Przejdź do treści

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.
Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytam dietetyczkę/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z kotem
Czy ozonowanie zabija koronawirusa? Ekspert wyjaśnia
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia

Cebula to podstawowy składnik jednego z najpopularniejszych domowych syropów na przeziębienie i inne infekcje. Czemu zawdzięcza swoje lecznicze działanie? W jakich innych formach i chorobach warto sięgnąć po cebulę? Rozmawiamy z dietetyczką, Martyną Bednarczyk, autorką bloga „Dietetyczne Fanaberie”.

.

Cebula – właściwości

Cebula jest jednym z warzyw najczęściej stosowanych w polskiej kuchni. Dodajemy ją jednak nie ze względu na prozdrowotne właściwości, ale smak, który doskonale komponuje się z naszymi ulubionymi daniami. Ale to niepozorne warzywo ma w sobie całkiem sporą dawkę składników odżywczych. Wśród nich najważniejszymi są:

Dietetyczka Martyna Bednarczyk porównuje cebulę do czosnku, który jest znany z działania antybakteryjnego, przez co nazywamy go często naturalnym antybiotykiem. W cebuli zabójczo na bakterie działają między innymi związki siarki. One odpowiadają również za obniżanie cholesterolu i ciśnienia krwi. Z jakich innych zalet znana jest cebula? Specjalistka wymienia także działania moczopędne, przeciwzakrzepowe czy przeciwzapalne. Jednocześnie podkreśla:

Cebuli nie powinniśmy traktować jako samodzielnego remedium na przewlekłe problemy zdrowotne. Warto włączać ją na przykład do diety obniżającej cholesterol, ale nie może ona zastępować innych metod leczenia.

Cebula świetnie sprawdza się przy przejściowych chorobach, na przykład przeziębieniu. Wtedy stanowi naturalny środek na wsparcie organizmu w walce z infekcjami. W jakiej formie przyjmować ją, aby była skuteczna?

Cebula – jak ją stosować?

Dietetyczka Martyna Bednarczyk uważa, że jeśli zależy nam na wyleczeniu infekcji, świetnym rozwiązaniem jest popularny syrop z cebuli. Robimy go samodzielnie z tylko dwóch składników – cebuli i cukru. Dla wzmocnienia działania możemy wzbogacić go o inne produkty wspomagające odporność, na przykład imbir, czosnek czy cytrynę.

Cebulę warto mieć w jadłospisie także, gdy jesteśmy zdrowi. Specjalistka podkreśla, że najlepiej jeść ją na surowo:

Obróbka termiczna sprawia, że witaminy zawarte w warzywach utleniają się, a tym samym tracą swoje właściwości. Dzieje się tak także z cebulą.

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce

Cebula – komu może zaszkodzić?

Niestety cebula nie jest warzywem, po które powinni sięgać wszyscy. Dietetyczka Martyna Bednarczyk zauważa, że jest ciężkostrawna zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Powinny unikać jej osoby cierpiące na problemy trawienne, osoby z chorą wątrobą lub wrażliwym żołądkiem. W takich przypadkach jej jedzenie może powodować nieprzyjemne dolegliwości, na przykład skurcze i wzdęcia.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta stoi przy oknie, na ramionach ma nałożoną kurtkę jeansową

Furagina i witamina C na zapalenie dróg moczowych to dobre połączenie? Wyjaśnia farmaceutka

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

kobieta wycierająca nos

Masz te objawy? To może być coś więcej niż zwykłe przeziębienie

Mycie włosów a koronawirus / istock

Myjesz ręce, bo boisz się zakażenia koronawirusem? To bardzo dobrze. Ale co z codziennym myciem włosów?

Magda Gessler / Instagram

Biologiczna bzdura 2020 roku: Magda Gessler uważa, że wirusy grypy przyklejają się do cebuli

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

przeziębienie

8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej

kubeczki menstruacyjne

Kubeczek menstruacyjny powoduje ryzyko infekcji? Wpływa na florę pochwy? Fizjoterapeutka o bezpieczeństwie i skuteczności kubeczków menstruacyjnych

czosnek

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

Okłady ze smalcu gęsiego - sposób Anny Lewandowskiej na przeziębienie

Anna Lewandowska poleca na przeziębienie okłady ze smalcu gęsiego. Pediatra komentuje ten sposób leczenia

przeziębiona kobieta

Objawy przeziębienia ‒ czym różnią od objawów grypy? Jak reagować na pierwsze objawy?

Laktacja a przeziębienie - czy można karmić piersią w trakcie przeziębienia?

Karmienie piersią a przeziębienie. Farmaceutka wyjaśnia wątpliwości

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Autorka książki "Nawracające infekcje"

„Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm. Nie «naprawimy» go jednym suplementem stosowanym przez kilka dni”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli – domowy sposób na infekcje. Łagodzi ból gardła i kaszel

Święta Bożego Narodzenia / istock

Wigilia bez śniegu i mrozu. W jaki sposób taka pogoda wpływa na nasz organizm?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

talerz z rosołem

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Boli cię gardło? Sprawdź, czy to wirus czy bakterie, a lepiej wybierzesz leczenie

Gotowanie zupy

Co jeść w trakcie osłabienia i przeziębienia? Podpowiada lekarz rodzinny

Kobieta pijąca ciepły napój z kubka

Czego nie pić, kiedy jesteśmy przeziębieni? Wyjaśnia lekarz rodzinny

Syrop – nie tylko na kaszel. Co powinien zawierać?

7 mitów o grypie. Znasz je wszystkie?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.