Przejdź do treści

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Borówki amerykańskie (źródło- https://www.gettyimages.com/)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Szkoła uczy siedmiolatków, jacy powinni być. Idealny chłopak? „Przystojny i silny”. A dziewczynka „słodka i zgrabna”
Szkoła uczy siedmiolatków, jacy powinni być. Idealny chłopak? „Przystojny i silny”. A dziewczynka „słodka i zgrabna”
Co może się stać, jeśli nie przestrzegasz zaleceń lekarzy?
Ogórki małosolne - przepis
Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?
Kobieta kicha w łokieć
Jak prawidłowo kichać, by nie zrobić sobie krzywdy? To bardzo ważne dla kobiet!
Kobieta na spacerze
GIS ostrzega przez barszczem Sosnowskiego. Jak rozpoznać tę roślinę?

Borówka wysoka, inaczej borówka amerykańska jest bardzo dobrym owocem, który doskonale znamy. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są za niepowtarzalny smak. Czy ten owoc ma jakieś właściwości lecznicze?

Borówka amerykańska – informacje ogólne

Z łacińskiego Vaccinium corymbosum jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Ten owoc pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest jej naturalne środowisko. Jednak z powodzeniem rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Holandii. W Polsce oraz w wielu innych miejscach można spotkać jej sztuczne uprawy.

Borówka jest krzewem dorastającym do 2,5 metra wysokości. Pączki kwiatowe borówki powstają w szczytowych partiach. Liście są eliptyczne, całobrzegie, skórzaste. Aczkolwiek u niektórych odmian można spotkać borówkę z liśćmi płytko ząbkowanymi. Kwitnie od kwietnia do maja. Sama roślina zapylana jest przez pszczoły i trzmiele. 

Same owoce borówki są w typie jagody pozornej i dojrzewają od połowy lipca do września. Borówka czarna ma dużo mniejsze owoce od borówki amerykańskiej, która w przeciwieństwie do swojego czarnego odpowiednika nie ma brudzącego soku.

Borówka amerykańska – wartości odżywcze

W 100 g borówki amerykańskiej wchodzą:

  • woda 84%
  • węglowodany 14,5 g
  • tłuszcze 0,4 – 0,7 g
  • białka 0,6 g.

100 borówki to tylko 57 kcal.

W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:

W skład borówki amerykańskiej wchodzą również potas, fosfor, sód, żelazo, wapń, magnez. Specjaliści zalecają jedzenie borówki amerykańskiej w formie surowej, po umyciu. Borówki poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej tracą większość swoich właściwości odżywczych.

Borówka amerykańska – właściwości lecznicze

Borówka to owoc bogaty w polifenole. Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego.

W skład borówki wchodzą takie polifenole, jak:

  • flawonoidy
  • flawonole – kempferol, kwercetyna, mirycetyna
  • procyjanidyn
  • kwasy fenolowe, w tym główne kwasy hydroksycynamonowe
  • pochodne stylbenów.

Całkowita zawartość polifenoli to 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców. Dokładna liczba zależna jest od odmiany borówki. Polifenole są odpowiedzialne za hamowanie otyłości oraz hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej.  Do ich właściwości leczniczych zaliczyć można również dobroczynny wpływ na układ krwionośny i serce. Łagodzą skutki starzenia i są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.

Polifenole roślinne według naukowych badań hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów. Adipocyty wchodzą w skład komórki tłuszczowej. Takie badania na myszach przeprowadziła do tej pory Shiwani Moghe z Texas Woman’s University. Jak sama powiedziała teraz czas na to, aby sprawdzić jak borówki będą działały na tkanki ludzie. Doktor Moghe chce przede wszystkim sprawdzić, czy nie będą występowały u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. Jak sama dalej twierdzi – wyniki są obiecujące i dają nadzieje na przyszłość odnośnie stosowania borówki przy redukcji tkanki tłuszczowej. 

Polifenole wykazują również silne właściwości przeciwutleniające i wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. 

Ciekawostką jest fakt, że borówka amerykańska jest bardzo dobra i naprawdę warto ją jeść. Jednak naukowcy wskazują, że borówka neotropikalna, a dokładnie dwie jej odmiany – Cavendishia grandifolia i Anthopterus wardii – mają istotnie statystycznie większą aktywność antyoksydacyjną przeciwko wolnym rodnikom DPPH• i ABTS•+. Wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Zielone warzywa liściaste a kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) – źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

witamina k, Produkty zawierające witaminę K

Witamina K – występowanie i rola w organizmie. Czym grozi niedobór?

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?

Amigdalina (witamina B17) – lek na raka czy trucizna?

Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Witamina E / istock

Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – skutki nadmiaru i niedoboru

Witamina E / istock

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. Gdzie występuje witamina E?

Witamina A / istock

Witamina A – właściwości, występowanie i suplementacja. Za co odpowiada w organizmie?

Buteleczka z witaminą C leżąca na plasterkach cytryny

Witamina C – właściwości, występowanie i suplementacja. Jak należy ją dawkować?

Biotyna (witamina h, witamina b7) - właściwości i występowanie / istock

Witamina H (biotyna, witamina b7) – właściwości i występowanie

Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę