Przejdź do treści

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Borówka amerykańska - co to za owoc i jakie ma właściwości? Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Śmieci, źródło: Gettyimages.com
Żółty pojemnik na śmieci – czy wiesz, co i jak do niego wrzucać? Czytamy Etykiety wyjaśnia
Sól epsom, czyli inaczej sól gorzka – naturalny środek wpływający na stan ciała (i ducha)
Kaya Szulczewska / Instagram
„O, schudłaś, super!” – czy aby na pewno? Kayaszu o niepotrzebnych komplementach i fałszywej trosce
Źródło: Gettyimages.com
Jak prawidłowo przewozić noworodki i niemowlęta w foteliku samochodowym? Odpowiadają Położne dla Ciebie
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Borówka wysoka, inaczej borówka amerykańska jest bardzo dobrym owocem, który doskonale znamy. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są za niepowtarzalny smak. Czy ten owoc ma właściwości lecznicze?

Z której Ameryki pochodzi borówka amerykańska?

Z łacińskiego Vaccinium corymbosum jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Ten owoc pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest jej naturalne środowisko. Jednak z powodzeniem rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Holandii. W Polsce oraz w wielu innych miejscach można spotkać jej sztuczne uprawy.

Borówka jest krzewem dorastającym do 2,5 metra wysokości. Pączki kwiatowe borówki powstają w szczytowych partiach. Liście są eliptyczne, całobrzegie, skórzaste. Aczkolwiek u niektórych odmian można spotkać borówkę z liśćmi płytko ząbkowanymi. Kwitnie od kwietnia do maja. Sama roślina zapylana jest przez pszczoły i trzmiele. 

Same owoce borówki są w typie jagody pozornej i dojrzewają od połowy lipca do września. Borówka czarna ma dużo mniejsze owoce od borówki amerykańskiej, która w przeciwieństwie do swojego czarnego odpowiednika nie ma brudzącego soku.

czereśnie

Borówka amerykańska – wartości odżywcze

W 100 g borówki amerykańskiej wchodzą:

  • woda 84 proc.
  • węglowodany 14,5 g
  • tłuszcze 0,4-0,7 g
  • białka 0,6 g.

100 borówki to tylko 57 kcal.

W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:

W skład borówki amerykańskiej wchodzą również potas, fosfor, sód, żelazo, wapń, magnez. Specjaliści zalecają jedzenie borówki amerykańskiej w formie surowej, po umyciu. Borówki poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej tracą większość swoich właściwości odżywczych.

Borówka amerykańska – właściwości lecznicze

Borówka to owoc bogaty w polifenole. Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego.

W skład borówki wchodzą takie polifenole, jak:

  • flawonoidy
  • flawonole – kempferol, kwercetyna, mirycetyna
  • procyjanidyn
  • kwasy fenolowe, w tym główne kwasy hydroksycynamonowe
  • pochodne stylbenów.

Całkowita zawartość polifenoli to 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców. Dokładna liczba zależna jest od odmiany borówki. Polifenole są odpowiedzialne za hamowanie otyłości oraz hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej. Do ich właściwości leczniczych zaliczyć można również dobroczynny wpływ na układ krwionośny i serce. Łagodzą skutki starzenia i są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.

Polifenole roślinne według naukowych badań hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów. Adipocyty wchodzą w skład komórki tłuszczowej. Takie badania na myszach przeprowadziła do tej pory Shiwani Moghe z Texas Woman’s University. Jak sama powiedziała teraz czas na to, aby sprawdzić jak borówki będą działały na tkanki ludzie. Doktor Moghe chce przede wszystkim sprawdzić, czy nie będą występowały u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. Jak sama dalej twierdzi – wyniki są obiecujące i dają nadzieje na przyszłość odnośnie stosowania borówki przy redukcji tkanki tłuszczowej.

Polifenole wykazują również silne właściwości przeciwutleniające i wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. 

Ciekawostką jest fakt, że borówka amerykańska jest bardzo dobra i naprawdę warto ją jeść. Jednak naukowcy wskazują, że borówka neotropikalna, a dokładnie dwie jej odmiany – Cavendishia grandifolia i Anthopterus wardii – mają istotnie statystycznie większą aktywność antyoksydacyjną przeciwko wolnym rodnikom DPPH• i ABTS•+. Wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Jak przechowywać warzywa i owoce? Podpowiadamy!

Jak przechowywać warzywa i owoce? Podpowiadamy!

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna – właściwości witaminy C

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Kobieta z wodą

Odwodnienie organizmu u dzieci i dorosłych – objawy i leczenie

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Suplementy dietu

Przedawkowanie witaminy B – objawy i przyczyny