Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Sernik dyniowy z orzechami pecan

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan...
13 listopada 2017
Sernik dyniowy z orzechami pecan

Pieczemy gruszki słodko-słone!

Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca wytrawne danie. Taka przekąska świetnie sprawdzi się więc i jako przystawka, i jako drugie śniadanie albo kolacja.
8 listopada 2017
Pieczemy gruszki słodko-słone!

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw – tego potrzebuje zziębnięty...
30 października 2017
Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Gdy poranki stają się zimne i ciemne, w mieszkaniu zaczynają grzać kaloryfery, a my gorączkowo wyciągamy ciepłe swetry i kalosze – to znak, że pora wdrożyć system ekspresowej adaptacji do sezonu jesień-zima. Najlepiej postawić na pyszne rozgrzewające...
25 października 2017
Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pasta z bakłażana i pomidorów

Niby piękny z wyglądu, ale w smaku – o zgrozo! Nijaki, a do tego gąbczasty… Trudno uwierzyć, ale to, co z pozoru wydawać by się mogło wadą – tak naprawdę jest prawdziwą zaletą bakłażana. Przekonajcie się tym, łącząc bakłażana z pomidorami i porządną...
14 października 2017
Pasta z bakłażana i pomidorów

Pieczona dynia Hokkaido

Dynia, dynia, dynia... wszędzie dynia! To właśnie na nią aktualnie trwa sezon. Występuje w różnych kształtach, wielkościach i rodzajach. Jedne bardziej nadają się do pieczenia, inne do gotowania, jeszcze inne świetnie smakują w ciastach. My sięgnęliśmy...
9 października 2017
Pieczona dynia Hokkaido

Jesienne wegeburgery z prawdziwkami

Tylu prawdziwków ile w tym roku nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie uzbieraliście swojego koszyczka (a starczy dla wszystkich), to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Do jesiennych burgerów wystarczy kilka borowików...
2 października 2017
Jesienne wegeburgery z prawdziwkami

Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem

Bakłażan jest plastyczny – można zrobić z niego niemal wszystko i nadać mu smak, jaki tyko chcemy. Podkręcony czosnkiem i kolendrą, z dodatkiem granatu, idealnie sprawdzi się w sałatce.
26 września 2017
Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Jesienne, coraz chłodniejsze wieczory warto sobie umilić czymś... słodkim! Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem przygotujecie w około 30 minut, a porcja wystarczy na cztery solidne słoiczki.
20 września 2017
Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem

Wegański sernik z nerkowców

Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!
13 września 2017
Wegański sernik z nerkowców

Pieczone awokado z ostrą nutą

Grono uzależnionych od awokado powiększa się w niekontrolowanym tempie. Przemysł koszulek i skarpetek z wizerunkiem owocu kwitnie. Jeżeli należysz do fan clubu awokado, pewnie myślisz, że już niczym cię nie zaskoczy. Wsadź je do piekarnika!
4 września 2017
Pieczone awokado z ostrą nutą

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Dla mnie gruszki to synonim naturalnych słodyczy. I dziś z gruszkami ruszymy na poszukiwanie wakacyjnego przepisu na deser – niebanalnego kolegi ciężkich ciast i mdłych mas. To przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy. Idealny dla wszystkich –...
29 sierpnia 2017
Gruszkowe brownie bez pieczenia

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami to pomysł na niespieszne wakacyjne śniadanie. Spróbujcie zapiekanki, która smakuje zupełnie jak słodkie ciasto, a jest ultrazdrowa i pożywna. Można lepiej zacząć dzień? Raczej nie.
22 sierpnia 2017
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

Latem lubię odchudzać ulubione dania, bo upały sprawiają, że apetyt jakby mniejszy. Jak sprawić, by ulubione potrawy z makaronem były lżejsze? To proste! Postawić na makaron warzywny.
15 sierpnia 2017
Sezonowy pad thai z makaronem z cukinii

Chipsy kalafiorowe

Wszyscy kojarzymy jarmużowe chipsy, jednak nie każdy lubi smak tego warzywa, dlatego przyszedł czas na kolejną alternatywę dla tłustej, ziemniaczanej przekąski. Co powiecie na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora?
8 sierpnia 2017
Chipsy kalafiorowe

Letnia sałatka z kurkami

Zwane złotem lasów, kurki są jednym ze sztandarowych symboli polskiego lata. Wyczekujemy ich niecierpliwie, a kiedy wreszcie się pojawiają, zaczyna się czas królewskich jajecznic, zup jak u mamy i makaronów w kremowym sosie. Musicie wiedzieć, że doskonale...
2 sierpnia 2017
Letnia sałatka z kurkami

Sałatka z groszkiem cukrowym

Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Nadeszła pora na wykorzystanie jego sezonowego krewnego - groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim...
24 lipca 2017
Sałatka z groszkiem cukrowym

Jagodowe tartaletki

W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek!...
18 lipca 2017
Jagodowe tartaletki

Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy przekonaliśmy się do jej smaku. Charakterystyczna gorycz, którą kryją w sobie te małe kuleczki, odstrasza wielu amatorów zdrowego jedzenia. Ale mam na to pyszny sposób!
10 lipca 2017
Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Owoce pod owsianą kruszonką

Szał truskawkowy mamy już za sobą. Prym teraz przejmują maliny. Nie da się przejść obojętnie obok nich, zwłaszcza gdy zapieczone są w syropie bzowym z morelami pod owsianą kruszonką, która skrywa kawałki gorzkiej czekolady…
3 lipca 2017
Owoce pod owsianą kruszonką
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016