Przejdź do treści

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem
Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły?/ Rawpixel, fot. Jakub Kapusnak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jajko
5 produktów zmniejszających apetyt
zima
Zima pachnie inaczej niż lato. Czym się różni?
kiszonki
Top 10 produktów na leniwe jelita
kobieta w trakcie treningu
Interwały – postaw na Tabatę. Wystarczą 4 minuty ćwiczeń!
Festiwal makaronów: makaron soba
Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Zrezygnowałaś z pieczywa pszennego, ponieważ uznałaś, że nie jest zdrowe? A wiesz, że może ci pomóc, jeśli masz zaburzenia trawienia i jest lekkostrawne? Zastanów się, czy pszenna kajzerka nie powinna wrócić na twój talerz. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, dlaczego takie pieczywo to nie samo zło.

Choć pieczywo to podstawa naszej diety, to jemy go coraz mniej. Z danych GUS wynika, że choć jeszcze w 2000 r. statystyczny Polak zjadał miesięcznie 6,61 kg pieczywa, to już w 2015 r. zjadał jedynie 3,75 kg. Jak wskazuje raport Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności, na taki stan rzeczy wpływ mają między innymi nowe trendy żywieniowe. Coraz częściej rezygnujemy z pieczywa, traktując je jako kaloryczne lub z powodów diety bezglutenowej. W rankingach na najbardziej niezdrowy chleb króluje ten pszenny. Czy to jednak dobry pomysł, aby z niego rezygnować? Okazuje się, że nie dla każdego.

W dzisiejszym poście chciałabym pokazać Wam najbardziej powszechny błąd – zazwyczaj postrzegamy żywność zero-jedynkowo: zdrowa/niezdrowa. Jaka jest prawda❓ Jedzenie nie jest tylko czarne albo tylko białe. To, co dla kogoś jest najlepsze drugiemu może kompletnie nie służyć. Tak jest właśnie w przypadku pieczywa – pisze w swoim najnowszym poście Anna Reguła.

Anna Reguła jest dyplomowaną dietetyczką, która w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą. Jej profil „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 113 tys. osób. Jak sama o sobie mówi, uczy jak jeść zdrowo i rozsądnie. Tym razem postanowiła poruszyć temat pieczywa.

istockphoto.com

Bułka pszenna nie taka zła?

Chleb pszenny dietetycy umieszczają na „czarnej liście” produktów, które nasycone są zbędnymi węglowodanami.

Przyjęło się, że oczyszczona bułka pszenna to synonim najgorszej jakości pożywienia. Faktycznie, kiedy ktoś jest zdrowy i nie cierpi na żadne problemy trawienne sama zalecam najczęściej pieczywo żytnie lub graham, czy jednak trzeba demonizować mąkę pszenną❓ NIE – pisze ekspertka.

W składzie chleba pszennego znajduje się bardzo mało błonnika, dlatego nie syci nas zjedzenie jednej czy dwóch kromek. Dlaczego jednak mąka pszenna nie jest taka zła?

Ponieważ ma ona zastosowanie w żywieniu w niektórych jednostkach chorobowych czy dla osób z bardzo dużym zapotrzebowaniem kalorycznym. Jeśli obserwujesz mój profil regularnie to zapewne wiesz już, że nie tyjemy od konkretnych produktów, a od nadmiaru kalorii. Kajzerka również może stanowić element diety ODCHUDZAJĄCEJ. Tak! To prawda! – zaznacza dietetyczka.

Jak czytać etykietki na chlebie

Pieczywo pszenne – jakie ma właściwości?

Jak wymienia Reguła, pieczywo pszenne także ma swoje wartości i nie każdy powinien z niego rezygnować. Czym się charakteryzuje?

– Wysoki IG, źródło sodu;

– Nie „tuczy”, jeśli nie jesz go w nadmiarze;

– Mniej wartościowe, bardziej oczyszczone na niż pełne ziarno.

Kiedy i kto powinien włączyć do swojego menu chleb pszenny? Reguła wymienia:

 – Osoby z bardzo dużym zapotrzebowaniem kalorycznym (np. sportowcy);

–  Osoby na diecie łatwostrawnej, przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych;

 – Czasami dobrym kompromisem może okazać się pieczywo Graham.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kobieta trzyma chleb

Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

3 wariacje na temat cukinii

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

wafle ryżowe

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Jak kupować chleb?

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

10 przepisów na pyszny domowy chleb

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Wyzwania domowych piekarzy

Chłopak z zakwasem

Przepis na zakwas pszenny

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Syrop – nie tylko na kaszel. Co powinien zawierać?

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Miska z brukselkami i orzechami

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.