Przejdź do treści

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com
Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność – takie będą tematy przewodnie w 2020 roku w kulinariach. To odpowiedź na zmiany klimatyczne i kurczenie się zasobów Ziemi. Co będzie trendowało na stołach w przyszłym roku? Jak będziemy przygotowywać potrawy? I w co będziemy je pakować? 

Co roku, początkiem jesieni, pojawiają się informacje o trendach kulinarnych na nadchodzący rok. To efekt pracy firm badawczych z całego świata, które opracowują raporty poświęcone branży spożywczej.

 

 

Trendy kulinarne 2020 roku

Co będzie modne w nadchodzącym roku?  Np. już nie dieta wegetariańska, ale taka oparta na pokarmach roślinnych.

Firma Benchmark opublikowała 10 gorących, ogólnoświatowych trendów. 

  • kannabidiol (organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego) jako dodatek do napojów i produktów spożywczych,
  • roślinne alternatywy dla przetworów mlecznych,
  • zdrowe przekąski (np. ryż preparowany, chipsy z groszku zielonego lub jarmużu),
  • owoc drzewa bochenkowego jako substytut mięsa,
  • nietypowe owocowe smaki (yuzu, opuncja, kaffir),
  • napoje gazowane (w szczególności woda gazowana),
  • mleko owsiane,
  • jedzenie w jasnych i intensywnych kolorach,
  • większa identyfikowalność (składników jedzenia i opakowań),
  • zwrot w percepcji produktów spożywczych (np. warzywa i owoce nie muszą być piękne, oby były smaczne oraz zdrowe).

 

Monika Prześlakowska

Jedzenie bezglutenowe i alternatywy cukru

O trendach kulinarnych 2020 r. mówią też przedstawiciele nowojorskich targów Summer Fancy Food Show. Na ich liście znalazły się przekąski warzywne (np. z kalafiora, grochu, ciecierzycy), orzechy kokosowe, probiotyki, alternatywy cukru spożywczego oraz jedzenie bezglutenowe.

Nie możemy zapomnieć też o mocktails’ach (czyli koktajlach bezalkoholowych), jeszcze większej liczbie produktów wegańskich w diecie, alternatywach mleka, wołowinie, cukierkach w zdrowszej wersji, grillu w nowej odsłonie, kuchni śródziemnomorskiej, fine dining czy o zakładaniu przydomowych ogródków. Wraca też moda na gotowanie w domu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: