbnica witamin, antyoksydantów i błonnika. Warto wzbogacić je o awokado – bogate w potas i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Pijmy na zdrowie!
26 lutego 2018
Odżywczy koktajl z awokado

Przednówkowa ribollita

Przetrwanie okresu przednówkowego to jedno z największych wyzwań w roku dla tych, którzy starają się jeść zgodnie z rytmem natury. W oczekiwaniu na pierwsze wiosenne zbiory możemy wykorzystać warzywa korzeniowe i tworzyć z nich naprawdę królewskie dania....
19 lutego 2018
Przednówkowa ribollita

Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

Z każdej podróży staram się przywieźć jakiś przepis. Z Islandii przywiozłam przepis na wyjątkowe pączki. Powiecie, że tłusty czwartek był w zeszłym tygodniu, ale Astarpungar tłumaczy się na angielski jako Love Balls, co czyni przepis idealnym na Święto...
13 lutego 2018
Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

Sałatka z batatami

Bataty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i są doskonałym źródłem beta-karotenu.
5 lutego 2018
Sałatka z batatami
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016
21 stycznia 2016