Przejdź do treści

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wysoka cena, charakterystyczny smak i – przede wszystkim – prozdrowotne właściwości. Tak w kilku słowach można opisać szafran, najcenniejszą przyprawę świata. Dlaczego warto ją stosować? Odpowiada dietetyczka Joanna Skałecka.

Szafran – skąd się wziął?

Szafran nie jest nowością. Z jego zalet korzystali już medycy sprzed kilku tysięcy lat! Leczono nim choroby serca, żółtaczkę, odrę czy artretyzm. Przyprawa znana była w Persji, Egipcie, Rzymie i Grecji, nie tylko w medycynie, ale także w kuchni. Używano jej też do farbowania materiałów oraz do… zwiększania popędu seksualnego. Szafran jest bowiem silnym afrodyzjakiem!

Jak się go pozyskuje?

Z suszonych słupków krokusa. Każdy z nich posiada jasnofioletowy kwiat, w środku którego znajduje się słupek o trzech znamionach. To z nich uzyskuje się cienkie nitki szafranu o jasnoczerwonej barwie. Na 1 kg tej przyprawy potrzeba aż 150 tys. znamion krokusa. Każdy z nich należy zbierać ręcznie, najlepiej wczesnym rankiem. Potrzeba do tego wprawy. To dlatego szafran jest taki drogi.

Obecnie szafran uprawiany jest w Hiszpanii, Indiach, Iranie i Turcji.

Przyprawa o cennych właściwościach

Szafran jest bogactwem wielu witamin (m.in. A i C) oraz składników mineralnych (cynku, miedzi, potasu, selenu czy kwasu foliowego). To też bogactwo olejków eterycznych – cyneolu, geraniolu czy linazolu, dzięki którym szafran nie tylko charakterystycznie smakuje, ale także ma właściwości prozdrowotne.

Przyprawa jest silnym antyoksydantem hamującym namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. To związki, które przyspieszają starzenie się skóry. Szafran powinny więc stosować wszystkie kobiety – niezależnie od wieku! Są jednak wyjątki. Bez uprzedniej konsultacji z lekarzem z zalet szafranu nie mogą korzystać kobiety w ciąży oraz matki karmiące.

Na co pomoże szafran?

Na dolegliwości żołądkowe i nadciśnienie

Przyprawa jest naturalnym lekiem na wrzody żołądka. Szafran niweluje wzdęcia, biegunki i zaparcia. Wszystko dzięki substancjom aktywnym, które zmniejszają nasilenie stresu oksydacyjnego. Wpływają też na stany zapalne.

Niepokalanej mnisi

Szafran zawiera składniki aktywne, które wspomagają leczenie częstej w obecnych czasach przypadłości - wrzodów żołądka. Mówi się także, że krocyna zawarta w szafranie ma zastosowanie w leczeniu raka jelita grubego.

Joanna Skałecka, dietetyczka

Przyprawa stosowana regularnie obniża także ciśnienie, pomaga w walce o odpowiedni poziom cholesterolu oraz działa moczopędnie.

 

Dobry dla kobiet

Szafran wykazuje także działanie rozluźniające oraz uspokajające. Właśnie dlatego jest on składnikiem wielu preparatów dla kobiet, reklamowanych jako doskonałe w zwalczaniu objawów PMS. Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ krążenia. Działa też przeciwbólowo!

Jest ceniony za swoje właściwości jako afrodyzjak. Przypisuje mu się również rolę w regulacji cykli miesiączkowania u kobiet – wymienia ekspertka.

Na depresję

Przyprawa często bywa składnikiem leków na depresję. Substancje aktywne zawarte w szafranie zwiększają bowiem w organizmie poziom dopaminy i serotoniny, czyli hormonów szczęścia.

I co ważniejsze – działa bez skutków ubocznych, jak to bywa przy lekach antydepresyjnych – dodaje Joanna Skałecka.

 

Po szafran powinni sięgać niemal wszyscy! Osoby z problemami żołądkowymi, osoby z zaburzoną płodnością, kobiety, aby złagodzić PMS, osoby ze słabą odpornością organizmu… Warto go używać w codziennej kuchni, nie tylko dla wzmocnienia organizmu, ale aby nie leczyć, a zapobiegać chorobom!

Joanna Skałecka, dietetyczka

Na problemy z oddychaniem

W medycynie ludowej szafran podawano osobom przeziębionym oraz tym zmagającym się ze szkarlatyną i astmą. Wykazuje on bowiem działanie wykrztuśne i pobudzające.

Należy jednak uważać, by nie przedawkować szafranu. Dlaczego? Długotrwałe stosowanie większych ilości może powodować bóle żołądkowe czy rozchwianie nastroju.

Szafran w kuchni

Szafran idealnie łączy się z miodem, mlekiem i kardamonem. Często dodaje się go także do ryżu. W końcu jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni azjatyckiej!

Nie lubisz charakterystycznego smaku szafranu, a chcesz skorzystać z jego cennych właściwości? Nic trudnego. Na rynku dostępne są kapsułki z proszkiem w składzie. Szafran jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na dolegliwości PMS, którą znajdziesz tutaj.

Joanna Skałecka

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka

dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.