Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Nie odkryjemy Ameryki, pisząc, że najlepiej jeść to, co w danej szerokości geograficznej jest aktualnie świeże i dostępne. Czyli jeść sezonowo! Na tym blogu swoje siły połączy wielu autorów – blogerów i pasjonatów kulinarnych – którzy będą wam podrzucać proste i zdrowe przepisy na sezonowe dania w najlepszym wydaniu. Dynia w kilkunastu odsłonach, ziemniak na kilka sposobów, nowy wymiar dań z cukinii – to tylko namiastka tego, co tu znajdziecie. Inspirujcie się – w każdym sezonie!

Jedz sezonowo

Ciasteczka owsiane czekośliwka

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska z dużą ilością błonnika i witamin z grupy B. Ale to nie jedyne ich zalety. Poznajcie ich więcej. Obowiązkowo podjadając przy tym ciastka z naszego przepisu.
13 sierpnia 2018
Ciasteczka owsiane czekośliwka

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Choć można je kupić wszędzie przez okrągły rok, te szklarniowe, spoza sezonu, do pięt nie dorastają tym dojrzewającym w słońcu polskiego lata. Pękate, niekształtne, miękkie i soczyste, prawdziwe pomidory smakują niepowtarzalnie! Póki ich czas trwa, najedzmy...
5 sierpnia 2018
Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem

Klasyczne pomidory, malinowe, żółte o kształcie śliwki, olbrzymie i mięsiste bawole serca, pomidory czarne, zielone czy w końcu wielokolorowe tygrysie. Wszystkie, poza tym, że są pyszne, mają jedną wspólną cechę – są turbozdrowe.
1 sierpnia 2018
Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem

Pieczona młoda kapusta

Kapustę zwykle gotujemy. Nie tym razem! My wrzucamy ją do piekarnika – tak też można. Nie omijajcie tego warzywa na targu, bo jego wartości odżywcze to istna bomba witamin i składników mineralnych.
23 lipca 2018
Pieczona młoda kapusta

Lodowa matcha

Herbata matcha słynie z tego, że jednocześnie działa na organizm pobudzająco i wyciszająco. W wersji mrożonej pokochają ją nie tylko fani azjatyckich smaków. Łapcie od nas zdrową alternatywę kawy, z mlekiem roślinnym i syropem klonowym!
18 lipca 2018
Lodowa matcha

Lody zamiast... śniadania!

A gdyby tak jeść lody od samego rana, na śniadanie? Pogoda dopisuje, więc czemu nie! Żeby jednak poranny posiłek nie był przewinieniem, po którym cały dzień będziemy mieć wyrzuty sumienia, trzeba zadbać o to, żeby było nie tylko orzeźwiająco i pysznie,...
13 lipca 2018
Lody zamiast... śniadania!

Pieczone brzoskwinie z marcepanem

Brzoskwinie w ok. 90 proc. składają się z wody, dlatego latem skutecznie nawodnią organizm. A to, co w nich najcenniejsze, odżywi i nawilży naszą skórę, włosy i paznokcie. Spróbujcie brzoskwiń z domowym marcepanem.
4 lipca 2018
Pieczone brzoskwinie z marcepanem

Poczuj miętę do surowej gryczanki!

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest bogata w magnez i witaminy z grupy B, więc pomoże złagodzić stres. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego łatwiej z nią schudnąć. Spróbuj jej w nietypowej odsłonie: na surowo, z daktylami i miętą!...
24 czerwca 2018
Poczuj miętę do surowej gryczanki!

Letnia pizza na zielonym spodzie

Gracie w zielone? Bo ja tak! Teraz jest świetny moment, by przygotować zieloną pizzę w wersji fit. Nie tylko wygląda nieziemsko, ale i doskonale smakuje. No i wreszcie macie przepis na pizzę, która pizzą pozostaje, ale jest o niebo zdrowsza niż tradycyjne...
19 czerwca 2018
Letnia pizza na zielonym spodzie

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Zawierają duże ilości witaminy C i B3. Wpływają korzystnie na cerę i odporność. Początek lata to czas na porzeczki. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wie-lu daniach.
12 czerwca 2018
Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Dni coraz cieplejsze, a wraz z nimi coraz większa ochota na lekkie, pełne kolorów posiłki. Sięgnijmy więc po smoothie bowls, które zasłużenie wciąż pozostają hitem! Wielobarwne miski zdrowia sprawiają, że od razu stajemy się głodni. I dobrze! Bo to najlepsze...
6 czerwca 2018
Truskawkowo-malinowe smoothie bowl

Bezglutenowy omlet cesarski

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to flagowe danie kuchni austriackiej. Przed wami bezglutenowa, intensywnie migdałowa odsłona kultowego omleta!
30 maja 2018
Bezglutenowy omlet cesarski

Curry z botwinki

Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych pędów buraka ćwikłowego?
22 maja 2018
Curry z botwinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W maju nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji....
15 maja 2018
Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Szukacie pomysłu na lekki i wytrawny deser w wiosenno-letnim menu? To będzie strzał w dziesiątkę! Delikatne babeczki rabarbarowe pokryte glazurą z pasty tahini zaskoczą niejednego smakosza.
8 maja 2018
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Botwinka egzotyczna

Wiosna wybuchła feerią kolorów. A razem z nimi pojawiły się utęsknione zapachy i smaki, słodkie gruntowe warzywa, aromatyczne zieleniny i świeże zioła. Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś pod nóż krwistą botwinę!
4 maja 2018
Botwinka egzotyczna

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem

Zbliżający się sezon na zielony groszek to inspiracja do powstania tego dania. Kaszotto z kaszy gryczanej niepalonej w akompaniamencie zielonego groszku i aromatycznej bazylii smakuje naprawdę świetnie. A do tego jest kopalnią witamin i minerałów. Iście...
24 kwietnia 2018
Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Nie oszukujmy się – otręby, choć są bardzo zdrowe, nie dostarczą naszym podniebieniom wyrafinowanych doznań smakowych. Ale jeśli muffinki z otrębami podkręcimy kokosem i bananem, zaś dopełnimy wanilią – wtedy zaczyna się rozmowa o nie tylko zdrowej, ale...
17 kwietnia 2018
Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Dla mnie wiosnę zwiastuje nie tylko budząca się do życia przyroda, ale również… szparagi. I myślę sobie, że matka natura dobrze to sobie wymyśliła, że po ciężkiej zimie to właśnie one wkraczają na stół. Czemu? Bo choć niepozorne, to mają mnóstwo witamin,...
11 kwietnia 2018
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Śniadaniowe ciastka jaglane

Ciastka na śniadanie?! Takie jak najbardziej. Przygotowane są jedynie z 4 składników, wolne od chemicznych polepszaczy i spulchniaczy, a w dodatku do zrobienia w mig!
2 kwietnia 2018
Śniadaniowe ciastka jaglane
Bloga prowadziJedz sezonowo

Najpopularniejsze na blogu

12 sierpnia 2014
25 lutego 2016
21 stycznia 2016