Przejdź do treści

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy zdarzyło ci się kiedyś ugryźć fragment spleśniałego pokarmu? Pewnie niejeden raz. Nie jest to miły smak, ale także niedobre substancje dla organizmu. Jak twoje ciało może zareagować na nieświeże jedzenie?

 Czym jest pleśń?

Pleśń to rozwijające się grzyby na powierzchni jedzenia. Charakteryzuje się gęstym, białym lub zielonkawo-niebieskim kożuszkiem. W zależności od stopnia rozwoju może przyjmować różne rozmiary, gęstość i kolor. Warto wiedzieć, że niektórych gatunków grzybów powodujących pleśń używa się w przemyśle farmaceutycznym (penicylina) lub żywieniowym (produkcja win). Produkcja serów również opiera się na stosowaniu pleśni. Gorgonzola lub ser niebieski wytwarzane są dzięki wprowadzeniu do nich odpowiednich zarodników grzybów. Podobnie działa produkcja camembert i brie, które rozwijają się dzięki białej pleśni. Większość grzybów może jednak bardzo poważnie wpływać na organizm. Zależnie od stopnia odporności i wieku, negatywne skutki spożycia pleśni mogą przebiegać inaczej.

Jak pleśń działa na człowieka?

W pleśni odnaleźć można wiele toksycznych chemikaliów. Do lżejszych objawów po spożyciu pleśni można zaliczyć nudności, wymioty i biegunkę. Ilość toksycznych związków wiąże się z tym, jak długo pleśń się rozwijała oraz ile jej zjedliśmy. W większości przypadków nie warto się martwić na zapas. Jeśli spożyłaś jej naprawdę mało, możesz nic nie poczuć. Trzeba być jednak bardzo uważnym, ponieważ czasem organizm się nie obroni i będzie narażony na groźniejsze objawy. Jednym z nich może być alergia. Gdybyś przez przypadek zjadła pleśń, wiedząc o jej alergicznym wpływie na twoje ciało, od razu skontaktuj się z lekarzem. Objawami mogą być:

Niebezpieczne choroby wywołane przez pleśń

Do najniebezpieczniejszych skutków zjedzenia pleśni można zaliczyć uszkodzenia wątroby, całego układu odpornościowego, a nawet nerwowego. Zatrucie może też powodować bóle gardła, ogólne zmęczenie. Do najgroźniejszych substancji wytwarzanych przez pleśń należą mykotoksyny, które są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi.

Przeterminowana żywność / unsplash

Co jeść, a co wyrzucić?

Niektóre produkty, nawet jeśli mają niezaawansowaną pleśń, można wyczyścić i bezpiecznie spożyć. Są to:

  • twarde salami i szynka suszona na sucho,
  • twardy ser, w którym pleśń nie jest częścią procesu (jeśli odetniesz wokół niego co najmniej 2,5 cm);
  • ser wytwarzany z pleśni, ale z rosnącą na niej dodatkową powłoką (jeśli ją zeskrobiesz);
  • twarde warzywa i owoce, o ile odetniesz co najmniej 2,5 cm dookoła.

Te spleśniałe produkty natychmiast wyrzuć:

  • parówki, kiełbasa i boczek;
  • gotowane resztki drobiu, innych rodzajów mięs i makaronu;
  • śmietana, jogurt;
  • dżem, konfitury;
  • miękkie owoce i warzywa,
  • masło orzechowe i orzechy,
  • chleb i inne wypieki.

 

Źródło: brightside

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.